Baka kaka - inte...

Den som följer min blogg vet hur jag brukar sjunga enkelhetens lov.
Det kan handla om få ingredienser, korta moment, snabb tillagning till exempel.
Jag lånar många, många böcker på Biblioteket (denna fantastiska inrättning!! hurra för den!).
Eftersom jag har många intresseområden kan böckerna vara deckare, romaner, biografier, kokböcker,
om stickning eller andra handarbeten...
Hittade den här snyggingen och vackra bilder är ju nästan ett nödvändigt ont
när det kommer till bakning och mat.
Det är en bok från Australien i svensk översättning.
Bilderna är jättefina och bakverken blir jag jättesugen på...
tills jag började läsa ingredienslistan.
Jag kan bara gissa att det är andra mått av typen cups och ounce i originalrecepten.
Kollade upp att 1 ounce = 1/16 Pound = 28,35 gram.
Förstår ni vartåt jag lutar?
Jag orkar inte, verkligen, orkar inte, baka enligt recept: 0,6 dl, 0,9 dl, 1,1 dl,1,8 dl, 2,9 dl, 1/4 tsk.
Bekväm? Jag?! Jajjemen!
En del udda vikter var det också, men man kan väga vad som helst.
Men att måtta med våra dl-mått!
Det blir ju rena gissningsleken...
Och jag tänker att man bara direktöversatt recepten istället för att provbaka
och göra om enligt vårt måttsystem.
*
Nej.
Jag bakar inte. Inte ur denna boken.
Tyvärr.
 

Fira med björnbärsglass!

Jag har haft besöksrekord idag! Tack!
Blir verkligen jätteglad för alla besökare!
Hoppas att ni har gillat det jag har att bjuda på och att ni återkommer!
Tack för dagens besök!
*
Därför firar vi med lite glass!
Ibland är det skönt med snabba genvägar.
I vintras skrev jag om Nobellunchen där jag använde mig av blårbärssoppa i dessertglassen.
Nu när jag har så gott om björnbär testade jag en variant.
Dessa bär tog jag ur frysen, fast de behövs ju naturligtvis inte förfrysas.
Kan någon förklara för mig varför björnbär tappar sin färg när de frusit eller när de kokas?
*
Till glassen behövs:
3 ingredienser: björnbär, björnbärssylt och färdig vaniljsås
* Vispa vaniljsåsen riktigt fluffig.
* Klä en springform med löstagbar kant med plastfolie.
* Jag bottnade med en drös bär. Hällde lite sylt i fluffet och rörde om så det randade sig.
Hällde smeten i formen.
* Sedan fyllde jag på med mer sylt och fler bär.
Frys in i några timmar åtminstone,
eller en dag eller tills du "behöver" den!
Vid serveringen
värmde jag hallonsylt och drog ut på tallriken, glassen över och färska bär som garnering.
 
 
 

En mini-bloggträff

Det finns en blogg jag tittar in hos mest varje dag. (Det finns flera, men nu om denna.)
Det visade sig, förstod jag snart, att hon, bloggerskan, bor på samma ort som jag arbetar...
Hon har ett litet lusthus med vill-ha-saker och jag hörde mig för om jag fick komma dit.
Jomenvisst! Så gärna!
I eftermiddag har vi träffats och dagen till ära hade hon bakat - till mig!
Hon gör tydligen inte det så ofta längre, men det är synd för den här äppelpajen var alldeles makalöst god!
Med mandelmassa! Mmmm!
Men jag vågade inte ta en tredje gång...
*
Och vi pratade, pratade, skrattade och pratade lite till.
Om livet, barn, bloggvärlden, gemensamma
lärare från gymnasiet !!,  och en hel drös med annat som jag inte kommer ihåg att räkna upp här.
Timmarna gick fort.
*
Nätet visar sig från sin allra bästa sida när man får kontakt med så trevliga människor!
Tack för en riktig må-bra-eftermiddag!
*
Ja, jag köpte ett par fina saker, men visar dem en annan dag.
 

