Äntligen!

 
Nu har den blivit klar och premiäranvänd! Jag har blockat den oxå. Brukar inte använda blått, men i dagsljus är den  väldigt vacker! Kanske behåller jag den, kanske någon annan vill ha den...
Tadaa!
Enligt sköna A som jag alltid frågar om råd, har jag sköljt sjalen i lite sköljmedel
för att den skulle bli lite mjukare om halsen.
 
 
Entrådigt ullgarn, stickor nr 5, totalt 78 gram.
 

Blommande bär

Utekrukorna hade ledsna "kryssar"...
Letade ljung i butiken men insåg att jag var hopplöst sent ute... Däremot hittade jag dessa raringar med vita bär (lite frosttåliga) och röda bär (tåliga som ljung).
 
 
 
 
Trevlig fortsättning på helgen!
 
planteringsglädje!
 
 
 

Kreativt kaos

Ibland undrar man hur man kan få nåt vettigt ur det kaos som uppsår när man dragit fram allt man tror sig behöva...
Men det är en del klart och en del som ska slutföras. Det är så kul medan man håller på!
Lite meditativt rentav - jag glömmer bort klockan, och att äta... :-)
 
sömnadsglädje!
 

Koka punsch och blanda snus

 Har precis läst ut den högra av dessa. En helt underbar bok!
Berättelser från "byssan" =båtköket, blandat med lite recept.
Tidspannet sträcker sig från 1920tal fram till 1990talet. Det kan inte varit lätt att laga mat när alla bekvämligheter saknades som vi är vana vid nu. Vi pratar bland annat järngrytor på kolspisar, vatten som fick handpumpas fram.
Hur man knackade knäckebröden fria från baggar och köttet blev skämt p.g.a. de dåliga förvaringsmöjligheterna.
Det dracks en hel del bland sjöfolket oxå...
Här kommer några "recept" från anno dazumal:
 
Påspudding
Korn eller vetemjöl blandas med kabyssfett (= skummet som blev när man kokte salt kött) och nedlägges i en påse av segelduk. Tillsätt några sviskon och russin. Lägg påsen i vatten och koka. Vält ut puddingen ur påsen. Servera med sirap.
 
Fläskpannkaka
Blanda vatten och skeppsskorpor till en smet. Skär i små fläsktärningar och sätt in i ugnen.
 
Punsch
Koka 3 lit vatten med 2 kg socker simmigt och kyl ner det. Blanda 1 lit 96% sprit och 1 lit arrak. Denna blandning ristes omsorgsfullt. Vid kokningen kan tillsättas några kulor citronsyra. Vid blandningen skall tillsättas ca 20 cl fin cognac eller rom. För färgens skull kan man tillsätta socker kulör.
 
Alltså, jag vet inte jag. Men de hade inget att välja på...
Nån som vill veta hur de gjorde snus?
 

Tillökning!

Sedan snart ett år har Sonen ett akvarium, med bland annat en kuhliål, pansarmal och neontetror.
Dessutom några platys. Dessa platy har tydligen en benägenhet att föröka sig titt som tätt.
Vi har sett flera gånger några små som klarat sig litet tag, men tyvärr ätits upp av de andra...
En liten "kuvös" köptes in omutifalllatt det skulle komma fler yngel.
Platy föder alltså levande ungar, lägger inte ägg.
OCH inatt hände det! I kuvösen simmar nu ett trettiotal små yngel, knappt 10 mm långa!
Jisses vad roligt!
Och akvariet är inte ens mitt :-)
Hoppas ni ser vad som är de små liven.
 
fiskbebisglädje!

Måndagsglädje!

Jag har haft tur flera gånger idag!
Efter ett besök hos tandläkaren blev notan på 15 kronor! Trodde det blivit fel, men tandvårdsbidraget tog hand om resten.
 
