Vegetarisk vecka

Förra helgen kom Sonen med förslag att vi skulle äta vegetariskt en vecka.
Fredag lunch skulle vara sista rätten (så 4 1/2 vardagar i praktiken).
Ok. Det testar vi! Ägg är tillåtet.
Det har varit gott och annorlunda. Det kräver ett annat tänk i planeringen.
Framförallt för att få ihop proteinerna för långvarig mättnad.
Men vi har ätit potatisochblomkålssoppa, pannkakor, vegetarisk wok med nudlar,
chilisincarne (fantastiskt god!), sallader, bl a med halloumi (mums).
I efterhand kom vi på att vi helt missat nötterna...
Sonen har kämpat på i skolan. Ja, lite kämpa blev det där för honom eftersom han inte är anmäld
som vegetarian fick han inte äta den vegetariska skollunchen.
Han åt den vanliga skolmaten utan köttet, men missade ju en del av proteinerna.
Men han stod på sig, eftersom det var han som drog i gång det.
Jag tyckte han skulle ta lite kött för att bli mätt, men det gjorde han nog aldrig.
Denna härliga lunch blev en slags final på denna vecka experiment.
Rent krasst är ju inte caviaren vegetarisk förstås.
Men åh, så gott!
*
Summan av kardemumman är att vi nog kommer införa fler vegetariska rätter på vår meny
här hemma fortsättningsvis.

Sprickfärdig av stolthet

När jag berättade att jag anmält mig till Tjurruset, lovade jag uppdatera om uppladdning och träning.
Tyvärr dröjde det inte länge förrän jag ådrog mig en sträckning.
Stor muskel på baksida lår...
Har fortsatt med NMTträningen ändå, men av förklarliga skäl
fått stå över vissa moment under läkningstiden; springa, burpees och sånt. Mest för att benet inte hängt med.
Men det gör faktiskt mest ont när jag sitter...
Senaste veckan har det känts bra så när det lovades vackert väder idag tänkte jag springa elljusspår.
*
När jag sprang Tjejmilen var det på 75 minuter så jag är INTE snabb.
Vet dock att jag är snabbare nu än då.
10 km är den längsta distans jag någonsin tagit mig runt.
Tills idag :-)
*
Jag kan stolt meddela att jag orkade 1,2 mil. Upprepar: 12 km idag.
Nytt personligt rekord.
Omåttligt ohejdat jättestolt över mig själv!
*
Man får och bör vara snäll mot sig själv. Fuck Jante!
Berätta vad du har gjort som du är stolt över?
 

Grötfrukost

Gröt till frukost är både gott och nyttigt.
Jag har tidigare delgett hur jag kokar gröt, och igår kom jag på en smakvariant till.
Havregrynsgröt tillsammans med:
torkade aprikoser, skurna i bitar
(Använd helst de ekologiska. De är verkligen SÅÅÅ mycket godare!)
pumpakärnor
och
krydda med kardemumma.
Naturligt sött utan att du behöver sylt eller så på.
Mycket gott!
*
 

Topping

Ett känt märke säljer små fina burkar på 100 gr med 3 olika frön och nötter
som "frukosttopping" på fil och liknande.
Jag tror att de är jättegoda, men det blir nog ett dyrt kilopris.
Köp 3 påsar nötter och frön som du gillar och blanda själv!
Det tar två minuter såvida du inte vill lägga tid på att rosta nån nöt.
I den här har jag som synes flera sorter, men det går ju lika snabbt.
Här kan man blanda friskt eftersom det inte ska tillagas i ugnen som en müsli.
*
I den här finns:
pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, sötmandel, valnötter och tranbär.
Ta vad du tycker om.
Gör din egen frukosttopping!
 