Niceville


Den här filmen är helt fantastisk!
Den har spänning, glädje, sorg, lite romantik, politik och en hel del annat...!
*
Filmen är baserad på boken med samma namn och utspelar sig i amerikanska södern på 1960-talet.
Skeeter är tjejen i rosa klänning: hon avviker från mängden eftersom hon utbildat sig till journalist istället för att gifta sig och skaffa barn. Hilly i blommigt har dock en liten familj och "styr" lite över de andra.
Och gör det för att hon kan. En liten otäck människa är vad hon är. Men synden straffar sig själv...
De båda färgade kvinnorna, Aibee och Minny, är hembiträden och börjar med
ett hemligt projekt med Skeeter.
Det är farligt eftersom vita och färgade inte får umgås...
Flera parallella historier, den ena mer intressant än den andra!
*
Så bra! Så bra! Så bra!
*
 

Stickcafét byter veckodag!

Vi var ett trevligt gäng som smög igång handarbetshösten redan i början av augusti.
Nästa vecka är det dags igen med den förändringen att
från och med nu är det TISDAGAR som gäller.
Samma plats: Huskvarna bibliotek
Samma klockslag: 17-19 (=stängning)
Alla som känner sig manade att umgås med likasinnade garnmänniskor
är hjärtligt välkomna
på TISDAGAR.
Alltså är det dags den 3e september!
*
Kaffe, té, choklad finns för en guldpeng.
 
Vi ses där!
 

Mognande björnbär

Nu är det bästa vädret för att våra björnbär ska mogna.
Det är björnbärshäck hela vägen :-)
Vi försöker ge den öm vårdnad så den är generös med bär tillbaka.
Lite bekymmersamt är det när de plockas eftersom det uppstår blodvite nästan varje gång...
Nej, det är inte "arga katter får rivet skinn". Det är gammal sort med hemskt många taggar...
Men det är ok.
På försommaren fick jag liten snilleblixt när jag band upp några grenar i närstående fruktträd i vila.
Idag blev det 3 liter
De är som allra godast och med mest smak i när de är på gränsen till att bli övermogna.
De ska vara alldeles helt svarta.
Mmmmmm!
 
 

Pannacotta med hjortronsylt

Det pratas om blåbär och björnbär och äpplen och vad det nu kan vara som mognar vid denna tid på året.

Men hjortronen?!

De finns ju oxå! I ärlighetens namn är det ett bär och en sylt som jag lärt mig tycka om.

Ju fler tillfällen jag äter dem, desto godare blir de. Här är ett extremt lättlagat recept,

dessutom är detta för många gäster. Eller några storätare.

*

Pannacotta    24 port

6 dl gelésocker multi

18 dl grädde

½ dl  vaniljsocker som smaksättning 

Alt smakersättning kan vara 1 ½  dl juicekoncentrat

 

·         Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka ca ½ minut. Ja, det behövs inte mer!

·         Häll upp i snygga portionsglas! Låt svalna.

·         En burk hjortronsylt värmdes upp för att bli lättrinnande och skedades överst.

  Jättegott!

Låt er väl smaka! 

*

Eftersom detta är ett bra grundrecept på pannacotta kan man ju experimentera med smaker och toppingar

helt efter eget huvud och tyckande.

Prova på.

Vore jättetacksam om ni hör av er här med smakvarianter så jag får nya tips att servera på mitt jobb.


Blåbärsfrossa

Igår åkte Familjen till skogs för att leta trattkantareller.
Inte en endaste en hittade vi...
Inte blev vi tomhänta heller:
Blåbär och lingon fanns det gott om!
Så det blev sylt i långa rader
och det godaste av allt:
blåbärspaj med hemgjord blåbärsglass till!
Blåbärsglass
Vispa 2 dl grädde.
Vispa 2 ägg, blanda ner knappt 1 msk vaniljsocker, 2 msk rörsocker, 2 msk florsocker. Vispa lite till.
Vänd ner grädden i äggsockersmeten.
Tillsätt 3 msk blåbärssylt, för smak och färg.
Starta glassmaskinen och häll i smeten. Låt gå till lagom konsistens.
Precis före avslutet släpper du ner några matskedar hela blåbär oxå.
*
 
Blåbärspaj
3 portionspajer
1/2 dl blåbär i varje form
Blanda ihop:
 3 msk skrädmjöl (rostat havre, mycket gott),
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
1/2 dl flytande smör
Blanda. Fördela smeten täckande över bären.
Strö över mandelspån.
Överst rörsocker.
Skjuts in i ugnen: 200 grader i 15 minuter.
 