Jag tränar ju i princip bara hemma, men nyligen har maken och jag börjat träna tillsammans på gym 1 gång/vecka.  Ikväll när vi kom till gymmet skulle jag köpa nytt 10-kort och  fick veta att jag har 8 gånger kvar på mitt gamla kort!
Toppen!
 
Kanske jag skulle köpt en lott?! :-)
turglädje!

Av ett storpack färs

Generellt sett är jag rätt nöjd med den mat jag lagar under veckorna och därför inte så förtjust i att laga fredagsmyset... Hämtmat eller "nån annan" är bra då.
Men i fredags var jag pigg och på alerten och hade storpack färs i kylen.
Inte simsalabim, men nästan så blev det det här:
 

Burgare 7-8 st

ca 500 gr färs

1 tsk nachodip krydda (ostigt gul)

1 tsk St Maria grillkrydda

½ tsk liquid smoke

½ - 1 tsk salt

1 msk vatten

Blanda kryddorna med vattnet. Rör ihop med färsen. Stek och servera med valfria goda hamburgertillbehör!

 

Dragon är en av mina absoluta favoritkryddor. Järpar blev det denna gång.

Dragonjärpar 

ca 500 gr färs

1 tsk salt

1 tsk torkad dragon

2 tsk Dijonsenap dragon (den jag köpte i Rûgen)

1 ägg

 

Blanda ägget med kryddorna och rör sedan ihop det med färsen.

Stek små järpar.

 

Sås:  Vispa ur stekpannan med 3 dl vatten

1 tsk soja

1 tärning köttbuljong

1 tsk torkad dragon

1 dl grädde

Rör ner ingredienserna i kastrull och koka ihop. Ev behöver du reda av. Det gjorde jag eftersom jag föredrar lite tjockare konsistens på såserna före tunna, typ sky. Smaka av med salt och peppar.

 

Färslimpa

2-3 msk Oil&Vinegar Peppa Sauce sweet piquant (ja, den stavas så)

salt

cayennepeppar

1 ägg

 ca 500 gr färs

Starta ugnen på 200 grader. Blanda ihop smaksättningen och rör ner färsen i den. Smörj en form rikligt med smör. Forma färsen till en limpa och lägg i formen. Ugnsstek färslimpan.

 

Sås:  Häll steksky ur formen och i en kastrull.

1 ½ dl grädde

3 msk Oil&Vinegar Peppa Sauce sweet piquant

Cayennepeppar

Vitpeppar

Salt

½-1 tsk sambal oelek

Smaksättningen i limpan är lite sötsyrlig och därför blev det bra med lite sambal i såsen för extra tryck. Ris passar bra till denna, i mina ögon lite annorlunda färslimpa.

Maträtterna är inte så snygga på bilderna tyvärr. Men allt blev lagat och infruset för stressigare dagar

= inga snygga upplägg.

 

Och, ja, det blev en klutt färs över, men luften gick ur mig... så den frös jag in!

 
spisglädje!

Beklämd

Här har jag min lilla "regel" att blogga om sånt som gör mig glad, sånt som jag mår bra av. Nu kommer nåt som undantas från det.. Har precis kommit in från en skön PW. Mötte en mamma och hennes son. Hon gick fortare än vad hans ben klarade av. Det beklämmande är att hon hade smålurar i båda öronen. Detta är inte första gången jag ser sånt. Men jag tycker det är lika sorgligt varje gång. Jag vet att jag är pratglad, min son är i det avseendet mammas pojke oxå. men vad som bekymrar mig är den kontakten som alla dessa föräldrar går miste om; när det drar barnvagn, när de går med sina barn - och inte pratar med dem. Om sånt de ser, vart de är på väg, hur dagen varit, eller ska bli. Välj själv! Det kan ju inte vara så svårt... Nej, istället pratar man i telefon med någon annan, eller helt tyst lyssnar på musik. Undrar hur barn känner sig? Ensamma? Avskärmade? Uteslutna?
Vad tänker ni?