 

Missriktad reklam

Jag erkänner: Jag är torsk på reklam.
Jag kan inte sätta "Ej reklam" på brevlådan, för jag är alldeles för nyfiken.
Numera kommer det ju även sådan som är direkt adresserad med namn på.
Igår kom den här:
Det ser väl bra ut?
*
*
Skönhet kommer inifrån och här får man tips om produkter som hjälper till att framhäva det som är jag.
*
 Jättebra!
Om inte det vore för att det var adresserat till Storseglarmaken...
;-)
 

Kaffebrickor

I mina arbetsuppgifter ingår att duka och fixa kaffebrickor till besökare.
De brickor vi har tycker jag blir allt fulare.
De är slitna och ger ett allmänt uppgivet intryck...
Nästan lite skämmigt att de inte går ton-i-ton med porslin och servetterna.
(Tycker jag alltså, som helst inte har mer än två färger samtidigt i min klädsel.)
*
Så nu har jag helt på eget bevåg lånat hem de här två för att ge dem ett fortsatt bra liv i ny" kostym".
Färg har jag hemma, men rara vaktmästaren-allt-i-allon köpte ordentlig lack åt mig.
*
Jag är i den tron att fikat kommer smaka bättre serverat på nåt fint!
*
Vad tror du?
*
Uppdatering:
så här blev första serveringen:
 
 
 
 
 

Urstarka Maria

Dagens Ros och veckans nya vårblommor till Maria!
Maria har jag lärt känna via våra respektive bloggar.
Hennes heter "pysseldagar", men kan nog inte hittas längre tyvärr.
 Kommer inte ihåg vem som hittade vem först :-)
Maria är en människa med otroligt glatt humör och hela tiden eld i baken.
Det finns så mycket hon vill hinna med:
sin familj, djuren, pyssla, ha eget företag i städbranschen, sälja dammvippor av strutsfjädrar på nätet.
You name it!
*
Och så hände det:
i september 2013,
hon fick huvudvärk och inga tabletter hjälpte,
sjukhusbesök och sen inte ett livstecken...
Som jag väntade och gick in på bloggen, för att få veta vart hon tagit vägen.
Strax innan jul kunde vi höras av via mejl! :-)
*
Det hon varit med om ska inte jag berätta här
men hon har guillian barre syndrom.
Det läser ni bäst i hennes nya blogg: Urstarka Jag.
Där kommer hon att berätta sin historia.
 
All styrka till Maria som är på bättringsvägen,
Och jag är så glad för hennes skull, alla framsteg och att hon har kvar sitt goda humör, envishet
och den fantastiska förmågan att se ljust och framåt!
*
Kram till dig!

En liten pall till vår hall

Vår hall är ganska liten.
Ändå behöver man ha vissa saker/möbler på plats.
En pall att sitta på när man tar på skor till exempel.
Hade en som var lagom stor, som var köpt på second hand för kanske 10 år sedan.
Omklädd och ommålad flera gånger.
Hade.
*
Av någon, för mig okänd anledning, fick den följa med ut och vara "behjälplig"????
när Storseglaren skulle byta bildäck.
Sen blev Pallen påbackad...
Vojne vojne, vilket elände!
*
Efter mycket letande har jag nu hittat en ny.
Som inte var så värst snygg. Eller fräsch.
Men i rätt storlek.
Förpassades sedan ner i källaren för en tids karantän, helt avklädd.
*
Sedan har den helt enkelt stått lite längre tid än jag tänkte från början...
 
Började med att spraymåla benen.
Skar till en bit skumplast.
Fixade ett glatt tyg.
Ytterligare en tids "stående" i källaren".
Ibland undrar jag om jag bor i ett 20våningshus - utan hiss
eftersom det var så besvärligt att ta sig ner i källaren och spika fast tyget.
Spikade fast det. 
Varsågod och sitt!
 
 

LördagsEGO

Många har ju en slags relation till sitt namn -
 ibland tycker man om det och ibland inte.
Själv har jag nog inte tyckt något särskilt om mitt eget.
Det var väl mest att när man var liten och mamma ropade Cecilia! så var det allvar... :-)
Har för övrigt kallats Cicci sedan skolåldern.
*
Men idag!
Dagens EGOtripp!
Jag har idag för första gången hört Linnea Henrikssons låt
CECILIA.
En låt med ens eget namn som man kan tycka om.
Sorglig, men fantastiskt bra.
 
 *
Förstår dock inte varför både den här och en mycket berömd Cecilia-låt på engelska
handlar om krossade hjärtan...
 
