Lyckans helg!

Under fyra fantastiska dagar har familjen varit på resande fot; i Rügen. Via Trelleborg-Sassnitz bilade vi söderut till den gamla kurorten Sellin. Vädret var bästa tänkbara för årstiden och vi har upplevt massor. Och shoppat lite... :-) Återkommer till det.
Detta var vårt hotell. Nybyggt och fräscht.
Ångloket heter "Rasende Roland" och kör turer som vilket lokaltåg som helst!
I nationalparken Jasmunder Park är det så här vackert!
Med en särskild hälsning till Frisky Frog, så verkar grodorna trivas där oxå!
 
PS1: Rasende betyder visst snälltåg, som i snabbgående tåg..
PS2: När vi gick i nationalparken sa jag att jag fick samma känsla av lugn och harmoni som jag får när jag är  på bibliotek. Sonen svarade: - Kan det bero på att vi är i en bokskog?!
 
 

Min allra första stickning

Ibland hittar man saker man inte visste att man hade kvar...
Den är i storlek som en scarves. Hade troligtvis bara ett nystan.
Stickad från udden med 3maskors start och ökningar i var sida.
 
        
 
Förutom färgen, som inte ingår i min garderob längre, är jag rätt stolt över att jag har stickat hyfsat jämnt
- OCH -
haft tålamodet att trä på små rocaillespärlor innan jag började sticka.
Kunde varit 8-10 år.
Det är ett tag sen... :-)

Jeansgarnsväska

För ett tag sedan skrev jag om ett jeansgarn. Nu har jag påbörjat liten väska. Hoppas bara att garnet räcker...
Köpte bara 3 nystan vid en utförsäljning...
 
 

Dessert x 2

Nu har helgen kommit och man har tid att gotta sig lite extra!
Här bjuds dessertrecept som är enkla, snabba och jättegoda!
 
Hallon i ananasskum
Gör så här:
Till 4 pers tar du en färsk ananas som du skalar, "kärnar ur" den grova mittstocken och kör i mixer med aningens socker så att det blir ett finfördelat, fluffigt skum.
Till det serverar du hallon, både i botten och överst. Jag hade frusna denna gång.
Färdigt!
Friskt, fräscht och jättegott!
 
Varm blåbärssoppa med en kula vaniljglass!
Till och med så enkelt att det inte behövs något recept!
En klassiker som jag tror underskattas...
 
Må så gott!
 

Kökstips 2

Vem är den vassaste kniven i lådan?
Det viktigaste redskapet i matlagning kan vara kniven.
När du slipar kniv kan du kolla mot en tomat att den är klar. Tomatskal (kanske druva och plommon funkar) är bland det första man märker på att kniven börjar slöa till sig.
Oftast skär man sig på slöa knivar eftersom man "tar i" mer.
Det gör mindre ont på en kniv med skarpare blad p g a renare snitt.
Sååååå: håll kniven slipad.

Blommor och barn

Nu är det inte så gott om blommor utomhus.
Istället får man glädja sig åt de man har inne. Den här St Paulan står i vårt sovrum. Faktum är att den har stått i mitt sovrum, flyttat med mig var jag än bott efter att jag lämnade föräldrahemmet och fortfarande lever i högönsklig välmåga!
Ett tag var jag rädd för att den skulle dö ifrån mig, så jag tog sticklingar.
Båda dessa är barn från moderplantan, men ingen är lik den, med de vackra lila ränderna.
Det är ok. Jag är bara glad att mitt förökningsförsök lyckades.
Jag tog blad och satte direkt i kruka med jord.
Lite ljus, värme och vatten och nu är nog barnen ca 1-2 år... :-)

Stickeveeeent!

Jomen, nu har jag varit på en synnerligen trevlig tillställning i dagarna två! Risbrogäddornas årliga stickevent!
För min del var det första gången och det är ju helt otroligt roligt att få förmånen att träffa så många "stickiga", glada, roliga kvinns i alla åldrar från hela landet! Om du som läser detta inte delar intresset så kan du själv sätta in ditt eget i en situation där du träffar likasinnade, så förstår du hur mycket glädje och energi man får med sig hem!
Tack alla ni nya - och gamla - bekantskaper!
Mörkhårig skönhet med cerislila sjal åt vänster till, är en av Gäddorna som kokat ihop det här åt oss!
 

