Vita möss och en skummis med glowing sticks

Idag firar en del Halloween.
Sonen är på liten "fest" och han klädde sig helt i svart, med herrhatt som kronan på verket.
Om någon frågar vad han föreställer får han säga att han är skum...
Han har fått med sig glowing sticks.  Självlysande sugrörstjocka rör/pinnar.
(Var ju rätt poppis i drinkar på krogen för x antal år sen.)
Bilden är från en tidigare halloweenhelg.
Då gav Sonen bort mössen och jag och Storseglaren använde oss av påsarna.
(De ser läskiga ut och var helt sjukt sötsliskiga= energidryck)
*
Nu ska jag gå igenom bilder från helgens resa till Tyskland.
Återkommer med reserapport!
 
 

Stickcafé i November

Vill ju gärna påminna om trevligt stickcafé i Huskvarna.
Om en vecka är det dags!
Förra gången var vi ett lite mindre sällskap, men oj vilken stämning det var! :-)
Jag hoppas verkligen att du, ni, många kommer dit
och umgås och låter tiden stå still för ett par timmar.
För visst är det ett slags mindfulness när man håller på med sånt man tycker om?
*
Välkommen till Huskvarna bibliotek kl 17-19
tisdagen 5e november
 
 

Kanske en klänning?

Det är inte så ofta jag köper sömnadstidningar, men när jag bläddrat i den här kunde jag inte låta bli!
I det här numret verkade det finnas bra grundmönster till trikåtröjor, snygga kjolar m.m.
Fast det kanske de flesta nummer gör?
Och så den här:
Den här klänningen är så himla snygg att jag hade satt mig vid symaskinen omgående.
Om det inte hade varit för andra planer :-)
 
 

Hallondrink

Hallondrink
en snabb dessert eller en mellis
*
Mosa 1 dl hallon med 1 1/2 dl mjölk.
Vispa kraftigt.
Garnera med vispad grädde och servera genast.
*
För ca 20 port
3 lit mjöl vispas med 2 lit frusna hallon.
Det blir "glassigare" med frusna bär.
*
 

Soppa med curry

När det är den kallare delen av året är det oftare än annars som soppa lagas av mig.
Den här fick familjen en variant av som förrätt en nyår för många år sedan.
Jag har gjort den lite matigare.
Gissar att du kan fylla på med kokt potatis eller ris eller linser eller... :-)
 
Detta är en stor omgång så du kan knacka på hos grannarna och bjuda på soppkvällsmat!
*
Ca 20 port soppa
smör
5 gula lökar
3 palsternackor
8 hg rökt skivad kalkonbröst (typ pålägg) eller skinka
3 brk creme fraiche franska örter
1 dl curry
8 tärningar hönsbuljong
2 lit standardmjölk
3 lit vatten
1/2 msk salt
1 1/2 tsk svartpeppar
4-5 äpplen
*
Skala och hacka lök och palsternackor.
Samt äpplen, men spara nåt med skal som skivas tunt om du vill garnera.
Fräs allt i smör med curryn.
Blanda ner alla övriga ingredienser och låt soppan koka en stund.
*
Serveras rykande varm med nåt bröd om du vill.
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 

Filmen Cloud Atlas

Det finns filmer och så finns det filmer.
Nu har jag sett den här:
"Everything is connected" står det på framsidan.
Det är precis vad den handlar om.
Man följer 5 historier i varsin tidsepok, där alla på ett eller flera sätt hänger ihop med varandra.
När filmen började och man hade sett första omgången av varje epok tyckte jag först att det var rörigt,
men det gick snabbt över!
Den är klart sevärd och trots att den är ganska lång gick tiden mycket fort!
Den är värd varenda minut och filmruta.
Passa på att se den  nu. I helgen.
*
Någon som har filmtips till mig?
 
 

Höstbukett

På ett Stickevent kan man lära sig både det ena och det andra.
Jag hade tidigare sett hos Frisky Frog en kul bukett av lönnblad.
Därför blev jag så glad när hon hörsammade min önskan om att få lära mig hur man gör.
Principen var enkel:
Ta lönnblad och vik på mitten och rulla ihop dem.
Ungefär som marsipanrosor. Fyll på med flera blad tills du är nöjd. Bind ihop med blomstertråd.
Gör flera. Gör en bukett. Sätt blad runtom och fäst med blomtråd.
Färdig!
Det är viktigt att bladen plockas från träden!
Då är de färska och fina och mjuka och lätta att forma.
Tror det fungerar med andra löv också.
Tack snälla C!
 

