Med stormsteg
Med stormsteg närmar sig nu
Stickcaféet som har premiär nu på måndag!
Jag börjar bli lite nervös eftersom jag inte vet hur många vi blir.
Jag gissar 5-10 glada entusiaster, men hoppas förstås på MÅNGA fler!
I dagens JP var det en jättefin artikel som handlar om den kommande händelsen!
Efterom orange är min abslouta favoritfärg kommer jag använda denna bild som liten "logga"
i samband med Stickcafét i fortsättningen.
För den som är intresserad säger jag bara att du behöver inte sticka.
Du kan ta precis vilken sorts mjukt handarbete du vill!
Snickra fågelholkar är inte aktuellt just vid dessa tillfällen! :-)
Jag hoppas du kommer till Huskvarna Bibliotek på måndag 4 feb kl 17.
Visst gör du?
Liten muffins med marshmallows
Det behövdes ett trevligt fika idag.
Jag gjorde helt vanliga muffins med kakao i. MEN med den lilla twisten att jag hittade några marshmallows. De var av den stora sorten man grillar på pinne, men jag delade dem med sax
och toppade varje muffins med en bit.
200 grader i 10 minuter
De blev lite krispiga på toppen och mjuka inuti. Marshmallowsen alltså.
Jag tyckte det blev jättegott!
Nästa gång ska jag använda de små, minimarshmallowsen och blanda ner i smeten
innan de klickas i formarna.
Undrar hur mjuksega de blir på en skala? :-)
För övrigt har jag idag haft en garn-och tyg-julaftons-orgie...
Yeeeeh!
Återkommer med bilder när jag sansat mig!
Brrrr.....
Ute är det kallt, men jag värmer mig på de sätt jag kan!
I glatt umgänge med goda vänner på Jönköpings Coverfestival igår t.ex.
Det var ett riktigt ös och idag är jag hes... :-) (och trött)
Verkligen tråkigt U, att du måste stanna hemma, sjuk. Saknade dig!
När jag ser Sonens oförställda glädje över mål och vunnen match i dagens handbollsmatch!
Härliga N.R. och S.A. som peppar mig när jag förtjänar det minst, men behöver det som bäst...
Här i bloggvärlden finns det dessutom människor som värmer på avstånd:
Queen of Kammebornia, som har ett så vackert språk att det värmer själen, oavsett vad ämnet är eftersom allt hamnar under rubriken LIVET!
Anita som med lätthet sätter fingret på var dags glädje!
Jag har fler, men idag hyllar jag er!
Fadersmord
Det är helt enkelt den korta titeln på boken jag nyss läst ut.
Den utspelar sig i Skövde.
Dels följer man journalister i lokaltidningen och dels poliserna som försöker lösa ett mord,
som först verkade vara ett självmord.
Utöver det: någon planerar mordet på sin elaka, arroganta, pappa, som under alla år
misshandlat både fruar och barn....
En obehaglig och spännade debut som ger mersmak.
YOGAtisdag
Det är så roligt att lära sig nya saker!
En god vän, U, har Yogat i flera år och jag har nyfiket frågat om hur det är.
I december, i samband med en mycket trevlig tjejmiddag, fick vi oss ett YOGApass till livs före middagen.
Tack snälla C för det!
Jag är såld!
Jag går nu en gång i veckan och gör själv hemma minst en gång till.
Som nybörjare gör jag efter bästa förmåga och lär mig nya saker hela tiden.
Jag lär mig fokusera (Kan vara rätt splittrad ibland, fråga vem som helst som känner mig.
Yrrig skulle N.R. säga :-)
Det jag känner är hur jag blir starkare, mjukare, - och - får lättare att varva ner.
Det ska visst vara bra av ännu fler anledningar än de här.
Det är ju dessutom extremt kul! Längtar efter varje pass!
Livet är för kort för att träna sånt som är tråkigt, bara för att man "måste" träna!
I avslutningens avslappningvila spelas den här fantastiska låten:
Eftersom jag tyvärr inte vet hur man lägger in hela youtubeklippet får du
följa länken, lyssna och njut!
Ny kladdkakavariant
Det finns så många varianter av kladdkaka... och här kommer en till!
Denna gången ändrade jag lite.
100 gr smör 100 gr mörk choklad 2 ägg 2 dl socker
50 gr grovkrossade polkagrisar
ca 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
Vispa ägg och socker lätt. Smält smöret, rör ut grovhackad choklad i och låt smälta ner. Rör ner vetemjölet och polkagriskrosset. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka i max 15 minuter i 200 grader.