*
 Servera med glassen och njut!
 
 
 
 
 

Helstekta, fyllda äpplen

Nu är de Svenska Äpplenas tid här! Det finns ju hur många varianter som helst av bakade äpplen.

Här är ett:

 

Ugnsäpplen   24 st   

 175 grader 20 min

120 gr smör

2 msk vaniljsocker

½ dl sirap

drygt 1 msk mörkt muscovadosocker

1 msk kanel

1 krm salt

Skala äpplena. Använd en urkärnare för att enkelt få bort kärnhuset.

Enligt mitt eget, högst empiriska tillvägagångssätt är det bättre att trycka in pipan från blomfästet

för att hålet ska gå rakt igenom.

   Blanda ihop ingredienserna och fyll hålet.

Grädda i ugnen.
Servera med valfritt tillbehör efter egen smak.
Vaniljsås funkar förstås alltid!

Lättbakat vitlöksbröd!

Till kvällen ska det serveras grekisk sallad och grillade kamben på jobbet.
Tänkte att lite bröd vore gott till.
Hittade en liten bok om Soppor med tillhörande bröd.
Den är en bilaga från Allas nr 7 år 2000.
*
Det är lite sconesstuk på dem. Föredömligt snabba att baka!
Lilla lappen intill visar 1 1/2 sats som jag behövde.
En förändring jag gjorde var att ta 5 dl dinkelmjöl och resten vetemjöl.
Det doftade så fantastiskt gott av den färska vitlöken och basilikan att folk kom ut i köket
och frågade vad jag höll på med !!
'
Och jag tänker att det här kan passa till vilken soppa, sallad,  maträtt som helst.
Trevlig fredagkväll!
 
 
 

En grön stol

En stol är en stol, är en stol.
Det har ju varit så fint väder att jag inte alls kunnat stå i källaren och göra klart mitt projekt.
Jag lånade Remake IKEA och fick idéer.
 Köpte en tidning. Där stod det om allt möjligt (och omöjligt) att sommarpyssla med.
 
Jag är ingen pastellig människa, men tyckte om idén.
Tänkte att jag gör en i grönt, passande altanen.
*
Ofta har jag sneglat på stolen, i källaren, men nu så!
Det har tagit mycket längre tid än jag beräknat. Resultatet är ok, men mest var det ett roligt projekt.
 
Tadaa!
Se och beundra...
*
*
... eller gråt.
 
 

Baka, baka liten kaka

När jag skulle baka hade jag massor av sötmandel, men inget färdigt mandelmjöl.
Tur att man äger en mandelkvarn då!
Dagens tips är: trä en plastpåse runt öppningen och fäst med gummiband runt om.
Du slipper spill.
Punkt.
*
Och när jag stod där och vevade min tröga mandelkvarn insåg jag att dåtidens husmödrar
var mycket starkare än vi nånsin kommer att bli...

En vanlig dag på Vättern

När vi för 5 år sedan blev båtägare och (nybörjare) i seglarvärlden fick vi lära oss att:
"Vättern är en lurig käring..."
Va?! frågade vi.
Jo. Det som ser ut att bli en alldeles fantastisk dag på sjön kan ändras i ett slag, nästan.
På femton minuter.
Vättern är en stor sjö och väldigt djup på sina ställen här i södra delen.
Dessutom oftast väldigt kall oxå ...
Det kan blåsa yttepyttelite uppe i seglen, men gå grov, gammal sjö...
Det kan vara "smult vatten" = små fina krusningar vid ytan, men blåsa mer än man tror i seglen.
(Inte alls som på ostkusten t ex, men det kan vi ta en annan gång.)
*
Lördagen såg solig och vacker ut.
Yr.no, som vi använder oss av för prognoser, hade sagt regn under eftermiddagen.
Vi hinner en tur. Iväg for vi.
*
Underbart vackert och härligt på alla vis!
Toppnoteringen idag blev 5 knop, men bara en liten stund. Snitthastigheten kanske 3 knop.
*
Sedan blev det kav lugnt...
Storseglaren sa att det regnar nog i Jönköping.
Jo. Det gör nog det...
Vi fixar iordning allt. Ifall regnet kommer häråt.
*
Det gjorde det.
*
Inte bara regn.
Vi hamnade mitt i världens åskoväder. Dessutom.
Sikten försvann.
Omysigt. Otorrt. Otrevligt.
*
Summering: fin segling drygt 2 timmar,
väderomslag mot sämre mindre än 30 minuter. Regn och åska ca 30 långa minuter.
 