 

Varm chokladsås a´la´ Cicci

Under helgens Stickevent nämnde jag nog för både en och flera
att jag kvällen före hade fått ett ENORMT sug på varm chokladsås till vaniljglass.
Såklart borde jag gjort glassen också själv eftersom jag nu har denna dära maskinen
men det fanns det rakt ingen tid att vänta på!
Men såsen görs så här:
arbetstid ca 5 minuter
Chokladsås 2-4 port
Allt sker i en kastrull och du kan lätt dubbla på receptet om du vill äta mera, eller bjuda nån.
Smält 2-3 msk smör.
Fyll på med 1 dl grädde
1 knivsudd vaniljpulver
2 msk kakao
3 msk sirap
1 msk rörsocker
Låt allt koka upp och ihop nån minut så det tjocknar.
Ta kastrullen från värmen. Rör ner knappt 1 krm flingsalt och rör om så det smälter.
Smaka av och ta aningen mer salt om du gillar det.
Servera omgående till vaniljglass!!
*
Äta-upp-tid ca 2 minuter... :-)
Nej men, nu tror jag minsann att suget gjorde sig påmint igen...
Hej hej
 

Hemma från Stickevent

Joråsåatte!
Nu har vi stickat och virkat i helgen så garnerna yrt...
Risbrogäddorna har ju ordnat så himla bra åt oss som kom dit!
Därför fick de liten värdinnegåva.
Jag är så trött i huvet av surret, men glad i själen för alla skratt
(och att få sitta vid så länge med ett av sina intressen utan att behöva göra annat).
Ett helt bakstycke av moromorsruta hann jag virka.
*
Här är tvillingarrangörerna i egen hög person som drar vinnarna i garnlotteriet.
Vill man vara med lämnar man garn och får en lott/paket. Jag hade två.
Mina vinster blev det varmröda vackra Rowangarnet och de 3nystanen till höger av ull och mjuk alpacka.
Härvorna köpte jag och tror det blir en ponchonette så småningom... Såg två i helgen och de var underbara. Dessutom tar de lite mindre tid att förfärdiga än en stor poncho.
*
Alla vi fick godispåsar: stickvänligt godis och ätbart godis.
*
Många var vi! Roligt hade vi!
Dessutom har vi fått en massa god mat så vi orkade hålla på...!
Tack snälla tjejer för att ni fixar!
:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bättre tända ett ljus

... eller två! Eller tre.
Ibland kan man fynda både här och där och ibland får man presenter.
Brickan och den runda platta ljusstaken är riktiga second hand fynd.
Lilla glaset med medaljongmönster från en matbutik med "alltmöjligthylla" och den stora lyktan en present.
Och tänk så fantastiskt fint de passar ihop!
I den bästa av färger!
Och äntligen är det höst så jag kunde ta fram det.
*
Mina favoritljus alla kategorier just nu.
Skenet är så vackert.
Det gör mig glad!
*
Trevlig fredagkväll!
 
Imorgon är det jag som åker på Stickevent!
 
 
 

Havregryn är bra

Har tidigare skrivit om goda nötter som dessutom är himla nyttiga!
Men i samma bok stod det även om havregryn som förutom att det mättar länge innehåller
E-vitamin som är bra för immunförsvaret, B-vitaminer samt folsyra, protein och mineraler.
*
Och tänk så mycket gott vi kan göra av de små grynen!
 
Frukostgröt med olika smaksättningar, müsli, eller äppelkaka.
Dessutom kan man ha dem i bröd och småkakor.
*
I den här gröten har jag klippt ner småbitar av torkade aprikoser.
Det blir sött och gott. Samt bra eftersom aprikoser är fiberrika och påskyndar kroppens förmåga
att göra sig av med slaggprodukter. Och i den lilla torkade frukten får det dessutom plats för
B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och massor med järn!
*
Om det finns möjlighet ska man välja den mörkare torkade istället för den ljusa.
Den mörka är oftast krav eller ekologisk, smakar SÅ mycket mer och godare och dessutom
är den ljusa behandlad med svavel...
*
Vad gör du av havregryn? Vilken aprikos väljer du?
 