 

Crabmixpaj

Jag vet att en del rynkar på näsan åt den lilla crabmix/sticks/pinnen/mixen.
Själv tycker jag att den blir riktigt god i t ex pastasåser eller pajer.
Här kommer ett recept som ger 5 vanliga runda pajer,
så passa på och bjud till en liten vårfest i helgen!
*
Crabmixpaj
5 pajer
 
1 kg crabmix
1 stor zucchini/squash
1 dm purjolök
dill, helst färsk
*
Äggstanning:
10 ägg
4 brk creme fraiche
3 dl standardmjölk
salt - vitpeppar
riven ost
*
Pajskal.
*
Så här gör du:
Låt crabmixen tina eller rinna av.
Skiva squashen tunt och lägg i botten på pajskalen
Tunnskiva purjon och lägg dit tillsammans med lite dill.
Fördela crabmixen över grönsakerna
Vispa ihop äggstanningen och häll över.
Ta lite extra dill och grädda i 175gradig ugn ca 25 minuter
*
Före gräddning
*
Färdiggräddat!
*
Så klart kan man ju slänga i räkor och annat skaldjurssmaskigt.
*
Mumsa på!
 
 
 
 
 
 

Våren är här!

För att stanna hoppas jag!
Jag har inte glömt vare sig blogg eller er, men ibland finns det saker att ta hand om IRL.
Och jag har ju oftast, helst den typen av inlägg som visar lite mer än dagens outfit,
middagen eller liknande.
Säger inget om bloggar med dylik inriktning, men det är ju inte så det brukar vara här.
Jag har ju som vanligt en hel hög med oavslutade projekt och jag kan ge mig DEN
på att alla blir klara samtidigt och DÅ minsann!
*
Men jag vill gärna ge er en vårblomma för att ni tittar in här och har tålamod och är nyfikna på nyheter!
Tack för att ni kommer hit!
Jag återkommer vilken dag som helst!
*
 
 

Davidsstjärnor

Nu har jag sträckläst den femte boken av Kristina Ohlsson.
Den här var boken före.
Davidsstjärnor är alltså den senaste i raden.
Fredrika Bergman och Alex Recht är som tidigare de som ska lösa FALLET.
Förutom att man får dela delas privatliv är denna gång morden på en förskollärarinna
och två försvunna 10åriga pojkar som är inledning på en mycket intensiv och dramatisk vecka.
Stockholm är platsen allt utspelar sig på, men alldeles för många ledtrådar går till Israel,
för att kunna ignoreras.
Eden Lundell som dök upp i förra boken har precis som jag trodde fått ett större utrymme i denna.
*
I Paradisoffer tyckte jag att boken var mest spännande i slutet, men den här är det rakt igenom.
Det är många ledtrådar för Fredrika och Alex att följa, vilket ger många vändningar...
*
Kristina Ohlsson har arbetat på Försvarshögskolan och hos SÄPO som analytiker
så visst verkar hon ha insyn...
*
Återigen har hon alltså skrivit en rasande spännande och intressant bok,
som jag gärna rekommenderar!
 

Huskvarna stickcafé

Ibland begriper jag inte hur det går till.
Hur fort den där månaden går emellan vår stickcaféträffar på Huskvarna bibliotek.
En vecka eller två, ja.
Men en hel månad?!
*
Det här ligger nu på blockning och jag hoppas kunna ta det med mig.
Det är inte en människa som ser vad det ska bli - en kofta.
Förlagan kommer från fina vännen Myggan!
*
Alltså:
imorgon
17-19
Huskvarna bibliotek
kaffe för en guldpeng finns
vill man semla till sig får man ta med själv
eller annat valfritt att tugga på
*
Alla hjärtligt välkomna!
Kan man inte sticka eller virka så kan vi visa och lära :-)
 
 
 
 

Chocolate Chip Cookies med Dajm

Sonen blir alltmer aktiv i köket både vad gäller matlagning och bakning.
När det gäller bakning gör han helst Chocolate Chips Cookies
och har ju börjat förändra och variera grundreceptet.
Han får så gärna hålla på - så länge jag får vara med och smaka resultatet!
Heja heja!
Denna gången ville han prova med Dajm.
De är ju väldigt lika originalet till utseendet, men smaken blev ju av förklarliga skäl
mycket knäckigare.
*
Så förändringen denna gång blev att istället för 200 gr choklad
hackade han ner 100 gr choklad
och två förp dubbelDajm.
*
Precis hur gott som helst!
Mmmmm
 
 
(Den fina skålen är ett nytt secondhandfynd och kommer så småningom föräras ett eget inlägg
helt tack vare sin geniala utformning.
Och färg.)
 

RSS 2.0