Mitt på sjön, utan möjlighet att skynda sig, skydda sig känner man sig ganska liten och utsatt.
Men allt gick bra denna gången också.
 
Tacksamma.
 
 
 
 
 

Dagens väska

PÅ second hand hittar man (jag) saker jag inte ens visste att jag behövde.
Kanske jag inte behövde den här, (mest troligt inte), men i mina ögon var den oemotståndlig. På riktigt.
Den kanske inte är gammal, antik eller äkta second-hand-ig, men jag bara ville ha den.
Den är helt fin och otrasig överallt.
Hur kunde jag lämna den kvar?
Nej. Det var ju det.
*
Nu till den stora frågan:
Vad. Ska. Jag. Använda .Den. Till?
Kärt besvär, förstås, att klura ut det.
Under tiden provar jag mig fram lite:
Grönsaker?
Kan ha den med på Torget om lördagarna. (De lördagar jag åker dit, vill säga.)
*
 
Kanske ska de för tillfället mest använda kokböckerna få bo här?
*
Eller är det handarbetet för dagen?
*
Tål att tänkas på.
Inser ju att jag skulle vilja ha flera...
 
 

Rårörd vinbärssylt

Min snälla svärmor ringde häromdagen och frågade om vi (läs jag) ville ha vinbär.
Såklart! Så jag drog med Sonen och vi plockade både röda och svarta.
Jag har alltid tyckt att vinbär är gryyyymt sura att äta i bare... men de svarta, solvarma var riktigt goda.
Svärmor sa att hon provat göra rårörd svartvinbärssylt istället för att koka.
Med gott resultat.
Eftersom jag hade lite mer av de röda ville jag också råröra. 
Vet inte om hon hade mer än socker, men så här gjorde jag:
Rårörd vinbärssylt
3 burkar
ca 600 gr vinbär
8 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 krm vaniljpulver
 
Häll ihop alla ingredienser.
Låt stå och safta till sig nån timme eller två.
Rör om. Rör om. Låt stå.
Upprepa rör-om-momentet tills sockret löst sig.
Häll upp på rena burkar.
*
Njut tillsammans med allehanda goda tillbehör.
våffla, pannkaka, på muffins med gräddklick, som mellis med keso, på en kladdkaka,
till gröten eller frukostfilen.
Jo jag tackar jag! Det är en frukost som heter duga.
*
Hur skulle du vilja äta den här sylten?
 

Kaffecreme

Igår onsdag, dessertdag som vanligt:
Den här kaffecremen blev en intressant bekantskap!
Ytterligare en skatt ur MENYboken.
Så här såg den ut på sin tid, i boken.
*
Här är receptet.
Men den som har stora glasögat på ser att jag antecknat större mängd med blyerts
för att det ska räcka till alla dessertsugna på jobbet!
 
Så här serverades den, med lite kaffepulver som garnering.
Den var mäktig, men god!
*
 

Det som är somrigt

Sommar betyder så olika för oss. Säkert lika olika som vi är många.
Förutom uppenbara saker som sol, bad, stränder, glass, grillning med mera så har jag
ytterligare en speciell "sak" som är somrig.
*
Ljudet av sommar:  
kan vara både ute och inne:
genom öppna fönster höra slammer av glas och porslin.
Ljudet får mig att tänka på gemenskap, trygghet och min barndom somrar.
Under vinterhalvåret är alla fönster stängda och ingenstans hörs någon duka fram till fika eller middag.
*
*
För övrigt hittade jag de tre allra första björnbären för året.
Det är med lite blandade känslor, för hur mycket jag än gillar dem,
så betyder det oundvikligen att sommaren går mot sitt slut...
 