 

Årets första mössa

Sonen kom och sa: - Kan du sticka en mössa? Vit. Med rutor på.
Visst fixar jag det!
(Mest förvånad över förfrågningen)   :-)
Garnet är 100% akryl. Red Hearts Detroit
Lite stressad modell på väg till träningen...
*
 
 

Goda nötter

När jag läste igenom den här boken slog det mig
att man i princip inte skulle hinna äta onyttigt om man åt detta
(och annat man vet är bra som inte finns med här).
*
I boken kan jag läsa om frukter, bär, grönsaker, feta fiskar som alla är bra på sina vis.
Själv äter jag det mesta men att se sånt här är bra som påminnelse att ibland vidga sina vyer
när man handlar hem och lagar till sin mat. Trots att jag håller på med mat hela dagarna behövs det.
En hel del har jag ju redan hemma som jag äter av :-)
Hasselnötter: stora mängder av antioxidanten E-vitamin, vitaminen B6, järn, kalcium och mycket protein
Tranbär: C-vitamin, naturliga antibakteriella egenskaper i samband med urinvägsinfektioner
Pumpafrön: högre järnvärde än i andra frön, selen, zink, protein, omega 3 och 6, m.m.
Mandel: rik på zink, en av de främsta källorna till E-vitamin, kalcium, järn, magnesium, vitaminerna B2 och B5
Solrosfrön: magnesium, zink, rik på E-vitamin, flera B-vitaminer, koppar m.m.
*
Paranötter måste jag köpa hem. Bl a står det att: paranötens seleninnehåll gör den till en av de allra mest näringsrika nötterna. Mineraler, vitaminerna B och E, fibrer och proteiner.
*
Inser att min egen müsli är helt ok. Dags att göra den igen.
Jag skriver mer om andra godsaker ur denna bok en annan dag.
 
 
 
 

Duka för höstmiddag

Orange är ju min favoritfärg allt som oftast. Men det är även en av de fina höstfärgerna.
På enkelt vis kan man duka upp till en soppmiddag.
Bilden är ju innan all mat kom på bordet och kan därför se lite tomt ut...
*
Paprikor är vattentäta.
Så här gör du:
I "kviständen" skär du bara bort så mycket att den står stadigt.
Den andra änden gör du litet hål i, fyller på med vatten och sticker ner valfri blomma/blommor.
*
Väljer man den här soppan att fylla skålarna med matchar det till och med!
Fast mest äter jag den för att den är god i världsklass!
*
Trevlig fredagkväll
 
 
 
 

Höstsoppa med lammfärs

Soppa är alltid gott, utom kanske de varmaste sommardagarna. Den här har varit kvällsmat på jobbet.
Mitt eget recept.
 
Höstsoppa   ca 20-25 port
1 1/2 kg lammfärs
5 rivna vitlöksklyftor
ca 250 gr färska trattkantareller
2,2 kg grytrotfrukter (detta var Findus storkök)
men innehållet är morötter, rotselleri, kålrot, palsternacka och purjo
8 tärn grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
1/2 msk timjan
1/2 msk rosmarin
4 1/2 lit vatten
 
Det här är enkelt. Det går fort, kan nästan kallas fast food.

 Bryn färsen smulig och i stort sett genomstekt. Man kan ju börja bryna i ugnen.

Lägg i vitlöksrivet. Rör om.

Fyll på med de övriga kryddorna och grönsakerna.

Häll i vattnet och låt allt koka tills grönsakerna blivit mjuka.

Smaka av så det passar din gom.

