Garn med mitt namn på

Semesterfynd!
Av endast två skäl köpte jag detta nystan (bomull/lin).
1) Det heter som jag!
2) Det är min favoritfärg!
 
Enkelt, eller hur!?
 

Fjädrar oxå!

Hej till er som tittat in senaste tiden trots dålig uppdatering.
Semester. I segelbåten. På solig ostkust!
Ingen uppkoppling på öarna...
 
Nu blir det bättring!
Är hemma några dagar nu.
Har idéer.
 
Vill passa på att börja med att tacka Maria!
När jag kom hem hade jag fått paket från henne!
Rent allmänt tycker jag att städning är ganska tråkigt. Damma i synnerhet.
Men jag blev ju så nyfiken och var tvungen att testa på en gång.
Dammiga hyllor finns fanns det gott om...!
Lite magi det där, med strutsfjädrar, kan man säga.
Kan nog bli kompisar, jag och Vippan! ;-)
 
 
 Mobilbloggandet vid Midsommar blev tyvärr utan bild av nån anledning. Uppdaterat.
 
Nu ska jag prova ett skojigt semesterfynd!
 

En gul stol

Tröttnade jag på.
Storseglaren och jag hade vackert solgult i vårt förra sovrum.
Nu står stolen på annan plats, och känns lite fel.
Stolar är ju dock alltid bra att ha.
Göra om istället för köpa nytt är MYCKET roligare!
Snart byter den skepnad...
Hur blir det här!?
Vet inte. Än.
 

Midsommar

Nu firas det midsommar både här och där!
Jordgubbar börjar det ju bli säsong för nu.
Så gott! Så vackert!
Hur äter ni dem?
Här ett enkelt och gott tips:
som jag redan tjatat om för de jag känner.
(Läs: försöker indoktrinera...)
Många är vi som äter jordgubbar med grädde.
Gott så. Inget fel i det alls.
MEN vill man förhöja smakerna, bara yttepytte lite:
Riv skal från en halv citron.
Rör ner i ca 3 dl strösocker.
Låt det gifta sig en liiiiten stund.
Strö citronsockret på de goda gubbarna, ta oförsvarligt mycket grädde.
Njut!
 
Och kom sen inte och säg att det var nåt annat än GOTT!
Hurra för Midsommar!
 
P.S. Om det möjligtvis blir socker över kan det sparas nån vecka i burk med tätt lock.

Mycket tunt garn

Hittade dessa gamla virknålar som min mamma hade haft.
Kommer ihåg hur hon virkade med garn som inte kunde kallas garn. För tunt. Tråd?
Och jag tänker på hur det måste ha skavt på vänstra pekfingret,
varje gång hon "hämtade hem" garnet.
Det är lite skillnad mot nu: när de flesta av oss virkar med dubbla garner, och så tjocka vi kan.
Och andra saker än de små skira, sköra spetsdukarna som prydde varje liten ledig yta.
Förr.
 

Färs på het plåt

Vet inte om ni har tänkt på det,
men att steka mycket färs på en gång, i stekpanna, är tråkigt - och tidsödande...
Av egen erfarenhet bränner jag en del då och då också...
eftersom jag tycker det är så svårt att passa större mängder vid spisen.
Kom därför gärna ihåg detta till nästa gång:
bryn färsen i ugnen!
 Häll ut på en plåt, 200 grader ugnsvärme, finfördela med nån gaffel.
Skjuts in i ugnen 5-7 minuter. Ställ äggaklockan.
Gör nåt annat under tiden!
Det är ju DET som är hela grejen!
Nu kan du skära grönsaker, duka, sitta och läsa, göra armhävningar eller plankan...
När klockan ringer, ut med plåten, smula sönder färsen, rör om, in igen.
Gör om ett par gånger tills färsen är stekt.
Du slipper OSET också.
Här blev det en köttfärssås till en gratäng med squash/zucchini.
Och alltihop kan puttra i ugnen!
Sänk värmen till ca 175 grader när färsen är brynt och du pytsat i de andra godsakerna.
 
Tänk så enkelt det kan bli!
 
