Filodegscigarrer

I eftermiddag har jag jobbat hårt med att, på egen hand,
(med mina två händer, fast 3 hade varit enklare)
mäta och skruva upp 3 separata hyllplan över mitt bord som snart
är min färdiga sy/pysselplats!
Äntligen!
Äntligen en plats där oavslutade grejer kan ligga kvar till nästa gång man kan sätta sig
utan att behöva plocka undan emellan.
Skippa TVn och lyssna på massor av ljudböcker.
*
Men; jag tänkte tipsa om nåt smidigt i dessertväg så här i påsktider.
Många gör som de alltid gjort, typ Påsktårta av ett eller annat slag.
Själv ska jag göra denna till Påskaftonslunchen, med lemoncurdgrädde
och dekor av gula marsipankycklingar.
*
Men jisses vad det var svårt att komma till sak idag :-)
*
Dagens tips är Filodegscigarrer:
Enkelt och jättegott!
 
Filodeg är lövtunna degark.
De används i flera lager och fylls med något gott. Smaken är neutral
(som en pajdeg oxå kan vara).
Vid flera tillfällen har jag gjort cigarrer av dem med fyllning
av tapenade. Det är så makalöst gott!
(Om man gillar tapenade, vill säga)
*
Men man kan ju använda degen till vad som.
Häromsistens skulle vaniljglass serveras till desserten och jag gjorde då cigarrer
med fyllning av Nutella!
På paketet står hur man hanterar degarken för att de inte ska torka.
Jag lägger 2-3 lager på varandra och penslar äggvita emellan så de håller ihop sig.
En tesked Nutella, eller tapenade eller nån annan god röra
man kan tänkas fungera i ugnens värme utan förstöras.
Baka av cigarrerna i 175 grader ca 8 minuter. Beror lite på din ugn.
*
Dessa Nutellacigarrer åts med god vaniljglass.
Mums!
*
 
(Tapenadecigarrerna kan avnjutas som tilltugg till en sherry som pre-dinner snack)
Sherry kan låta både bakvänt (dessertvarning?) och ovanligt, men jag lovar att det är riktigt gott!
 

Päron med nutellagrädde

Konserverade päronhalvor med AfterEight i ugn är en gammal klassisk dessert
som jag personligen håller som en av favoriterna.
Idag gjorde jag en variant som blev mycket lyckad och som fick mycket beröm!
Tack tack!
 
Förutom 2 stora burkar päronhalvor
behövs:
6 dl hårt vispad grädde
drygt 1 dl Nutella (jag mikrade den på låg värme för att den skulle blandas lättare med grädden)
drygt 1 tsk pepparmintsolja 
Blanda. Servera! Mumsa!
 

Vårgrönska i ett kök

En jobbarkompis har vitt i sitt kök och tänkte härförleden fixa till det lite genom att byta ut kaklet.
Därigenom förändras ju ganska mycket av själva uttrycket.
Valet föll på ett ganska 70talsaktigt kakel.
Jag tror att det är detta kakel, lånat från nätet.
 
Och när det var dags att födelsedagsfira hade jag virkat till några grytlappar som passar till.
Tur att jag vet att det passar ihop eftersom det inte ser ut så här...
Presenten blev godkänd i alla fall!
För den som vill virka egna finns tydlig stegförstegbeskrivning här.
 
 
 

Garnrelaterad dagstripp i antågande!

På helgens Event bestämde vi oss för att åka till Carina som har Vadstena Ull&Garn.
Vi är redan ett gäng, men kanske fler vill haka på?
Vi åker sön 15 mars och utgår från Jkpg/Huskvarna.
Om man tänker sig en sovmorgon
(för det är ju ändå söndag och några av oss, läs t ex jag, önskar slippa gå upp i ottan)
kanske vi kan vara på väg omkring kl 10.
Exakta tider återkommer jag till.
*
Såååå. Följ med !
*
Man vill inte missa denna härliga butik, på en gård, på en åker, hitom Vadstena!
 
PS.
Inser i detta ögonblick att jag helt missat att torga Mars månads stickcafé på Huskvarna bibliotek...
Jag skäms. För det hade vi igår, tisdag...
Samtidigt är jag glad och tacksam eftersom vi var så många,
trots min fadäs...
 
 

Tack för igår!

Jätteroligt!
Intensivt!
Full rulle!
Handarbetsglädje hela da´n!
Här är från den ena workshopen; nåltovning.
Äpplen.
*
Tack till alla som kom!
Tack tack, snälla A-M för den beroendeframkallande kladdkakan du bjöd på!
*
Och faktiskt; för er som är handarbetssugna är det dags för
 månadens Stickcafé på Huskvarna bibliotek
tisdag 3 mars kl 17-19.
Vi ses!
 

RSS 2.0