Fredagsgott

Kärt barn har många namn: Brödpudding, Räklåda. Kanske ni har andra namn? 
Passande till fredagsmyset. En bra rätt att förbereda oxå.
Men den här rätten går fort och är makalöst god!
 
20-25 port
40 hårdkokta ägg, skivade
4 brk räkor i lake (800 gr/brk varav 400 gr räkor)
eller motsvarande mängd frusna
 
Dillstuvning: 50 gr smör
5 1/2 dl mjöl
3- 4 lit standardmjölk
3 pkt fryst, hackad dill
2 msk salt
1 msk vitpeppar
 
Bottna med äggen.
Strö räkorna över. Man kan förstås blanda ner dem i dillstuvningen,
men här är det enklare att ta det var för sig.
Gör dillstuvningen. Smaka av. Häll stuvningen över räkorna.
 
1 st jättefranska 1,2 kg tärnas och strös över hela anrättningen
 
Värm på i ugnen 175 grader, ca 25 minuter.
Ät tillsammans med en god blandsallad och vinägrett.
 
Kortversionen för 4-5 port
2 ägg/pers, 1 brk räkor eller 1 kg med skal, stuvning på ca 1 lit mjölk och 1 pkt dill
och så många brödtärningar du tycker passar.
 
 
Om du förbereder så är det så här det ska se ut. Brödtärningarna toppar du med
precis innan alltihop åker in i ugnen. Läggs de på långt tidigare blir de blöta...
Å det vet man ju hur gott blött bröd är...
 
Trevlig fredag önskar jag!
 
 

Teas sötsalta jordnötskakor

Om man gillar jordnötter, jordnötssmör, jordnötskakor är det läge att baka dessa.
De är verkligen helt omöjliga att sluta äta när man börjat... Och sen är de slut!
 
 
Receptet kommer från Therésias underbara blogg Söta saker
För att dessa ska räcka på jobbet dubblar jag givetvis satsen.
 
Jordnötskakor
 
1 dl socker
1 dl farinsocker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl jordnötssmör
1 ägg
2 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
 
Blanda socker, farin, smör, vaniljsocker och jordnötssmör.
Rör i ägget. Blanda mjölet med salt och bakpulver och rör i.
Forma till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna med en gaffel så att de blir randiga. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.


Degen är så lätt att jobba med. Kladdar inget, rullas lätt. Såna recept gillar jag -
som är lättarbetade och snabb-bakade.
Kakorna är så spröda och fina!

Lunchbag

Att sy i vävd vaxduk är enkelt och blir fint. Man slipper trasiga kanter och att sicksacka. Min matlåda har jag alltsomoftast burit i små plastkassar, men det är slut med det nu!
Klipp en rektangel som du tycker passar storleken för ändamålet. Lägg räta mot räta och sy ihop kortsidorna. Sy ihop botten oxå, såvida du inte har en tygvikning där.
Ha avigsidan ut och sy en söm där jag ritat med blå penna. Denna söm gör att väskan får en platt botten och kommer stå stadigare.
För extra stadga klippte jag till en kartongbit och la i botten.
Den går ju lätt att byta ut om/när den får matspill på sig...
Vik ner övre kanten och sy fast handtagen.
Handtagen är 57 cm långa.
Måtten på den färdiga lunchbagen är ca 34 x 18 cm.
 
 

Om lörda'

Kommande helg ska jag åka och träffa ett helt gäng, med för mig, än så länge okända kvinns i olika åldrar.
Enligt hörsägen kommer vi prata, skratta, kanske dricka vin eller nåt -
och sticka, virka, pyssla tills ögonen går i kors tror jag :-).
 
Var då?
 
Hos Risbrogäddorna, förstås!
 
Stick-event 2012 
Men gäddorna känner jag.

Ananaspaj på mitt sätt

Så gott med dessert! Från Tasteline kommer originalet som jag utgick ifrån när jag körde skåprens idag. Jag har lagat originalet flera gånger och det är mycket mumsigt. Min tanke med skåprenset var även "lite nyttigare" eller åtminstone lite mindre onyttigt! Laga gärna och hör av er om vad ni tycker!
 
