Nyårsmat
Alla är värda lite extra gott på nyår! Detta serveras på jobbet!
Jag gjorde dubbel sats.
Det här är verkligen makalöst gott! En mycket bra rätt att förbereda är det oxå!

12 person(er)
Ingredienser
500 g | filodeg, i paket |
---|---|
150 g | smör |
Fyllning 1:
300 g | squash |
---|---|
300 g | gula lökar |
0,5 dl | olivolja |
2 tsk | torkad timjan |
2 tsk | salt |
Fyllning 2:
400 g | grekisk fårost, feta |
---|---|
4 dl | lätt crème fraiche |
4 st | ägg |
Tillagning
1. Tina filodegen. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
2. Fyllning 1: Halvera squashen på längden. Skrapa ur kärnorna med en liten sked. Skär halvorna i tunna skivor. Skala, halvera och skiva löken tunt.
3. Värm hälften av oljan i en stekpanna. Fräs squash, lök och kryddor i omgångar på medelgod värme under omrörning 8-10 minuter.
4. Fyllning 2: Dela fetaosten i mindre bitar. Kör fetaost, crème fraiche och ägg i matberedare till en jämn kräm.
5. Pensla botten på en ugnslångpanna, 30x40 cm, med smält smör. Pensla och lägg 1 filodegsark i botten. Lägg 1 till ovanpå. Bred 1/3 av ostkrämen ovanpå, och lägg sedan 2 filoark till med smör emellan, ovanpå. Därpå läggs hälften av grönsaksfräset, 2 filoark, ost, 2 filoark, grönsaker, 2 filoark, ost och till sist 2 filoark som penslas med smör även ovanpå.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt den svalna något och skär den sedan i t ex 12 st dm-stora fyrkanter.

Till detta serveras en helstekt fläskfilé som rullats i torrkrydda och skivas tunt vid serveringen.
Detta underbara recept kommer från Allt om Mat.
Följ länken så blir receptet alldeles rätt om min kopiering misslyckats.
Där syns oxå bild på färdiglagad paj.
Lycka till!
Kommentarer
Trackback