Ring, klocka ring

 
Ett Gott Nytt År önskar jag Er!
 
Mina nyårslöften blir:
 
prioritera saker som känns rätt för mig
enligt min lista
 
OBS! Det är inga måsten, utan vänliga löften!

Nyårsdukning

  Vi brukar ha nyår hemma hos oss, men iår har vi gjort en rockad.
Fortfarande samma trevliga gäng, men annan plats!
Här är dock några tips på dukningar under de senaste åren!
Håll till godo!
 
2007/08 Vit linneduk med vitt, grönt och guld.
 
2009/10 Vit linneduk med lila och silverfärgade detaljer.
 
20011/12 Varma färger!
Dukningen utgick ifrån de mönstrade servetterna där alla övriga färger ingår.
Jättenöjd! Det kändes varmt och välkomnande!
 
Ikväll tar jag med kameran till vännerna.

Nyårsmat

Alla är värda lite extra gott på nyår! Detta serveras på jobbet!
Jag gjorde dubbel sats.
Det här är verkligen makalöst gott! En mycket bra rätt att förbereda är det oxå!

 

                                     12 person(er)                               

                                Ingredienser                           

                        500 g                    filodeg, i paket                   
                        150 g                    smör

Fyllning 1:

                        300 g                    squash
                        300 g                    gula lökar
                        0,5 dl                    olivolja
                        2 tsk                    torkad timjan
                        2 tsk                    salt

Fyllning 2:

                        400 g                    grekisk fårost, feta                   
                        4 dl                    lätt crème fraiche
                        4 st                    ägg
 

                    Tillagning               

         1. Tina filodegen. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
2. Fyllning 1: Halvera squashen på längden. Skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär halvorna i tunna skivor. Skala, halvera och skiva löken tunt.
3. Värm hälften av oljan i en stekpanna. Fräs squash, lök och kryddor i omgångar på medelgod värme under omrörning 8-10 minuter.
4. Fyllning 2: Dela fetaosten i mindre bitar. Kör fetaost, crème fraiche och ägg i matberedare till en jämn kräm.
5. Pensla botten på en ugnslångpanna, 30x40 cm, med smält smör. Pensla och lägg 1 filodegsark i botten. Lägg 1 till ovanpå. Bred 1/3 av ostkrämen ovanpå, och lägg sedan 2 filoark till med smör emellan, ovanpå. Därpå läggs hälften av grönsaksfräset, 2 filoark, ost, 2 filoark, grönsaker, 2 filoark, ost och till sist 2 filoark som penslas med smör även ovanpå.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt den svalna något och skär den sedan i t ex 12 st dm-stora fyrkanter.               
 
Till detta serveras en helstekt fläskfilé som rullats i torrkrydda och skivas tunt vid serveringen.
Detta underbara recept kommer från Allt om Mat.
Följ länken så blir receptet alldeles rätt om min kopiering misslyckats.
Där syns oxå bild på färdiglagad paj.
Lycka till!
 
 

 

 
 

 

 

 

 
 

Oh, vad en liten gumma kan gno

Imorgon stundar en av årets största festkvällar! Här gäller det att putsa matsilvret! NEJ! Gör så här istället:
 
Gulaktiga skedar... :-(       
               
Klä en form med aluminiumfolie och strö BAKPULVER i botten så det täcker.
Lägg ditt missfärgade silver (funkar nog inte på nysilver...), dina silversmycken går också bra.
Strö på MER bakpulver så det täcker.
Hetta upp en mugg vatten i mikron (går snabbast) och häll över.
Nu sker en skojig kemisk reaktion. (Be mig inte förklara vilken.)
Det bubblar och fräser lite.
Låt det ligga tills det stillnat.
Om silvret är mycket smutsigt luktar det även lite illa...
Smutsen+bakpulvret+vattnet=geléaktig konsistens.
Ta upp, skölj och torka av.
Precis hur blankt och fint som helst!
 