Starta ugnen: pajen ska gräddas i 30 min i 200 grader.
 
Pajdeg: smält 150 gr smör
blanda ner 1 dl dinkelmjöl
1 dl skrädmjöl (jättegott, rostad havre, lite nötig smak)
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl brun farin
1/2 dl stevia
 
Degen blir mjuk, men lättarbetad. Lite mörkare till färgen än när endast vetemjöl används.
Till min familj på 3 personer räcker en mindre form. Därför gjorde jag två mindre så jag kan frysa in en till senare tillfälle när jag är för lat för att baka, men ändå sugen på nåt gott!
 
Fyllning: 400 gr krossad avrunnen ananas (jag hade bitar som jag mixade)
knappt 1/2 dl socker
drygt 1 krm vaniljpulver
1 ägg (ekologiskt, lite större)
1 dl creme fraiche
1 dl lätt creme fraiche
 
Blanda alla ingredienserna till fyllningen och häll i ogräddade pajskalet.
Grädda!
Låt svalna lite!
NJUT!
 

Båtupptagning

Nu när båtsäsongen är slut ska båten tas upp för sin vinterförvaring. Först mastar man av.
 
  
Den här mastkranen vevas för hand.
 
Master i vintervila.
 
 
...och här lyfts hon upp av kranen.
 
Här körs hon av traktorn till sitt nya bo. För första gången ska hon övervintra i ett båthus!
Sedan tvättades hon av och kördes in.
 
Men det är så här det ska vara!
Bilden har ett par år på nacken, men lika fin! Fotograferat vid Kyrkogårdsön i Vätterns norra skärgård.
 
 
 
 
 
 

Kökstips

Tips 1) Om det står 200 grader ugnsvärme i ett recept - sätt den på 225. Står det 175 grader - sätt den på 200. Sätt alltså alltid gradantalet på 25 grader mer. Varför? Jo, när du öppnar luckan och puttar in din gratäng eller kaka pyser värme ur ugnen. Är den lite högre behåller du alltså rätt temperatur. Särskilt viktigt när du bakar alltså.
 
Tillägg: OBS! OBS! Ni kloka som läser här har ju redan förstått att min blunder här är ju att man självklart backar de extra 25 graderna när grejorna ställts in i ugnen... F'låt!

Tips 2) Ballongvisp är bra - OM du jobbar med större mängd vätska. I mitt hemmakök använder jag bara den vanliga vispen, men i mitt jobbkök oftast ballongvisp. Ballongvisp i liten kastrull eller bytta göre sig icke. Vispen är för stor och kommer inte åt att göra det den ska.

Solgul fruktsallad

En fruktsallad, eller fruktcoctail som en jobbarkompis sa, är ju en av de allra enklaste desserter man kan göra. Däremot kanske någon behöver hjälp med mängden när man ska göra till många.
Detta serverades till denna veckas onsdagsdessert.
 
Solgul fruktsallad för ca 20-25 pers
1 piel di sapo-melon i småbitar
8 bananer, i skivor
3 brk ananas i bitar (inte de små man köper i 3pack, utan större brk)
1 pkt fryst mango i bitar, 225 gr
4 apelsiner som skars i skinnfria bitar
Blanda alltihop i en stor bunke.
 
Till detta serverades rostad kokos.
Jag rostade en hel påse på en gång, 200 gr.
Hälften går åt till desserten, men du kan spara och ha till annat!
 
Det är bara kokos i glasskålen, men lite ojämnt rostad :-)
 
Såklart kan du välja en klick grädde eller vaniljglass till,
men det gick alldeles utmärkt utan! Friskt och fräscht!
 
På söndag blir det en VIT kladdkaka... mmmmmm

Smärta...