 

Pythians anvisningar

Den tredje delen av herrarna Eriksson &Axlander-Sundquist om Victoria Bergman är nu utläst...
Bara att se omslaget får det att krypa i mig!
Framsidan fick alltid ligga nedåtvänd...
De två föregående omslagen i trilogin har samma obehagliga tema: Hungerelden och Kråkflickan
Pythians anvisningar kommer från en slags sekt som visar sig ha samröre med morden...
Psykologen Sofia börjar må bättre och kan även hjälpa Jeanette i hennes polisarbete.
Svårt att skriva mer om själva handlingen utan att avslöja för mycket.
Författarna knyter dock ihop spänningssäcken ordentligt till slut!
 
Passa på att klämma alla böckerna under semestern!
 
 

På mitt jobb

Bloggen heter ju "Mellan spis och symaskin".
Jag syftar ju på spisen på jobbet, för alltsomoftast, i alla fall på dessertdagarna att jag visar de trevligheterna här. 
Så här ser det ut.
I en lucka mellan köket och vårt personalrum har vi en bänk som jag oftast försöker få lite mysigare.
Men Alcogelen kan jag inte göra nåt åt... ! :-)
 
För att skydda kläderna behövs förkläde OCH mössa.
Därför har jag sytt några egna (har förstås fler i andra färger än de här).
Att kunna vara "fin" på jobbet känns viktigt - även om jag luktar matos!
 
Men nu har jag semester och jag hittar på allt möjligt annat:
Jag smider planer...!
Det kommer såklart inlägg, men kanske med olika intervaller jämfört med hittills.
Och jag tänker att ni också har annat att pyssla med än att hänga vid datorerna :-)
 
 

Maskrosvin del 2

Den här nyfikne gynnaren sållade jag bort. Hen var ju inte gul!
Nu har det blivande maskrosvinet stått till sig i 3 veckor.
Alldeles nyss hälldes det på flaskor, men korkarna sitter löst på.
Det bubblade som riktig kolsyra när jag hällde upp det!
Grumligt är det ju också.
Flaskan längst till höger i bild är en tidigare årgång, så visst klarnar det efter lagring!
Det ser ut som nån saft.
Man ser även bottensatsen där.
Och nu.
Väntan.

Semesterglädje!

Joråsåatte: intresseklubben kan anteckna nu: att jag har påbörjat min semester!
Nu när den svenska naturen är som allra vackrast!
Det upplevde jag på en långsväng i morse.
Utan några som helst svårigheter hade man fått ihop många buketter till
giftassugna ungdomar till midsommarnatten!
(Naturligtvis fler sorter än hundkex...)
 
Dessutom såg jag till min stora glädje att Risbrogäddorna tagit första steget till höstens stickevent!
Jippie!
Jag ska dit! Du hänger väl med?!
 

Alldeles levande växande Libbsticka!

Vill börja med att tacka er som hittar hit - eftersom jag igår slog besöksrekord!
Tack!
Självklart undrar jag vilka ni är, vad ni gillar att läsa om här o.s.v.
För jag är liksom lite nyfiken på er! :-)
Lämna gärna en rad eller två!
 
Och:  Tänk, igår i Åsens by utanför deras lilla Handelsbod
stod alla dessa uppdrivna växter. Både blommor och kryddörter.
Gissa om jag blev glad!
För första gången fick jag tag på färsk Libbsticka!
Det är växten överst till vänster!
Den bredvid är kamtjatkafetblad med gula blommor
och den nedersta är en gul daglilja.
 
Jippie!

Utflykt hela dagen lång

På mitt jobb händer det ibland att jag får lämna spisen och till exempel följa med på en dagsresa. Som idag!
Vi började i Åsens by. Ett kulturreservat som visar hur det var att leva i början av 1900-talet.
Tekla bodde i ett av dessa hus fram till 1987. Så här!
 
                       
 Vedspis och kallvatten...!
 
                      
Sedan hälsade vi på i muséet om Malte Liewen Stierngranat.
En MYCKET speciell man på många sätt.
För att vara utan arbete (köpte sig en ingenjörstitel) och pengar hann han med en hel del...!
Han var för lat för att kliva av vid tågstationen och ta sig hem därifrån. Drog helt sonika i nödbromsen när man passerade hans ägor. Kopparpyramiden som han och familjen är begravd i ville han ha en telefon inkopplad i "för att kunna ringa ut", men då sa Televerket NEJ!
 
