Glad Påsk!
Hoppas verkligen att maten var godare än dukningen fin!
Kycklingarna är nåltovade.
Det var nog "modernt" då, med ganska spartanskt. Dessutom tänkte jag nog att det var bra med utrymme
för maten som skulle komma på bordet.
Men vi fick nog inget att dricka...
Och jag ser ju nu att fjädrar och servetter skär sig. Ilandsproblem antagligen, men tänker att det måste varit ok IRL, och att kameran inte är snäll vid återgivningen...
Gladde mina kollegor med lite kaka till kaffet på Skärtorsdagen.
Sockerkaka på långpanna.
Glasyren: creme fraiche och florsocker elvispas till fin konsistens.
Gul karamellfärg blandas i.
Bred ut och garnera med godisägg!
Klart!
Och nu har jag precis avlutat årets påskdukning. Gillar fjädrar så den idén har jag återanvänt.
Utgick från färgerna i servetterna, som dessutom innehåller alla mina favoritfärger
(utom gult..., men den hör ju till påsken)!!
Jag veeeet, men jag kunde ju inte hålla mig!
Det är för kallt och de stackars blommorna kommer nog snart dö frostdöden, men jag vill så gärna
HA VÅR NU!
Jag vill med detta önska er alla en riktigt fin fortsättning på påskafton!
Hoppas ni får njuta den med nära och kära!
Inför påsk
Generellt brukar jag påskpynta ytterst lite.
Har tänkt att den helgen är så kort, men den är ju i princip lika lång som julen...
Och bara för att jag visste att jag inte behövde, så blev det roligare att göra något.
Förutom de självskrivna blommorna blev det lite annat...
De ulliga fåglarna kommer från föräldrahemmet och jag är mycket rädd om dem.
Hos oss finns det pollenallergiker och därför sätter vi aldrig björkris i vatten så de slår ut.
Har en sådan pyntad vas oxå, utan vatten.
Så slog det mig att jag kunde pynta Solidago-kvistarna.
Sånt Gullris har vi i trädgården på sensommaren och de fyller fint i buketter.
Den gula, nåltovade kycklingen kom Sonen hem med från skolan.
Det ser ut som om Babsan svischat förbi och tappat fjädrar.
Ankungen-med-toppluva-från-Peru-ägget
är en glad överraskning från jobbet!
Design Lasse Åberg.
Jordgubbssmoothie
Det är sen kväll och jag har fixat med lite av varje inför påsk. Inte några måsten -
bara för att jag tycker det är roligt!!
Det är en skön känsla - att göra något för sin egen skull, eller för att glädja någon annan.
En liten parentes.
Jag som egentligen bara ville visa morgonens goda smoothie för att den var lätt, fräsch och god!
Hur jag gjorde den?
Till dessa två glas tar du:
En söt och god apelsin.
En gul, mogen banan
Tre mogna, goda jordgubbar av kollossalformat.
Kör allt snabbt med stavmixern till finfördelad konsistens.
Sluka snabbt - eller njut!
:-)
Vad brukar du ha för gott i din smoothie?
Mr Tourette
För några år sedan hittade jag boken "Mr Tourette och jag". Den handlar om
Pelle Sandstrak, vars liv blev allt mer invecklat på grund av tics och tvångsritualer.
Pelles vardag blev svårare, men till slut får han hjälp
att förstå och förändra för att kunna leva ett drägligt liv.
Nu är han så "frisk" som han vill bli, säger han själv.
Det är en läsupplevelse.
OCH NU:
har det kommit en uppföljare!
Nu är han ofta (hela tiden?) ute och föreläser om sig själv.
Boken börjar med Fakta 2011:
203 resdagar
98 hotelldygn
3104 mil på motorväg
809 koppar dubbel espresso
189 påsar nötblandning
1 nackspärr
osv...(jag skriver inte allt här)
samt:
50 460 tics
I de olika kapitlen får man stifta bekantskap med några av de människor han möter på sin turné.
Jag tänker att Pelle, på grund av sin egenhet
(vill inte kalla det varken sjukdom eller handikapp eftersom det i mina ögon inte är det, och INTE i hans),
hamnar i situationer, träffar människor
som vi/jag aldrig skulle.
Spännande! Intressant! Oerhört livsbejakande!
Nu börjar påskförberedelserna :-)
Fuerteventura del 4 - sista delen
Grand finale!
Sista kvällen kom vi till den här restaurangen. Vi hade tur som bara var 3 personer eftersom det i princip var fullbokat... Men vi fick plats.
Det är ett koälskande par som driver stället.