Sedan ett tag har jag ont i min ena fot. Maken går hos Yee Chin för att få igång blodcirkulationen i sin läkande fot han bröt i somras. Vi har bara hört gott om henne tidigare, så nu kände jag att det var dags. Ville inte söka traditionell hälsovård och bli hemskickad med Alvedon. Jag har inte alvedonbrist! Värktabletten tar bort symptomen, men går inte till botten med orsaken till det onda. Hoppas på detta. När jag kom sa hon att jag var för svullen och därför behövde hon börja med att rensa...
Nåväl, förra veckan fick jag ligga så här, som bilderna visar. Det är inte jag, hon tog kopparna på mina ben. Efter en stund, tar hon bort dem och sedan "äggpickar" hon inuti varje rundel och sätter på kopparna igen. Det dras ut vatten, eller lite blodblandad slagg. Jag hade mest vatten.
Dessa koppar gjorde inte särskilt ont alls. Det som kändes var "äggpickningen".
 
 
Idag var det dags igen... Hade ingen aning om vad hon skulle göra. Först nån slags zonterapi, på fotsulorna och hon jobbade sig uppåt hela benen. Det gjorde ont, sved i skinnet och kändes som hon grävde under huden. Alltihop avslutades med akupunktur. Det var oxå en ny erfarenhet.
 
Båda benen lika, även fotsulorna. Kändes inte medan de satt i, inte när de togs bort heller.
 
Är just nu snuvig så hon passade på att behandla mig även för/mot den.
En katt med två morrhår!
 
Hela den här upplevelsen blir stundtals helt absurd. Man ligger på en skön bädd, blir knådad, klämd, stucken m.m. Det är skönt, det gör ont, ibland obeskrivligt ont. Jag känner hur jag ibland spänner kroppen för att bereda mig mot smärtan, tar emot, ligger kvar, står ut - för att jag förväntar mig att bli bättre efteråt. Det gör ont, och det absurda i att ligga kvar trots att det kommer mer gjorde att jag flera gånger brast ut i skratt. Märkligt... Kroppen går på högvarv för att hantera det som sker både fysiskt och mentalt.
När hon släckte ljuset och ställt värmelampa över mig och lagt filt och jag blev ensam kom tårarna.
 
Ikväll vilar jag :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett boktips eller två

Ann Rosman är en ny bra svensk författare. Hennes böcker: "Fyrmästarens dotter", "Själakistan" och "Porto Francos väktare" är alla spännande deckare med samma huvudpersoner som löser fallen. Miljön är västkusten och den kvinnliga kommissarien bor på en segelbåt. Bara en sån sak! :-) Hon har bland annat en rolig kollega som utöver sitt yrke även är "språkpolis"... :-)
Häromveckan läste jag ut den senaste i raden.
 
 
Det som är lite speciellt är att Ann växlar mellan dåtid och nutid och småningom knyter hon ihop säcken och låter fallet/fallen lösas. Nästan som två parallella historier.
 I "Mercurium" var de båda historierna parallella lite väl länge, men det kan ju vara jag som inte fattade kopplingarna tidigare... :-) Dessutom bygger ju "Mercurium" på sann bakgrund. Tyvärr...
Alla böckerna klart läsvärda, och jag hoppas det inte dröjer så länge innan det kommer fler!
 
Ta daa! Och ett tips till!
Det är ju så roligt med bra svenska författare!
 
Kristina Ohlsson! Som hon skriver!
Det är spännande! Aktuella ämnen! Lite råare, mer hårdkokt än i det förra tipset. Riktiga bladvändare!
Även här en liten stab av poliser som arbetar, en manlig chef, men en av huvudpersonerna, kvinnlig, är civil och inte polis. Hon är med för hon har andra egenskaper som är nyttiga i polisiärt arbete. Hon möter lite motstånd, men... :-) Miljön är Stockholmsbaserad, men rör sig vida kring också.
Nu ska jag leta reda på den som heter "Änglavakter".
Tack snälla båtkompisen M för tipset och lånet av dessa två!
 
Det är så gött med deckare, där huvudpersonerna inte är bittra och nersupna.
LÄS NU!
 
Andra boktips mottages tacksamt. Jag läser de flesta kategorier.
 
Å! Jag ser ju nu att jag har inte bara "Änglavakter" kvar - det har kommit en till - "Paradisoffer"!
Lyckost mig som har dessa två böcker att sätta näsan i!
Men allra mest lyckost er som inte läst nån av dessa,  utan har ALLA kvar!