 
 

Sista delen: julklappssjal, del III

 
När färger skulle väljas efter mottagarna hoppas jag att det blev rätt. Alla är ju fina på sitt vis. Dock är de ju helt olika varandra. Precis som sina bärare!
Det gammalrosa är Semilla Grosso, organic wool.
 
Tycker om att knappen är lite skarpare ifärgen.
Rent praktiskt kan sjalen knäppas hur som helst eftersom knappen går igenom i vilket hål i sjalen,
var som helst.
Mönstret är gladsjalen
 

Julklappssjal del II

Här följer fortsättningen på sjalar som tomten levererade. Den här är varmt röd och stickat i dubbelt garn:
1-tradigt ullgarn från Ölands Ullcentrum. Och en sorts ullgarn till som jag tyvärr glömt namnet på...
 
 
 
 
Stickad från snibb till snibb som min blå och som svärmors melerade.
Bästa mönstret!
 

Julkjol

Veckan före jul gjorde jag mig några ärenden till stan.
Hamnade här och kunde INTE låta bli att fynda tyg till mig själv... :-)
Tänkte att det skulle gå fort att sy några raka sömmar,
men det tog flera timmar.
Mest för att jag samtidigt tittade på Svenska Hjältar
och ideligen fick avbryta mig för snyt och tårtorkningar.
Den är i ett lite tyngre och tjockare trikåtyg som var lätt att sy i.
Verkligen jättenöjd!
Bland annat för att längden blev precis som den inte finns att köpa färdig.
 

Julklappssjal del I

 
Det har ju varit ett evigt stickande tiden före jul.
Fantastiskt roligt, men lite stressigt att få dem alla klara i tid...
Den här kallar jag "Fyrklövern" pga hålmönstret.
Mottagaren; en svägerska har även fyra barn, därav namnet.
 

GOD JUL!

Önskar en God Jul -  med vad ni än vill att den ska innehålla.
Familj, vänner, ljus, värme och god mat.
 
...och att ni förhoppningsvis gjort något litet mer
än bara skänkt en tanke till dem som inte har det lika bra som vi.

Tacksam

Vi har firat Del 1 i av Julen.
Ätit av svärmors goda sillinläggningar!
Gottebordet - och naturligtvis allt däremellan som hör till!
Fantastiskt gott! Alltihop!
Snö, blåst, och en del medtrafikanter som kör som om det vore barmark...
Hemma!
Det tog 3 timmar hem från Göteborg - mot vanliga 1,5.
Tacksam för att Maken är en lugn och sansad bilförare.
 
Tacksam för att inte andra råkat ut för olyckor på vägen.

Rulla, rulla liten bulla

 
Man kan laga mycket själv och man kan köpa mycket färdigt till julbordet. Det väljer man ju helt själv.
För mig är det viktigt med hemgjorda köttbullar. Det är svärmor som gör dem.
De är verkligen allra godast!
Mycket mat lagar jag, men det brukar inte vara min paradgren.
Men det kanske blir ändring på det nu... :-)
 
Julköttbullar
drygt 1400 gr färs (jag hade både vanlig blandfärs och kalvfärs)                                2 ekologiska ägg
1 tsk dijonsenap                                                                                                           1 msk mald kryddpeppar
ca 3 krm torkad libbsticka                                                                                            1 msk soja
1 liten grovt riven, smörbrynt gul lök                                                                            1 nypa socker      
salt och vitpeppar minst 1 tsk av varje
 
Blanda ihop allt. Rulla små köttbullar för allt vad tygen håller. Jag provstekte några för att testa smaken.
Är inte lika våghalsig som mamma och tidigare generationer - som smakade på smeten...
 
 
 
I ärlighetens namn var vi två. Jag rullade och Maken höll koll på stekpannan.
   
 

Pekfingervals

Min mamma och mormor kallade alltid mandelmusslan för "spott-i-tumma-kakor".
När jag inför denna jul bakade dessa små raringar insåg jag att det inte är tummen som är bästa hjälpredan.
Det är pekfingret!
Så snabbt och smidigt!
Det gick som en dans!
Hemmets Journal har det smidiga receptet med genvägen mandelmassa.
 