På snart sagt varje ledig yta står kossor av olika slag. På väggarna hänger kotavlor.
Detta har de fått av gäster, så hade vi vetat skulle vi förstås oxå haft med oss...
Men det får bli en annan gång.
Nu kommer vi till anledningen att vi är där. Hungriga är vi ju.
Vi vill ju ha nåt speciellt sista kvällen innan vi ska flyga hem.
Det här tog vi in. 3 olika köttslag, 3 såser och ett alldeles makalöst gott kryddsmör!
Det här kallades El Sombrero och det ser ju onekligen ut som hatten.
I själva brättet finns en buljong med rivna morötter och vitkål. Låter väl sådär, men smakade toppen.
En slags soppa helt enkelt.
Allt värmdes upp underifrån av 3 koppar T-sprit (gissar jag) och det blev väldigt fort väldigt varmt.
De fint skurna köttskivorna hängde man fast på de utstickande piggarna
och fick vända på dem efter ett tag.
Mört kött av fin kvalité och mycket gott!
I sanning en mycket, mycket god måltid!
Och så var det efterrätten då...
jag är ju svag för sådana... oxå... :-)
Sonen tog en Bananasplit, Seglaren valde kaffe och avec.
Och jag... jag kunde inte välja...
så det blev 2 (ja, TVÅ) efterrätter!
Får jag presentera: Tiramisu och Creme Brulée.
Har aldrig hänt förut,
men det funkade ju fint så det kanske händer igen!
Morgonträning
I den här familjen är jag den som är morgontröttast och gärna ligger och drar mig
de morgnar jag är ledig och kan göra det.
Men idag: vaknade tidigt, solen sken och himlen var blå
Tyckte att det var onödigt kallt (-12) men det kan ingen göra nåt åt.
Tänkte i mitt stilla sinne att ett morgonträningspass skulle sitta fint.
Sagt och gjort, det här blev det efter uppvärmning:
30 reps av varje
enhandsrodd med 8 kg KB (30/arm)
situps på pilatesboll
benlyft med rakt ben (30/ben)
Zottmancurl 3 kg hantel (30/arm)
sidostegs sumosquats med 2 kg boll utsträckt
armhävningar på knä
Avslutade med 30 minuters yoga.
Det blev bra stretch.
Vilken energikick och underbar start på en ledig dag!
Önskar att ni alla oxå har en härlig lördag.
Ta hand om er!
I 3 exemplar
Den 15 februari 1992 gick den första av många middagar av stapeln.
Ja, alltså den speciella sorts tjejmiddagar som jag har tillsammans med K och T.
Vi hade lärt känna varandra några år tidigare via våra dåvarande pojkvänner.
T är den som gifte sig med sin.
Upplägget är sådant att den vi är hos har varmrätt, medan de/vi andra två tar med förrätt och dessert.
Förutom att vi äter och dricker gott har vi alltid med oss kopior av recepten till varandra.
Dessa recept sätts in i denna bok, vilket har genererat en källa att ösa ur vad gäller god mat.
Och denna receptbok finns i 3 exemplar!
Den har olikfärgade flikar vilket gör det enkelt att sortera in recepten till 3-rättersmiddagarna.
Det är ju alltd spännade när vi ses eftersom man aldrig i förväg vet vad de andra har med sig!
En gång, det måste varit en höst, minns jag att vi hade äpplen i alla tre rätterna.
Man får ju sina favoriter som man återanvänder många gånger:
Brietoast till exempel. Tröttnar aldrig på den!
Philadelphiatårta är en dessert som jag oxå kan äta väldigt ofta av...!
Jag tycker det känns som om det är dags för ny middag snart, eller ?
Kråkflickan
Läser mycket och ofta. På semester finns det mer tid till det. Det är bra. Det tycker jag om.
Hela familjen hängde med näsan "i" varsin bok (eller säger man "över"?).
"Porträttet av dig" var den första semesterboken jag hann med.
Och den här.
Har ni läst den? Vad tycker ni?
Den är grymt spännande, men även grym... obehaglig...
Handling: mord på ynglingar, som ingen verkar sakna... Därför låg prioritering på att lösa fallen.
Den kvinnliga polisen Jeanette lägger mer tid på jobbet än på privatlivet.
Hon får även kontakt med Sofia som gör psykologiska bedömningar på misstänkta personer
i olika sammanhang.
Dessutom får man följa förövaren...
Nu...strax... tänker jag sätta tänderna i Hungerelden som är del 2 i denna trilogi
med samma huvudpersoner.
