Koka punsch och blanda snus

 Har precis läst ut den högra av dessa. En helt underbar bok!
Berättelser från "byssan" =båtköket, blandat med lite recept.
Tidspannet sträcker sig från 1920tal fram till 1990talet. Det kan inte varit lätt att laga mat när alla bekvämligheter saknades som vi är vana vid nu. Vi pratar bland annat järngrytor på kolspisar, vatten som fick handpumpas fram.
Hur man knackade knäckebröden fria från baggar och köttet blev skämt p.g.a. de dåliga förvaringsmöjligheterna.
Det dracks en hel del bland sjöfolket oxå...
Här kommer några "recept" från anno dazumal:
 
Påspudding
Korn eller vetemjöl blandas med kabyssfett (= skummet som blev när man kokte salt kött) och nedlägges i en påse av segelduk. Tillsätt några sviskon och russin. Lägg påsen i vatten och koka. Vält ut puddingen ur påsen. Servera med sirap.
 
Fläskpannkaka
Blanda vatten och skeppsskorpor till en smet. Skär i små fläsktärningar och sätt in i ugnen.
 
Punsch
Koka 3 lit vatten med 2 kg socker simmigt och kyl ner det. Blanda 1 lit 96% sprit och 1 lit arrak. Denna blandning ristes omsorgsfullt. Vid kokningen kan tillsättas några kulor citronsyra. Vid blandningen skall tillsättas ca 20 cl fin cognac eller rom. För färgens skull kan man tillsätta socker kulör.
 
Alltså, jag vet inte jag. Men de hade inget att välja på...
Nån som vill veta hur de gjorde snus?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0