                       
Avslutningsvis åkte vi till Stalpet i Aneby.
På söndag är det Fallens Dag och då släpper man på rejält!
 
Nu är inlägget långt nog.
Så kom tillbaka imorgon ska ni få se vilket fantastiskt litet fynd jag gjorde idag!
 
 
 
 
 
 
 

Jag stickar

När man som jag hoppas på sol och värme hela långa sommaren kan det passa bra med en luftig topp.
Både fram- och bakstycke är klara så här långt.
Garnet är nån slags bomull och är lite "knutigt". På det glada 1980-talet när stickning var hetare än hett
fanns det liknande som hette Fidji om nån kommer ihåg?!
Nu ska jag bara bestämma mig för:
A) hur halsringningen ska bli
B) om det blir en bra "vinge" som ärm eller om jag behöver sticka nån slags ärm
samt
 hoppas att A och B blir bra och rätt vid första försöket så jag slipper ombestämma mig...

Marrrmelaaad!

Eftersom det fanns några stjälkar kvar av de fådda rabarberna har jag gjort marrrmelaad av dem
ihop med persikor.
De skulle stå till sig ett helt dygn först och gifta sig lite med varandra - och strösockret - före kokning.
Receptet har ni här hos ICAkuriren.
Spännande eftersom jag aldrig gjort egen marmelad tidigare.
Kunde inte ens vänta tills den hade svalnat så nyfiken var jag!
Varm som den var rann den ut lite...
Jag gjorde några små förändringar:
* ingen rom
* vaniljpulver istället för stång (gör nog ingen skillnad på smaken)
* tyckte den var lite tunn så jag rörde i lite syltsocker det sista och hoppas på att det tjocknar
* körde ett kort ögonblick några stötar med mixerstav för en lite jämnare konsistens
precis innan jag fyllde burkarna
 
Det blev flera, många burkar och vi kan njuta egen marmelad länge!
Verkligen gott!
Sommar på burk!
Jo jag tackar jag!

Nu blommar det!

Nu har de vita blommorna i björnbärshäcken börjat slå ut!
Jag önskar SÅÅÅ att det kommer bli många, mogna söta bär i år.
Häcken fanns redan på plast när vi flyttade in i huset.
Det är en gammal sort.
Med. Många. Taggar...
Men det är så värt det!

Olja med smak

När jag ändå är igång med att safta och koka diverse gottigheter tänkte jag att
det är lika bra att krydda lite olja också.
Helt i min anda av snabbt och lätt!
Effektiv arbetstid ca 5 minuter.
Häll i det du vill ska smaksätta oljan. Det går bra att använda både färskt och torkat.
Ta helt enkelt sånt du tycker om.
Fyll på med olja.
Rosépepparoljan och den med Citron&Timjan är en jordnötsolja.
Den oljan funkar båda att äta kall och att steka i.
ChiliVitlöksoljan är en vanlig olivolja.
Låt det stå och dra sig några dagar innan du börjar njuta av dem!
 
Bra ge-bort-grej också.

Rabarberfrossa!

Detta året är jag lyckligt lottad!
I hemmaträdgården brukar det bli 3 stjälkar rabarber, men jag har fått från två håll på jobbet.
Snälla C, samt min Äppelriddare J har båda lämnat rabarber till mig!
Först hann jag göra rabarberpaj
 sedan har jag kokat denna chutney med rabarber.
De ska få varsin burk som tack! För jag tänker att grillar gör väl "alla"... :-)
 
 
Men de syrliga stjälkarna räckte till ännu mer:
Denna kallrörda saft är en favorit alla gånger!  Kall och frisk finns inget som slår den i sommarvärmen!
 