Kråkflickan slutade med värsta cliffhangern, vilket i detta fall betyder att börja på den nya boken
egentligen bara blir som att vända blad...
Fuerteventura del 3
Jomenvisst är maten halva nöjet när man reser!
För mig ialla fall!
Borde kanske testat nån paella, men det hände inte denna gång.
(Har ätit det förut så det låg inte högst på prio-ät-listan)
Här ser ni ett fat för 2 personer med flera olika sorters fiskar, musslor och räkor.
Samt de übergoda saltkokta potatisarna med skal man kan få till varje rätt istället för pommes eller ris.
Här hänger ett spett med blandade köttslag samt paprika och lök.
Grillad paprika är ju mums för hungrig mage!
Och ett gott rött vin till det!
Jaaadå!
Här blev jag även lycklig över desserten: en creme brüleeeeee.
Med en oväntad, men ack så god twist av kanel!
Under veckan firade vi Seglarens födelsedag. Han bestämde tapas. Och tapas det blev.
Totalt fick vi nog 11 rätter. Allt från liten tomattoast, kanariska saltkokta potatisar med mojo rojo (röd sås) och getost, både kall och varm, baconlindade dadlar... På bilden ses från vänster små gröna grillade paprikor samt fingertoppsstora, hela, friterade minibläckfiskar, och till höger ses....
Ingen aning, inte kompis med kameran och ser inte vad det är...
Fuerteventura del 2
Nu är jag en erfarenhet rikare!
Jag har provat fiskspa.
Kangal Garra Rufa heter de små liven som, tandlösa, "nibblar" på dina fötter
så förhårdnader och liknande försvinner/minskar.
Först blev mina fötter noga avtvättade och "desinficerade" antar jag.
På med plastpåsar och en tripp fram till akvariet.
Temperaturen där är behagliga 30 grader.
Visste inte alls vad jag hade att vänta mig...
Så fort fötterna sänktes ner var de framme och började jobba med sina små munnar.
Jag försökte kväva mitt skratt, för det killar rätt bra!
Strax vande jag mig och kunde luta mig tillbaka och njuta.
Det var riktigt behagligt, men så är jag rent allmänt väldigt förtjust i fotmassage.
Så där satt jag i drygt 20 minuter.
Somnade nästan.
Intressant att de var fler på min högra fot.
Har sedan många år problem med blodcirkulationen i just den foten/benet.
Efteråt fick jag sitta i en slags fotmassageapparat,
som knådade och torkade.
Vet inte hur mycket nytta det här gjorde i det långa loppet.
Men det var en kul grej och behaglig upplevelse som passade på semester.
Härnäst: semestermaten!
Fuerteventura del 1
Icke sa Nicke.
Här kommer ett litet axplock:
På Fuerteventura. Där blåser det.
Hela tiden.
På denna strand kunde man lägga sig i dessa, av lavastenar, byggnationer.
För att få lä...
I Corralejo, där vi var, finns en strandpromenad mitt i centrum. Där byggdes det fantastiska skapelser.
Man fick lägga en peng, om man gillade det.
Snacka om att nischa sig!
En butik som bara saluför vita kläder!!!
Har nog aldrig sett nåt liknande!
Detta är handväskor.
Dyra handväskor.
Jättedyra.
Imorgon: fiskspa...
A som i Agneta
Hon är lite Garboaktigt tillbakadragen. Född och uppvuxen i min egen hemstad.
Nordiskt sval och med en röst som...ja, den är ju helt egen. Jag menar, man hör ju på en gång att det är hon.
Agneta Fältskog.
Uppvuxen som jag är med ABBA, ständigt sjungandes deras låtar blev jag såklart nyfiken på Agnetas nya.
Och här kommer den så ni själva kan njuta!
Bokporträtt
Jag har varit på solsemester en vecka!
Ja, jag har bränt mig och ja, jag har fått alldeles för många myggbett...
Ja, det kommer bilder och annat trevligt inom en snar framtid!
OCH: jag har läst en massa:
Bland annat denna.
Det var en riktig feelgoodroman som handlar om Ella, som börjar teckna i tidig ålder. Ofta bilder av sin far, ur minnet eftersom han inte är närvarande. Hon växer upp och blir en erkänd konstnär på grund av
sina fantastiska porträtt där hon fångar personens innersta.
Läsvärd!
Rekommenderas!
Av samma författarinna finns på svenska "Vickis vintagebutik" som oxå rekommenderas! :-)
Dessutom en hel drös som tyvärr inte översatts ännu.
En hemlighatt
Här kommer ett roligt tips om du ska ha middag/fest i helgen!