Konserverad gröt

Nej, det har jag aldrig serverat. Jag kokar ny varje morgon! Haha!
Jag försöker variera den för att det är roligare att laga och godare att äta olika.
 
Mannagrynsgröt ca 20 port
4 lit standardmjölk
1 msk salt
1 1/2 pkt mannagryn, ca 750 gr
 
Koka upp mjölken med saltet. Svårt utan att det bränner i botten innan all mjölk blivit varm... Vispa ner grynen och rör tills det kokat upp. Sänk värmen och låt det puttra lite försiktigt. Rör ofta och i hela stora grytan.
Total tid ca 30 min
Jag tycker att detta är den svåraste gröten att få fin, utan klumpar och utan att BRÄNNA den ...
Ibland lyxar jag till den med nån matsked vaniljsocker precis före serveringen. Doften blir härlig!
 
 
 
Gröt ca 20 port
3 lit vatten
1 msk salt
ca 1 lit totalt av rågflingor och/eller havregryn 
 
Koka upp och låt sedan puttra ca 30 min på låg värme
(det är den tiden jag behöver för att göra iordning smörgåsar, kaffe, pålägg mm)
 
Smakalternativ:

 # byt 1 lit vatten mot 1 lit äppeljuice, grovriv några äpplen rakt i grytan och krydda med kanel

# häll i solroskärnor, pumpafrön, linfrön 

# grovriv några päron rakt ner i grytan och krydda med kardemumma

# rör ner ett paket frusna bär, hallon, blåbär eller liknande ca 200 gr

 

Ni kommer säkert på fler goda varianter, och när ni gör det blir jag glad och tacksam

om ni skriver de i kommentarerna till mig!

 
 

Från blomlökar till vårdkase

Det hinner hända en del på en helg!
I vår trädgård har vi mest stora krukor, men nu hoppas jag att några blomlökar kommer förgylla nästa vår.
 
Häromdagen kom min semestervikarie till jobbet med en stor korg full med fina trattkantareller! Tack!
Vi fick dela broderligt och jag torkar helst mina.
Nu är de små, men naggande goda!
 
Mitt heta tips är att torka dem i torkskåpet! Det blir riktigt torr värme därinne och man kan torka flera plåtar samtidigt! Några timmar i ca 45 grader blir bra. Rör om nån gång och se till att bitarna inte är för stora.
 
Idag plockade jag lite fallfrukt. De hade klarat sig fint, men de är små. Vi brukar ha mycket äpplen, men det har varit alldeles för kallt för en god skörd i år.
 
Som båtägare vill man ju värna om vattnet...
Söndagskvällen inleddes med ett besök vid en av de vårdkasar som kl19 tändes vid 10-talet platser runt Vättern ikväll som en manifestation mot de planer som finns för att utöka försvarsmaktens flygningar över denna sjö.
 
 
 

Kanelbullens Dag!

 
Det är få dofter som är så fantastiska som nybakade kanelbullar!
Idag äts det nog många bullar, och det är ju så gott! Kanske med ett glas kall mjölk, eller en kopp gott kaffe? Här är receptet på de allra godaste bullarna! Det kommer från Tasteline. Lite knepigt att knåda in rumsvarmt smör istället för att smälta det, men jag lovar, det är värt det extra "besväret"!! Av denna dubbla sats, som jag behöver för jobbet,  blev det ca 110 bullar, då jag gör dem lite mindre än originalet.
 
Här är dubbel sats:
1 lit mjölk
100 gr jäst för söta degar
3 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
ca 30 dl vetemjöl
250 gr smör
1-2 ägg för pensling
pärlsocker
 
Min egen fyllning:
250 gr smör
1 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
3 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
 
5. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

7. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.


GÖR NU!!
 
 
 
 

Snigelsakta...

Att sticka i 1trådigt ullgarn är trevligt som omväxling till tjocka garner. Av snälla A har jag lånat, snott, använt hennes mönster till min sjal. Det är kul att sticka på "andra" ledden, men det går ju inte så fort. 
Detta vackra blåa garn är Ullcentrums.
Midnattsblå?
 
 
...och imorgon blir det andra bullar!

RSS 2.0