Jag gräddade i 15 minuter, men hade önskat den lite kladdigare. Korta gärna tiden.
Det beror ju även lite på ugnen oxå....
Serveras med grädde.
Eftersom jag ska kunna servera dessert på jobbet 2 gånger i veckan kanske ni har
lite goda, trevliga desserttips till mig?!
Blåbärsfika
När det är fredag kan man fröjda sig med extra till kaffet!
De här små raringarna gjordes så här:
Till en vanlig plåt blandades dubbel sats sockerkaka.
Grädda. Låt svalna.
Toppingen är några msk färdig blåbärssoppa, några msk blåbärssoppapulver (18 bokstäver)
och ca 1 dl florsocker.
Och ett styck blåbär!
När jag tänker efter hade man kunnat ta philadelphiaost eller dylikt och fått lite mer substans.
MEN det kommer fler gånger!
Det smakade bra så här oxå!
Mycket stolt!
Idag har familjen varit på den här konserten:
Den baseras på Helge Kjellins saga "Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr".
Den är illustrerad av John Bauer.
Sonen, med klasskompisar har tillsammans med medlemmar ur Jönköpings Sinfonietta skapat ett av fyra musikstycken baserad på ett av kapitlen i sagan.
3 andra klasser från andra skolor har gjort resterande 3 stycken.
Jag är så STOLT och det var så fin musik med både vilsamma och dramatiska delar!
Heja inblandade såsom Statens Kulturråd, landsting och kommunen som gjort projektet möjligt!
Fantastiskt goda päron!
Direkt citat från A på jobbet när jag serverade denna dessert idag.
Hon tog 2 gånger, träningsmänniska som hon är. :-)
Jag med...
Och jag är inte den som är den: här kommer såklart receptet!
Päron med nöttoscatäcke
20-25 port
3 stora burkar konserverade päronhalvor
200 gr smör
250 gr nötter av de sorter du gillar (idag: naturella cashew, sötmandel och valnötter)
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grädde av valfri sort
2 dl strösocker
* Häll av päronen.
* Smält smöret.
* Rör ner mjöl, socker och grädde i kastrullen.
*Kör nötterna lite snabbt i en mixer till valfri grovlek. Rör ner dem i smeten och låt det koka upp.
* Skeda toscasmeten över päronen.
*Grädda i 200 grader i ca 15 minuter! Klart för servering!
Du kan ha grädde eller glass till.
Mums, säger jag!
Vad säger du?!
Uppdatering: OBS! OBS!
Glömde ju ha "vanlig" mängdstorlek oxå
Detta blir 4-6 port
Ta en tredjedel av mängden så funkar det.
Eller så här:
1 stor burk päron
ca 75 gr smör
ca 85-100 gr nötter
drygt 1 msk vetemjöl
drygt 1 msk grädde
drygt 1/2 dl strösocker
Lycka till och mumsa på!
Köp en tulpan
... annars får du en snyting: sjöng bl a Lars Ekborg i början av 1960-talet.
Så det är väl bäst att göra det idag, när det är Tulpanens Dag!
Det gör jag så gärna trots att det troligen är ett påhitt från köpmännen.
Det känns dock inte särskilt vårlikt när man tittar ut...
Men det blir vår snart, var så säkra!
Lite avis...
... är jag allt på dem som kan rita och måla. Jag provar lite själv, mest för att jag är för nyfiken för att låta bli. Men se
HÄR på denna söta lilla tavla. Scrolla lite nedåt.
Det vore en lycka att med få drag kunna uttrycka sig på detta vis!
Själv är jag förtjust i bokstäver (himla modernt och inne just nu)
och ordstäv av olika slag.
Ett första försök med ett klart budskap - en liten påminnelse till oss alla.
Livskvalité
Det är så skönt att ha en helg med dagar man tar som de kommer. Utan inplanerade måsten.
Därför blev det en dag i lugn takt.
En vinterpromenad som tankade Dvitaminer.
Bastubad.
God mat!
Kladdkaka GIstyle utan mjöl. I botten hackade valnötter.
Jag tyckte mycket om den, men den var inte ubersöt
vilket renderade Godkänt i betyg från övriga familjen.
Istället för grädde (som vi tar till den resterande halvan imorgon!) :-)
provade vi den nya Kesella med citrus.