Som f.d. modist (eller man kanske aldrig blir fd i det fallet?) så gillar ju jag hattar av olika slag.
Snygga cylinderhattar är ju särdeles trevliga!
Den här har fått tjänstgöra som frågehatt - vid flera tillfällen faktiskt.
Vaddå för frågor undrar ni?
Jo, om man sitter vid en middag, eller fest kan det vara en rejäl stämningshöjare att ha lite udda frågor.
T ex:
* Om ditt liv blev en film. Vem skulle spela rollen som dig?
* Har du något motto? Vilket i såfall?
* Om du bara får äta en maträtt resten av ditt liv, vilken är det?
* Vad är du mest stolt över?
* Något du skäms för eller nåt pinsamt du gjort/sagt?
Ja, nu förstår ni nog poängen.
På en fest förra året fick alla våra gäster varsin lapp.
Anonymt skulle de sedan skriva ner en hemlighet på den.
Under middagen drogs en lapp i taget, man läste hemligheten
och övriga gäster fick gissa vem som skrivit!
:-)
Några frågor på det?! ;-)
Mangoglasspaj
En sådan här dessert med solgula mangobitar i kan få en att längta ännu mer efter sol och vår...
Till denna frysta dessert behöver du:
2 formar
20 digestivekex som krossas
ca 75 gr smör som smältes
Blanda ihop dessa två i bytta 1.
5 dl vispgrädde som vispas
1 pkt Milda vaniljvisp som vispas
Blanda ihop dessa två vispade med 100 gr philadelphiaost i bytta 2.
Rör ihop bytta 1 med bytta 2.
Tillsätt ett paket frysta mangobitar ca 200 gr.
Fördela denna blandning i 2 formar.
Ta några msk av juicekoncentratet och ringla det över "glassmassan".
Nu har du gjort Mangoglasspaj!
Frys in!
Klart att äta närhelst du tycker det har frusit tillräckligt länge!
Vårönskning
Nu längtar jag efter våren!
Jag hör fågelkvitter och blir på gott humör och idag satt vi ute och drack kaffe.
Men jag önskar lövsprickning och grönt gräs.
När jag nyligen hade min roliga tjejmiddag fick jag av flera trevliga gåvor bland annat detta gröna hjärta!
Det klappar jag på i väntan på det som komma skall :-)
Dessutom väntar jag på att snön ska smälta så att kommunen sopar upp gruset.
Det är ett säkert vårtecken för mig!
Vad är ett säkert vårtecken för dig?
Ett snabbsytt bokomslag
Har sneglat i bloggvärlden på de fina bokomslag man kan sy och nu har jag oxå provat!
Eftersom jag sydde i vävd vaxduk krävdes i princip 2 (japp, 2 sömmar) så var det lätt. Och snabbt!
Sånt gillar jag!
Men sen så lade jag till lite "pynt" bara för utseendets skull!
Till en pocketbok på knappt 400 sidor krävs en bit med måtten 20x36 cm.
Det blir lite löst så du kan nog använda den till tjockare böcker oxå.
Med dessa mått har du ca 1/2 cm sömsmån upptill och 1/2 cm nedtill.
Samt ca 5 cm att vika in som flik vid varje sida att stoppa själva pärmen i.
Om du vill ha ett fastsittande band/bokmärke är längden ca 25 cm.
Jag tog en snedslå, vek den dubbel och sydde en mönstersöm i avvikande färg för dekor.
Vek in och nålade "pärmflikarna". Vek allt på mitten för att få centrerad placering på bokmärket.
Sydde en söm över hela övre kanten och fick då fast bokmärket samtidigt.
En söm rakt över i nederkant.
Och nu... är ditt bokomslag klart!
Javisst ja. Titta på den första bilden igen:
Jag sydde en söm i det bladliknande mönstret bara för att se
vad som är uppåner eller framåbak på boken.
Men nu är det inget mer! Lovar!
Det vävda vaxdukstyget har ni sett förut i min Lunchbag.
Uppdatering: bättre bild på "broderiet"
Välkommen sol!
Gammalt ordspråk (inte från Fantomens djungel dock)
Just nu lyser solen och himlen har fått en så vacker blå färg, som man nästan inte sett sedan i somras!
Dessutom orkar sig temperaturen över nollgraderstrecket nu!
Häromdagen var det t o m +9! Jippie!
Letade lite i mitt bildarkiv efter solskensbilder och visst finns de! :-)
Lite solglitter på båten.
Sen hände nåt och jag får inte upp fler bilder...
Snopet!
Vi får titta ut istället!
Trevlig fredag!