Födelsedagstårtor

Vi är ju några stycken på jobbet så födelsedagar firas det alltjämt känns det som ibland :-)
Ibland är tårtorna storslagna...
...som den här som knappt kom in genom dörren!
 
Eller detta...
...som blev marängswiss på tallriken,
 
...men var så här fin från början!
 
tårtglädje!
 

Nygammal dessert

Det här är ett riktigt secondhandfynd! Som synes har jag med smålappar markerat desserter
som jag ska göra framöver på jobbet. (2 efterrätter/vecka åligger mig)
Idag var det dessertdags igen, som varje onsdag.
Boken är från början av 1980-talet, alltså några år på nacken,
men många recept i den har jag inte träffat på förut.
Som den här:
 
Gömda persikor 4-6 pers
8 persikohalvor (1 stor burk)
 citronsaft
2 1/5 dl vispgrädde
2 dl farinsocker
 
* Starta ugnen på grill 250 grader
* Låt persikohalvorna rinna av och lägg med flata sidan neråt i en form.
* Droppa över citronsaften
* Vispa grädden ganska hårt och bred ut den över persikorna
*Strö rikligt med farinsocker över och kör in formen i ugnen - tills sockret börjar smälta.
Det tar ca 5 min.
 
Servera!
När jag serverat ur halva formen insåg jag att jag glömt fotografera...
Erkänner att detta inte ser mycket ut, men döm inte hunden efter håren!
Vad som blev en total smaköverraskning för oss (som jag nu avslöjar här):
var att grädden med detta socker och väme fick en otroligt god smak av smörkolaknäcknånting :-)
Sockerlagret blev lite bruléeknäckigt! Å det vet vi ju hur gott DET är!
Gladeligen slevade vi i oss grädden.
 
Återigen en snabb och lättlagad dessert. I princip med ingredienser som finns hemma.
Smaklig spis!
 
gräddglädje!

Dagens fynd!

Idag hittade jag dessa 3 set strumpstickor i ett paket för mindre än 30:-
Och tänkte att detta var menat eftersom jag häromdagen ramlade över en rolig, oprövad stickgrej, som jag är jättenyfiken på att göra!
Nu ska jag omgående sätta igång!
 
 
fyndglädje!

Farfirning

 
Det finns väl lika många sätt att fira Fars Dag som det finns pappor att fira.
Här blev det liten presentpåse samt att se nyaste Bondfilmen. Den var riktigt bra! Och med oväntade inslag!
Mer säger jag inte för att inte förstöra spänningen för er som inte sett den... :-)
Han hade även önskemål om den sena middagen, vilket vi självklart uppfyllde!
En fisksoppa som närmast kan sägas vara en gryta.
Ätes i djup tallrik.
Så här ser den ut!
Jag önskar att ni hade kunnat känna doft och smak här.
En riktig festsoppa är vad det är!
Så här gör du den själv! Receptet är för 4 port.
 
Fisksoppa med saffran
400 gr torskfilé                                        300 gr laxfilé                              1/2 purjo
1/2 gul lök                                              1 msk smör                                1 1/2 tsk tomatpuré
 1 vitlöksklyfta                                         1 1/2 tsk salt                              1 tsk timjan
1 tsk basilika                                           2 1/2 dl torrt vitt vin                    1 1/2 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde                      1 dl creme fraiche                       2 dl vatten
1 pkt saffran                                            3 hg räkor med skal                    1 brk musslor (150 gr)
 

* Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

* Smält smöret i en gryta och fräs löken där i några minuter tills den mjuknat.

* Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.

* Tillsätt vin och fiskbuljong. Koka samman några minuter.

* Tillsätt grädde, creme fraiche och vatten. Rör ihop. Rör ner saffranet. Låt sjuda ca 15 minuter.

* Skär under tiden fisken i bitar/kuber. Skala räkorna.