Jag tänkte apelsin och mörk choklad gifter sig ju.
Kakan hade lite för mycket smak i sig för att det skulle bli så bra som jag trodde.
Kan ju riva i lite apelsinskal i kakan...
Resten av kvällen kommer bli mitt bland dessa lappar. De ska bli 21 innan de ska fogas samman...
Nej, det ska inte bli nån filt.
Vad tror ni?
Träningsglädje!
Ett av mina nyårslöften var att vara snällare mot mig själv genom att göra roliga saker.
Igår testade jag Box på Friskis för första gången! Men inte den sista!
Detta var bland det absolut roligaste i träningsväg jag gjort!
Stenhårt, men ren och skär träningsglädje!
Jippie!
Idag smyger sig träningsvärken på... :-) I like!
Helgen är ju i antågande och jag inledde den med trevlig fika med likasinnade
"stickor" efter jobbet!
Och när jag kom hem till kvällen hade Maken lagat bästa filéspetten med sataysås!!!
Mums!
Med den här inledningen kommer fortsättningen säkert oxå bli fin!
Vad har ni för helgplaner?
Fantastisk sås!
Igår bjöds svärföräldrarna på middag för att fira en födelsedag.
Det blev hasselbackspotatis (som man gör och äter för sällan) och en lammstek Provencale.
Till det hade vi
den här fantastiska rödvinssåsen, med extra sting av chili och - kakao som "hemlig" ingrediens.
Receptet är från ICA Buffé år 2006.
Jo, den är lite tidskrävande, men går att göra en dag i förväg om man vill.
Den är värt vartenda hack och varenda minut!
Och lyckliga jag fick en toppenmatlåda idag! :-)
Dagens bästa tips
Det här vill jag sprida vidare!
Försökte få hit hennes foto oxå, men lyckades tyvärr inte.
Tänk att sitta nästa jul/nyår och läsa lapparna om året som gått!
Visst blir du nyfiken?
:-)
Muffins med variation
Muffins är ju ett av de smidigaste bakverken.
Och ett av de som är lättast att variera efter vad du är sugen på - och/eller har i skafferiet!
Ta ditt eget favoritrecept för muffins.
Här kommer några tips på hur du kan variera!
* Släpp ner några frysta bär i smeten före gräddningen. Till höger på bilden ser du hallon.
* Blanda ner kakao o rör ner hackad mörk choklad. Till vänster på bilden.Eller en bit After Eight.
* Tryck ner en äppelklyfta och pudra över kanel.
* Blanda strösocker med kanel och strö över före gräddningen. (Det smakar kanelbulle och tipset har jag läst hos Pernilla Wahlgren, som gör en sockerkaka. Häller hälften av smeten i formen, hälften av strösslet över, sista smethälften över det och sist strösslet på toppen.)
Letade, men hittade inte och kunde inte länka...)
Det är riktigt gott! Det var årets första kakbak på jobbet igår.
* Tigermuffins: ta bort 1/3 av smeten och blanda med kakao. Fyll formar med båda sorterna. Rör lite med en gaffel så det blandas.
* Hackad vit choklad med rivet limeskal är smaker som gifter sig mycket bra.
OCH NU hoppas jag att ni som tittar in här vill vara vänliga och tipsa mig om era favoritvarianter!
Jag behöver alltid nåt nytt att överraska med på jobbet.
Tack på förhand!
Vit kladdkaka
Årets första inlägg - och recept blir en kladdkaka! Detta serverades på jobbet nyårsafton och jag önskar det hade blivit något kvar...
Vit kladdkaka
Den här är mumsgod och allt röres ihop i kastrullen! Minimalt med disk alltså!
100 gr smör 100 gr vit choklad 2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver 2 ägg rivet skal av 1 citron
2 ½ dl vetemjöl
Smörj form med löstagbar kant och ”bröa” den med kokos.
Kokosen som använts här är torrostad i stekpanna.
· Starta ugnen på 200 grader.
· Smält smöret i en kastrull. Medan den smälter kan du grovhacka/bryta chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen tills den smält.
· Blanda i de övriga ingredienserna, en sort i taget. Rör snabbt ihop till en smet och häll ner i formen.
· Grädda i 12-15 minuter. Lite beroende på DIN ugn och hur kladdig du vill ha kakan.
Serveringsförslag: grädde, glass, färska bär, topping med smaksatt philadelphiaost, lemoncurd (lite syrligt som väger upp det söta, vita).