Med socker på

När jag bjöd på julfika på jobbet idag var det med saffranslängder.
För att gotta till det lite extra gjorde jag så här:
Smält smör och pensla det på ytan på den kalla längden (det här funkar även på kanelbullar eller liknande)
Mortla strösocker, lite vaniljsocker och lite extra saffran.
Strö över "en masse".
Skiva upp!
Mumsa på!

Änglavakter

Här är den. Ytterligare en bok med samma polisiära huvudpersoner
och brott som till en början verkar helt separata, men visar sig ha mer med varandra än man kunde tro...
Köp en till dig själv i julkapp!
Eller önska den...
 
läsglädje!

Lussekatt

Den här sköningen är huskatt på jobbet. Dagen till ära xtra fin!
Eftersom han gärna kelar är detta enda chansen att ha honom på så pass avstånd att han går att fotografera :-)
 
Vill även dela med mig av det rimfrostvackra!
Detta är min utsikt från köksfönstret på jobbet.
Ibland häpnar jag över naturens under!
 
lusseglädje!

Presentsjal

Nu är den färdig! Sjalen jag stickat till Svärmor! Hon fyllde år och presenten var en sjal som hon fick välja färg på själv. Den var mycket smidigare än den blå sjalen. Till den här användes stickor nr 6.
Jag gillar verkligen att sticka på tvären.
Färgskiftningarna är SÅ snygga! Jag behövde inte randa själv.
Praktiskt!
 
 
presentglädje!

4:e februari 2013

Lägg detta viktiga datum på minnet!
Härmed kan jag stolt presentera:
Huskvarna Bibliotek
Första måndagen i varje månad, kl 17-19
med start måndagen 4:e februari
kommer vi att ha stickkafé där!
Tjoho!
Självklart får man pyssla med vad man vill.
Alla SÅ himla mycket hjärtligt VÄLKOMNA!
:-)
 
 
Några frågor på det?!
 
biblioteksglädje!
 

En Nobel lunch!

Det mesta går i Nobels tecken/anda idag. Så även på jobbet! :-)
En 3rätters dukades fram. Puh! Med förnämlig assistens av N - det hade inte gått utan henne.
(Vi pustade ut och åt samma mat, men efteråt.)
Jag använde mig av några genvägar idag, för att det skulle gå så smidigt det bara kunde.
 
Förrätt: Brietoast
Så enkelt, Så makalöst gott! Skulle kunna äta det nästan varje dag :-)
Gör så här:
vitt rostebröd
 bre på vitlökssmör, egengjort eller köpt
skär fina skivor av brieost och lägg på
skjuts in i ugnen 175-200 grader 3-5 minuter så osten smälter fint
ta ut och lägg på pyntad assiett
ringla över balsamicosirap
(använde idag  Zeta Crema di Balsamico,
men kan kokas själv på några minuter av nån dl balsamvinäger och några msk farinsocker)
ÄT & NJUT!
(tyvärr ingen bild, men ni kan säkert ändå "se" det framför er)
 
Varmrätt:
potatisgratäng (halvfabrikat som kryddades upp)
3 sorters kallskuret: rostbiff, rökt lammfiol och rökt kalkonbröst
haricot verts
 
Dessert:
som jag kunnat göra i förväg
randig blåbärsparfait
med lemoncurd grädde
Hur gjordes den? Enkelt!
Klä avlång form med gladpack.
Ljusa lagret först, i botten, hårt vispad Vaniljvisp - frys
Lager två: hälften av vardera blåbärssoppa och vaniljvispet - frys
Lager 3: blåbärssoppa (den blev lite sorbetaktig) - frys
Ta fram och ställ i kylen ca 1 tim före servering. Den gick lätt att skära i skivor.
 