* Lägg i fisken och sjud ca 7 minuter, eller tills fisken blivit fast.

* Lägg i räkor och musslor och hetta snabbt upp allt.

Servera med valfritt bröd du tycker om!

Stort TACK till svägerskan L som såg till att vi lagade och avnjöt den för ett antal år sedan på en möhippa!

soppglädje!


Makalös rabarberpaj!

Ibland låter det klyschigt att säga: detta är det godaste ditten eller det godaste datten jag ätit.
För min del stämmer det den här gången!
Rabarber är ju rätt surt (jaja, syrligt) och inte det första jag väljer som pajingrediens.
Men det här!
Jag rensade i tidningshögen och ramlade över det här och kände att jag var omgående tvungen att prova.
Trots att det inte ens är rabarbersäsong! Tur man hade i frysen.
Häng med!
 
Rabarberpaj ca 6 pers
Smuldeg: 2 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker (jag tog 1/2 tsk vaniljpulver)
finrivet skal av 1/2 citron
75 gr smör
75 gr grovhackad vit choklad
 
Fyllning: 8 dl rabarber i bitar
1/2 dl socker
1/2 msk potatismjöl
 
Starta ugnen på 225 grader. (Eller mer om man tänker på mitt tidigare tips.)
  • Lägg rabarberbitarna i botten på en ugnsfast form.
  • Blanda socker och potatismjöl och strö över.
  • Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen.
  • Strö smuldegen över rabarbern och ställ in i nedre delen av ugnen och grädda i 20-25 minuter.
  • Jag serverade med vaniljsås. Provar vaniljglass nästa gång!
Detta var SÅGOTTSÅGOTT!
pajglädje!
 
 

Bröllopsdag

Gårdagen var min och makens bröllopsdag! Av olika anledningar blev inte mycket firat, men det visste vi och hade passat på när vi var på höstlovsresan.
Men ändå...
Av varandra ovetande hade vi köpt blommor båda två!  :-)
Den ena hade köpt kärleksröda blommor, där rosor och gerbera även fanns med i den ursprungliga brudbuketten.
 
Den andra hade inhandlat ett litet arrangemang.
 
Här har vi originalet för 9 år sedan!
 
 bröllopsdagsglädje!
 

Var Dags Glädje

Ibland tar man saker för givet. Glömmer bort att vara tacksam för det man har.
På jobbet har det varit, och är, lite rörigt: ledningar spolas och vattnet uteblir,
eller blir téfärgat (trots att ingen kokat té). När man som jag jobbar i kök blir jag lite uppstressad då... :-)
Det går bra, det gör det, man behöver bara vänja sig vid den nya situationen, planera om.
Därför var det skönt att idag kunna ge sig ut på en rejäl gåsväng, frisk luft, lite dagsljus och lugn.
Det gör mig på fint humör igen om jag blivit eftermiddagstrött.
Var Dags Glädje var rubriken, och jo, det finns ju så mycket jag har omkring mig som ger mig glädje varje dag.
Min sons sprittande skratt, solsken (kanske inte varje dag, men ni fattar),
 tända ljus,
god mat, läsa en bra bok, sticka, träna, gott té,  färska snittblommor på köksbordet,
listan är ännu längre, eller hur?!
Bara man tänker efter.
vardagsglädje!
 

Sanddorn

Sanddorn är det tyska ordet för havtorn. Ett syrligt, men nyttigt bär som liknar rönnbär litegrann.
De växer i höga, taggiga buskar och älskar solen!
 
Dessa mötte vi vid vårt besök i Rûgen.
Något som har så vacker orange färg måste provsmakas! :-)
Här som en jättegod parfait, med en slags sylt till med bären i.
Som likör...
Så när man provsmakat på restaurang kunde jag köpa en flaska med hem.
Frukttéet blev en överraskning när jag öppnade.
Frukt var ordet! Inte en téflaga så långt ögat når! Bara torkad frukt!
 Gott och spännande!
 