Rabarbersaft
Gör så här:
3 lit fint skurna rabarber
2 skivade citroner
40 gr vinsyra (en påse brukar innehålla 35 gr)
2 lit vatten
 
strösocker
 
* Lägg de skurna rabarberna och citronerna i en hink/bytta. Strö vinsyran över.
* Koka upp vattnet och häll över.
* Täck hinken och låt det stå och dra 1 dygn.
* Sila.
* Rör ner 1 1/2 - 2 1/2 kg socker. Den mindre mängden funkar fint till måltidsdryck.
 
Saften bör fyllas på plastflaskor och frysas om du vill spara en längre tid
eftersom hållbarheten inte är så lång.
 
Tack snälla B för receptet jag fick en gång för längesen!
 
 
Snart kommer fler tips på vad man kan göra med rabarber :-)
 
 

Paradisoffer

Kristina Ohlsson är en författare som skriver med ett driv i texten att man SÅ gärna,
SÅ fort som möjligt vill veta hur det går! 
Tidigare böcker har samma huvudpersoner, men jag tror att Eden Lundell som ny i persongalleriet
återkommer framöver...
Boken handlar om ett kapat SASplan mellan Sverige och USA. Svensk och amerikansk polis och underrättelsetjänst har kontinuerlig kontakt. På grund av försiktighetsåtgärder efter 11:e september
vill amerikanerna skjuta ner planet så fort det kommer in i amerikanskt luftrum...
Trots att planet är fullt av oskyldiga, ovetande passagerare...
Den här var oooolidligt spännande, mest hela tiden, men framförallt de sista 70 sidorna...
Ojojoj!
Rekommenderas!

Maskrosvin del 1

Att sätta maskrosvin innebär en ganska tråkig och enahanda arbetsinsats i början.
Eller meditativt, beroende på hur man ser det.
Sedan följer en lång väntan innan man kan börja smaka av det.
Det är nu flera år sedan sist, och det är synd eftersom de skiljer sig både i smak och färgnyans år från år. 
Jag borde göra en omgång var år bara för att.
Tycker det är en kul och annorlunda present när man blir bortbjuden också.
Nu jag fick en så vänlig förfrågan om jag ville ha färdigplockade maskrosor -
och hur skulle jag kunna tacka nej?! :-)
Därmed blev det äntligen av i år.
 
Om du vill hinna göra själv behöver du nog skynda lite innan alla gula solar blommat över...
 
 
Till ca 6 liter behövs:
3 liter maskrosblommor (endast det gula som synes) eftersom det packas i bunken vägde jag det och tippar att det är ca 250 gram, vilket inte låter mycket, men man blir överraskad hur mycket det är när man sitter där och plockar bort grönt...)
4 lit kokande vatten
2 kg strösocker
3 st citroner (använd ekologiska som är snälla i skalet)
 
* Det kokande vattnet slås över de gula blommorna.
* Låt stå ett dygn.
* Sila av.
* Tillsätt strösocker och skivade citroner, utan kärnor.
* Låt detta stå och jäsa i 3 veckor.
* Sila allt igen och häll upp på flaskor som får lagras.
 
* OBS! Skruva inte på korken för hårt eftersom det jäser ett tag till och risk finns att flaskan kan sprängas av trycket. Du kan tappa om det försiktigt senare så att bottensatsen försvinner.
 
            
Nu står byttan i matkällaren och drar sig.
Klart att tappas på flaskor 16 juni.
(jag har inte skrivit om det "i rätt tid")
 
Smaken då? Hur beskriver man smaken?
Svårt, för den liknar inget annat, men lite så här:
lite beskbittert, med sötma och citrusfriskhet.
Det är riktigt i gott, men bara i små mängder, som en fördrink till exempel.
Och helst blandat med förslagsvis mousserande vitt vin eftersom konsistensen är ganska simmig.
Återkommer med del 2 omkring 16 juni.
 

Räkmacka som heter Duga!