 

Somrigt vitt

Så är den nu klar:
den vita toppen som påbörjades i juni och blev klar nu i månadsskiftet.
Färdig, premiäranvänd, spilld på, tvättad och använd igen.
Här går det undan.
 
Jag behövde inte ombestämma mig. Jag fick mitt hittepå att funka vid första försöket!
Ibland ska man ha riktig tur!
Det är två raka stycken. Nedre kanten är slätstickad några varv och ett avigt som viks.
Hålvarven är med dubbla och enkla omslag som tappas, samt ett "vanligt" hålvarv med hoptagning.
Halsringningen är avmaskad alla maskor på en gång.
Runt hals och ärmhål är det virkat ett varv fastmaskor.
That´s it!
*
Får väl passa på att använda den riktigt mycket så länge man har solbrännan kvar...
 
 
 

Stickcafé höstpremiär!!!

Hej hej!
Sommarvärmen har vi kvar, men ett litet tecken mot höst är det allt:
Måndagen 5e augusti
kl 17-19
är det stickcafé i Huskvarna bibliotek igen
*
Om du har förhinder imorgon träffas vi på denna plats, denna tid
första måndagen i varje månad.
ALLA är hjärtligt välkomna med vad som än kan handarbetas och är mjukt!
*
Som vanligt kan du ta med vad du vill fika även om det finns en kaffeautomat med 10.-
*
Så imorgon är det!
 

Det är väl ingen konst?

För några år sedan hade goda vänner en jättehäftig tavla över sin soffa:
Den var stor och lång med ett synnerligen abstrakt virrvarr  av färgstänk. Personligen tyckte jag den var snygg då jag har lite svårt för föreställande tavlor, som åkrar och blommor och hus och björkar å sånt.
Den lilla plaketten bredvid konstverket gjorde mig förstummad:
utlånad av XXXmuséet (som jag glömt namnet på). Konstnär Jackson Pollock
Wow! Kan man göra så?!?
*
Vad är det som gör konst till konst?
*
Vad är skillnaden
mellan det som definieras som konst och det som bara är färg på en bit uppspänd canvas?
Är det utbildningen hos den som gjort det? Eller utbildning hos dem som tittar och bedömer?
*
*
*
*
*
*
*
Nu har du tittat lite.
 
Dessa båda canvasdukar är i samma storlek. Prickarna är lika stora, men bara den vita är centrerad.
Båda har röda stänk, men på bilderna här syns det mer på vit botten.
De hänger bakom lite hönsnät.
Så.
Det var det.
*
Vad säger du att detta är?!
*
Tavlan hos vännerna var förstås inte Pollock.
Det var en stor träskiva man haft på en målarverkstad som skydd och underlag...
 

Sommartoppen

Egentligen är det ett namn på ett numera insomnat radioprogram (som de yngre inte har en aning om).
Numera är sommartoppen för mig en topp som jag knåpat ihop. Och detta när det hade gått
nästan eoner av tid sedan jag senast sydde ett klädesplagg till mig själv.
Allt berodde helt enkelt på att TYGET plötsligt fanns där, och jag blev tvungen att prova.
Hur svårt kan det va?!
Det var det inte, och jag är mycket nöjd över hur den blev. Använder den så ofta jag kan utan att omgivningen ska tro att det är den enda snyggplagg jag har...! :-)
Det är det förstås inte, men vissa plagg känner man sig extra fin, snygg eller bekväm i.
Och det är bra känslor.
Vill påpeka att tyget egentligen är ganska o-mig eftersom jag oftast använder, iochförsig kläder med starka färger, men sällan mönster.
Den är i ett tunt tyg, med fint fall som inte ens behöver strykas. Perfekt för resa alltså.
Halterneckmodell med breda sidenband i midja och hals.
*
I garderoben finns en topp som jag ritade av och använde som mönster.
*
Lite snyggt med solbränna oxå.
 
*
 
 

RSS 2.0