Dessutom såg jag både smaksatt senap och honung,
förutom att man förstås kan göra saft och sylt,
 
Havtorn är syrlig och innehåller extremt mycket C-vitaminer.
Eftersom jag själv har svårt att beskriva smaken googlade
jag och fick fram att det kallas "Nordens passionsfrukt".
 
 
 
havtornsglädje!
 

Tävlingen avgjord!

 
Det lilla paketet man kunde vinna för Fars dagstips går till Myggan surrar ! Grattis!
Kan tänkas att du har ditt paket på torsdag!
 
 

Trafikskyltar

Insåg under vår hösttripp till norra Tyskland att de har lite annorlunda, lite roligare trafikskyltar!
Å om man inte kollar vägen utan på skyltarna kanske man hamnar i den här situationen!
 
Å hur tänker man här?!
Den här snyggingen står vid perrongens slut som en slags förbudsskylt.
Det enda jag tänker på när jag ser den är en stor kram!
:-)
 

Poncho till salu

Den här ponchon säljer jag om någon vill ha den.
Den är mjuk och go med fina höstfärger.
Blandade kvalitéer på garnerna.
(Varför? Den känns inte som jag helt enkelt.
Mönstret är ur en jättefin bok med bara ponchomönster som heter
"Poncho a la carte")
 
Annars repar jag upp den och använderna garnerna till annat.

Kökstips 3

Om ni som jag gråter när ni hackar lök har jag två, helt oslagbara tips mot detta elände!
Lite "outside the box", men fullt fungerande. Tro mig!
Här står jag alltså med 3 tändstickor i munnen, även om jag bara fick med två på bild.
Rent konkret fastnar lökångorna i svavlet och når aldrig dina ögon.
 
Om du tar på dessa når inte lökångorna dina ögon heller!
Enkelt va!

Utlottning/Tävling

Tänkte att vi kan göra ett byte. Om jag får bra tips på Fars dags-nånting så lottar jag ut detta lilla paket.
Vinsten består av kaneldoftande värmeljus, de vita vaxpluttarna, samt en påse saffransdoftande te.
Fram till måndag midnatt tar jag emot tips.
Lycka till!
 
Under tisdagen kommer vinnarens namn publiceras här på bloggen.
 

Shopping på tyska

För mig som matlagningsintresserad är det roligt att botanisera i helt vanliga mataffärer när man är på resa.
En del kanske man hittar här hemma oxå numera men...
Bockwurste korv är tydligen gott, så det vill jag prova.
Brödet heter "Harri Knolli" och är ett mumsigt potatisbröd.
Goldsaft, mörk sirap, var vi skickebud på till goda vänner och testar ju såklart egen.
Christmas Collection av YogiTea, 12 smaker, gick inte att motstå!
Crazy Colours är hushållsfärg i 6 olika färger i pulverform! Kul!
2 smaksatta senap! Alltid gott i såser och dressingar. Dessa var en dragon och en blandade örter!
Chokladhjärtana är små pepparkakor! Mmmm!
Sist men inte minst: choklad! Aero är mjölkchoklad med luftbubblor.
Tror den har funnits här oxå, för länge sen...
 
Doftljus. En förbrukningsvara man inte kan ha för många av.
De vita kluttarna i förgrunden är av vax som man t ex har i botten på blockljus så de
står stadigt på en ljusbricka.
 
Mörkbrunt ullgarn, vinrött fulgarn som ändå var mjukt och gött att klappa.
 
Och nu: mohairgarn som är melerat i så vackra färger!
Mina favvisfärger: orange, förstås, lila, grönt och turkos.
Våraktigt, men om jag stickar nåt under vintern är den redo för användning till våren!
Framförhållning kallas det väl?
Priset?!
Ennnndaaaast 15.79
 
Euro.......
En liten tröst att det är 400 m.
 

RSS 2.0