                                                                         
                                                                     
 
   
                          
 
 
nobelglädje!
                                      
 

Det finns oändligt

... av snö! Märkligt hur det bara kan fortsätta falla. Undrar om det aldrig tar slut.
Inte jättekul när det blåser inpå skinnet, skrapa rutor osv men ikväll:
Vindstilla, ca -7 grader så blir det vackert.
Jag fick lite motion och härligt frisk luft av att skotta Och hellre nu än när det är nära nollgradigt...
God fortsättning på kvällen!
 
snöglädje!
 
 
 
 

Enkla mintkyssar

 När Sonen och jag gjorde dessa mintkyssar höll det på att ta en ände med förskräckelse... Hade bara ett bakplåtspapper kvar. Använde vanligt smörpapper, men de fastnade där på... Någon råd?! Ja! Vänd på alltihop, pensla med vatten som vid rulltårtsbak och godisarna släppte fint. Puh! Annars hade 2/3 åkt i soporna.  
 
 
Receptet är detta enkla från ICA

Kladdkaksmuffins med saffran och vit choklad

Sängliggande idag, en vanlig måndag kan jag med datorn i knät lämna utlovade recept från glöggminglet.
Oj oj oj vilka små läckerbitar det här är!
Lite kladdiga att få ur pappret, men mmmmmm så goda!
Dessutom: plus i kanten i min bok att allt rörs ihop i en kastrull! :-)
 
Kladdkaksmuffins med saffran och vit choklad
 ca 24 st
      125 gr smör                     100 gr + 100 gr vit choklad                               2 1/2 dl socker
     3 ägg                                1 pkt saffran                                                   2 dl vetemjöl
     1/2 tsk salt                        1 tsk vaniljsocker eller 1/3 tsk vanilpulver
 
* Smält smöret i en 2 litersgryta. Rör ner 100 gr grovhackad choklad och socker. Rör ner äggen, ett i sänder.
* Rör ner saffran, mjöl, salt och vaniljen. Hacka de 100 gr återstående vit choklad och rör ner det mesta. 
   Spara lite till garnering.
* Fördela smeten i dubbla formar eller formar som ställst i muffinsplåt.
* Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter. De innehåller inget bakpulver och blir kladdiga - och söta.
* Garnera med vit choklad och nåt annat passande. Jag hade guldströssel.
De kommer göra succé!
Receptet från veckotidningen Allas 2011
 
saffransglädje!
 
 
 
 
 

1:a advents glöggmingel

Nu känner jag att julen börjat sitt intåg. - 10 grader, en decimeter snö. Fin första advent!
I ett fönster hänger denna stjärna. Mitt allra käraste och viktigaste julpynt!
Den har hängt med från mitt flickrum och dit jag flyttat sedan dess.
Den är i guldpapper med röd insida och jag vågar inte slå ihop den längre.
Jag kommer fortfarande ihåg känslan i barndomen, att ligga i min säng och titta på den när jag skulle sova.
Det varma skenet.
Min mamma hade köpt den ett (eller två?) år före min födelse.
Nu är jag 45...
 
Ett litet, men naggande gott glöggmingel har vi haft under eftermiddagen.
Pepparkakorna är köpta och lussebullarna blev flätade längder av Arlas recept med kesella.
Recept på muffinsarna och mintkyssarna kommer snarast.
Den här söta tomteparaden är centergodisar i rulle med vispad grädde och hallon.
Jättelätt och jättegott!
 
adventsglädje!
 

Julblomster

Nu har vi kommit in i julmånaden - December! Undrar hur många som känner julefrid... Undrar hur många som stressar för att allt ska bli perfekt? Perfekt för vem? Frossa i det du tycker allra bäst om och strunta i resten!
 
Blommor frossar jag i! Hyacinterna blir vita.
 
 
Om du tänder många levande ljus behöver du inte städa så noga, dammråttorna syns inte i det ljuset... Dessutom har en god vän (glömt vem) sagt att dammråttorna är änglarnas tofflor.
Å jag vill inte vara skyldig till att änglarna fryser om fötterna!
 
Imorgon har vi liten glöggbjudning. Alltså kommer här imorgon recept och bilder på bjudna godsaker!
Välkomna tillbaka!
 
blomglädje!
 

RSS 2.0