Om jag är för mig själv. Om jag är sugen på något riktigt gott. Om jag inte vill laga mat. Om jag ....
Det här är en räkmacka som täcker alla anledningar.
Det här är en räkmacka du inte behöver några anledningar för.
Om du orkar skala ett gäng räkor och rosta bröd - då ska du prova den här:
Till en person, en rejäl macka behövs:
så jättemånga räkor du vill ha och orkar skala (räkor utan skal eller i lag smakar inte lika gott...)
Bregott
34% creme fraiche (inte light, blir för tunt i både smak och konsistens)
röd caviar (jo, det funkar med svart också)
en skiva bröd att rosta
 
Skala räkorna. Rosta brödet. Bred på bregotten. Bre ett lager creme fraiche ovanpå.
Bre på caviaren över det.
Toppa med alla räkorna!
Ät och njut omedelbart medan brödet fortfarande är frasigt!
 
I vanliga fall har jag ingenting till men "gjorde mig till" med tomater för fotots skull ;-)
 
Vad sägs!?
Räklyx!
 
 

Variant på Makalös Rabarberpaj som Nationaldagsmums!

Jag har tidigare skrivit om denna Makalösa Rabarberpaj.
Nu har jag provat en variant av den.
Istället för 2 dl vetemjöl tog jag 1 dl skrädmjöl och 1 dl mandelmjöl.
Är väldigt förtjust i skrädmjöl, som ger en lite nötig, rostad smak.
Denna paj blir ju glutenfri om du använder ren havre, eller bara mandelmjöl, vilket jag tycker fungerar alldeles utmärkt! Mandelmjöl är ju lite sött och blir bra till de syrliga (ett snällt uttryck för sura) rabarberna!
Denna gång gjorde jag i portionsformar och fick ut 7 stycken. 
Kan säga att de små rabarberpajerna blev himla goda!
Goa, glada vännen N som kom och fikade håller med! :-)
 

Dessertstrut med jordgubbar

Onsdag och dessert på jobbet! Jojomen!
Här är en dessert jag läst om och funderat på, men det har liksom inte blivit av... förrän idag.
Kan säga att det inte är sista gången.
Se själv!
Det här är SÅ enkelt! Likväl en underbar smakkombo!
 
Till 20 port/strutar använde jag:
ca 3 liter färska jordgubbar
Vispa 5 dl grädde
krydda med 2 msk strösocker, 3 tsk malen kardemumma och 3 tsk vaniljsocker och blanda runt.
Fyll lite grädde i struten, dela några bär och lägg i. Spritsa grädden lite snyggt utanför och toppa med fler jordgubbar. Nu är det färdigt att avnjutas!
 
(Glutenfritt om du använder glutenfria strutar.)
 
Kardemummagrädde är MER än gott!
Visst vore detta gott att avnjuta imorgon på Sveriges Nationaldag?!
 
 

Second handfynd

Senaste fyndet på second hand  är dessa virknålar.
Lite grövre i tjocklek.
När jag ser dem tänker jag på vilka underverk de redan varit med om att tillverka..
...och vad de kommer trassla in sig i för garn hos mig :-)

Försenad vårsådd!

Äntligen har fröna kommit i jorden.
Jag tycker det mesta har "stått på vänt" under den här våren. Tråkigt, kallt, segdraget väder som inte på något vis uppmuntrat till sådd eller planteringar.
Jodå, köpt och planterat penséer, men sen ... blott intet.
Förrän nu.
Nytt för mig är palsternacka och spenat med röda nerver.
Av en granne fick jag sättlökar eftersom hennes make hade köpt hur många som helst.
Men nu fick det inte plats fler hos dem :-). Nu provar jag lök också.
Har tre pallkragar som jag håller mig i och har sett stjälkar från nåt lökaktigt sticka upp i en kant.
Kanhända någon av dessa?
Jag hoppas jag kommer ihåg att vattna.
 
Papegojblommor är så vackra tycker jag.
På vår semester till Fuerteventura köpte jag en påse med dessa frön.
I påsen låg det 4 (fyra), men jag har redan pajjat två av dem i mitt inomhusodlingsförsök...
Nu har dessa små ludna kommit i varm jord utomhus och jag hoppas på tur!
För skicklighet lär det knappast kunna kallas!
 
Lovar att hålla er uppdaterade angående dem.

Vårens sista stickcafé

Ikväll blev det lite "säsongsavslutning". Vi pausar i Juli och kör igång måndagen 5 Augusti igen.
Som vanligt är det blandad kompott!
Ulla stickar i silver!!! Bara en sån sak!
Sterling silver 999, tjocklek  0,30 eller 0,35 ...
 