 

Träning på en söndag

Sedan jag började med NMT har jag legat lite lågt med övrig träning.
Vågade liksom inte ta ut mig för mycket hemma så jag inte klarade den...
Men nu känner jag att det är helt ok! Roligt!
Dagens redskap var min 8 kg kettlebell.
Så här är ett tips på litet pass att göra hemma:
Valfri uppvärmning
sedan:
dips
situps (jag gjorde på pilatesboll denna gång, men valfritt)
utfall
armhävningar
squats
enhandsrodd med KB
KBswing
alla övningar 10 reps x 2 varv
+
plankan (idag blev det 1.13)
samt swinga KBn runt kroppen 25 varv/håll
*
Det var tidseffektiv träning och jag blev trött!
Gött!
*
Vad har du tränat idag?
Tipsa mig!

Rara äppelmuffins av mandelmassa

Vi har flera äppelträd, men i år bara frukt på ett av dem.
Men de är goda :-)
Så här kommer äppelmuffinsar:
Personligen är jag mycket förtjust i mandelsmak i bakverk.
Tänker allt oftare att jag mår bättre om jag utesluter (minskar i alla fall) vetemjöl när jag kan.
I pappersutgåvan (tyvärr inte på deras web) av Hemmets Journal hittade jag recept på
lingonmuffins gjorda av mandelmassa.
Jättegott tänkte jag, men nu byter jag mot svenska äpplen!
Mandelmassa är dessutom både gott och enkelt att baka med.
*
Ändrade i receptet och gjorde sålunda så här:

10 rara äppelmuffinsar
150 gr mandelmassa finfördelades och vispades ihop med
3 ägg
Tillsatte 1 dl potatismjöl
1/2 dl skrädmjöl (havre)
och 1 1/2 tsk bakpulver.
Tog  knappt 1/2 dl flytande smör och värmde lite och vispade ner i smeten.
Fyllde varje form till hälften.
Skalade  och skar 1 äpple i tunna klyftor.
Lade 2 klyftor i varje form och pudrade kanel över.
Skjuts in i ugnen i 10-12 minuter 200 grader.
*
Om du inte kan använda skrädmjöl p g a gluten
kan du byta mot potatismjöl där oxå eller bovetemjöl t ex.
*
Med gräddklick till blir det dessert av det.
 
 

Träningsdagbok

Jo, jag har ju en kategori här som heter Träning.
Faktum är att jag tränar regelbundet, men skriver inte här om det så ofta.
På det stora hela är jag en människa med listor och lappar till både det ena och det andra.
Bland annat varje handarbete jag gjort sedan 1982, varje skönlitterär bok jag läst sedan 1985... o s v.
Det låter inte bra, jag ser det nu...
*
Träning. Där ser jag ett klart syfte att skriva ner/upp vad man gjort.
För mig är det lite morot och piska. Behöver mål, annars lägger jag ner...
Jag har dessutom skrivit dagbok, mer eller mindre kontinuerligt sedan 1976-77 (osäker på exakt när).
Under senare år har jag skrivit mer exakt vad för träning jag ägnat mig åt.
För något år sedan hade jag en separat almanacka för det.
Och så slog det mig: en 5årsdagbok! En sån vill jag ha!
Då kan jag se år för år att jag blir Starkare, Snabbare m m!
Jättebra idé!
Bättre upp: Jag hittade en 10årsdagbok!
Så eftersom jag vet att jag hade rätt mycket för mig förra året plockade jag fram dagbok för 2012
och förde in all träning som år 1. (Ja, det tog en stund, jag vet.)
Och fortsatte med det som hittills gått av detta året.
Bra kom ihåg och pepp!
*
Idag sprang jag en runda jag sprungit förut och banne mig:
18 sek bättre /km.
Jippie!
Snacka om att NMT har gjort mig både starkare och snabbare redan!
 
 

Ett UFO äntligen färdigt

I december förra året började jag sticka smårutor. Till en kofta.
På grund av en tröja av Astrid som har gjort flera och här visas en av dem.
Garnerna jag använt har varit med förr...
Men nu ska jag nog inte repa upp mer.
Att först sticka rutor och ärmar och sedan virka ihop dem var ett riktigt roligt sätt att jobba på!
Smidigt att ha smårutor med sig var det oxå.
Garnerna lever dock sina egna liv och rutorna drar sig lite hur som helst,
men den är varm och go och jag gillar färgerna.
*
Den knäpps med 3 stora knappar av trä.
*
Hmmm. Vad ska bli nästa projekt?
 

RSS 2.0