Om du behöver ett snyggt smycke.
 
Har ni sett vilket fantastiskt mönster?!
Torgvantar.
 
 
 

Det viktiga med garn

Så sant detta är!

I fortsättningen behöver INGEN NÅNSIN ha dåligt samvete för det garn man köper hem!

Och hör sen! ;-)

Tröst för en garnsamlare

Garn isolerar skåpet det ligger i

Garn hjälper till att hålla konjunkturen igång

Garninköp är billigare än psykoterapi

Den som har mest garn vinner

Garn behöver inte förvaras i kylskåp och inte tillagas för att njutas av

Garn behöver inte matas, snytas, bytas på eller motioneras

Du får köpa mer garn – det är du värd

Garninköp är inte omoraliskt, olagligt eller fettbildande

Det lugnar nerverna och tillfredställer själen

Garn är bra för att skydda tidigare tomma utrymmen i huset tex strykbrädan, matbordet, gästrummet, tvättkorgen…

Garn tillfredställer din längtan efter skönhet och inspiration minst fyra gånger: när du köper det, när du tittar på det, när du väver/stickar av det och när du använder den fantastiska sak det till sist blev.

(saxat ut Shuttle, Spindle & Dyepot 3/93)

Hittade denna tröst hos Garntrassel

Bilden från garneriet.dk

 


Stickcafédags för alla hågade handarbetsvänner

Tjoho! Hallå! Hejsan!
Jomenvisst!
Imorgon är det dags igen
för stickcafé i Huskvarna Bibliotek!
Det känns både Äntligen! och Redan!?
Personligen har jag varit bättre på garnsysslerier den senaste månaden.
Du kommer väl dit och umgås från kl 17-19?!
 
Hjärtligt välkommen!
Jag ska ila dit :-)
 
 

Att segla och äta kakor

Många gånger har Storseglaren kommit hem och berättat om kollegans fantastiska små kakor.
Goda förstås. Och små!
Han har beskrivit och måttat och jag har tänkt att trots att jag är så mycket vid spisen skulle jag inte ha det tålamodet som hon verkar ha!
Häromdagen kom han hem med en låda av de allra mest fiffiga småkakor man kan tänka sig!
 
Grönt och rött för styrbord och babord.
Fiskar, segelbåtar - och livbojar - med nougat...
Lysande!
Dessa är ju självklart med på seglatsen.
*
Igår körde vi till Västervik där 2Eternity har legat för att fyllas med alla tänkbara attiraljer,
säkerhetsutrustningar av olika slag, verktyg, mat och dryck m.m.
De kommer vara 4 seglare ombord hela tiden, men bytas av vid delstopp.
Den här lilla påsen med lite olika saker, både ätbart och annat kul var det sista Sonen och jag lämnade vår egen Storseglare. Fasttejpat på insidan ett litet USBminne med två korta filmer.
Om utifall att han skulle hinna få ett litet uns av hemlängtan under äventyrets gång...!
Mellan 10-12 dagar beräknas hans tripp vara, och vi har aldrig varit från varandra "så länge".
 
Bunkra heter det på "båtspråk" när man handlar mat man ska ha med sig på färd. Ni kan tro att det har bunkrats och fyllts på i denna båt! Vi var på Harrys för Hejdå-god-seglatsmiddag igår kväll. Vi hade toppenfin service av en fantastisk servitris som jag tror heter Linda. Vid ett tillfälle sa Skepparen att det ska vara sillunch idag och det visade sig att nån rödlök inte fanns...
Men Linda hon trollade fram dem från köket! :-)
Det kallar jag service!
 
Ca 9.30, idag söndagen 2 juni, gav de sig iväg!
Via MarineTraffics live fartygskarta kan man följa dem.
Till vänster under fartygskarta fyller man i 2eternity i raden Gå till fartyg.
Den kommer visa sig som en ceriserosa pil på kartan.
Klickar man på den kommer upp en ruta: klicka på "fartygsspårning" så ser man hur de seglat fram till nu.
 
Äventyr!
 

RSS 2.0