Müslifrukost
Hemgjord müsli är mycket godare - och nyttigare att göra själv. Man slipper konstiga smakförstärkare eller annat jox och kan dessutom välja själv vad man vill ha i den. Tidsåtgång för ca 2 lit är ungefär 40 minuter, varav 30 av dem i ugnen. Receptet jag läst i en bok för många år sedan innehåller t ex russin och 1 dl råsocker, men mitt recept är så här: Starta ugnen på 200 grader
Blanda: 5 dl rågflingor
1 dl boveteflingor
4 dl fiberhavregryn
2 dl solroskärnor
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl linfrön (krossade denna gång)
100 gr nötter av valfri sort som du hackar, sötmadel, hasselnötter, osv
1/2 dl pumpafrön
Sedan blandar du: 5 1/2 dl ljummet vatten
3/4 dl olja som inte ger smak, raps t ex
1 rågad msk honung
Blanda allt och bred ut på en långpanna med bakplåtspapper.
Ställ in i ugnen och rör om några gånger under tiden.
Passa müslin eftersom den kan brännas...
När den svalnat kan du blanda i russin, hackade dadlar, torkade aprikoser eller vad du gillar.
Jag tog tranbär.
Denna müslin är ju inte så söt som "originalet", men så här väljer jag.
Ju mer socker du tar, desto mer "crunchy" blir müslin.
Så här ser plåten ut före besöket i ugnen
Lite rostad med tranbärssällskap
Söndagsfrukost med årets sista björnbär och "köpegubbar"
I tre exemplar
Detta är en av mina favoritväskor. Den passar till allt eftersom den har alla färger. Den är lätt att ha med och man kan trycka ner nästan hur mycket som helst - när man behöver!
Min egen ser ut som den mångfärgade och finns som sådan i tre exemplar med bara ett fåtal nyansskillnader. Virkas i dubbelt bomullsgarn 8/4. Min är tvättad flera gånger i 60 grader. Går jättebra!
Visst blir man glad!?
Efter önskemål om en som gick mellan svartgrått till blått blev den så här!
Röd knapp blev den s.k. pricken över i, eller hur?
J ville ha axelbandet så långt att hon kan bära väskan diagonalt.
Då fick hon ju det såklart!
Höstfärger
En höstdag när solen skiner från klarblå himmel och med den alldeles rena, klara och höga luft som bara finns på hösten, är en dag som kan mäta sig med vilken fin sommardag som helst. Enligt mig alltså. Min absoluta favoritfärg är orange, det vet alla som känner mig! ;-)
Den finns i överflöd i många fantastiska nyanser under denna årstid!
Därför är det inte svårt att förstå att jag under Ölandsveckan i somras köpte med mig 2 härvor av detta handfärgade garn som är Colinette mohair. Färgen tror jag heter October Afternoon och bland det vackraste jag sett i garnväg!
Bilden har jag lånat från Yllotyll
Det blev en trekantssjal av enklaste slag eftersom garnet gör sig bäst såhär.
Stickor nr 15.
Jag avslutade med ett varv löst virkade fastmaskor och en glaspärla i varje hörn som ger fin tyngd.
Jättenöjd!
Årstidsbyte
Trädgårdens sista blommor
Säsongens sista segling
Löven som börjar skifta till höstfärgerna
Mumsig Kladdkaka med apelsin
Denna söndag serveras en toppengod kladdkaka! Originalet kommer från bloggen Söta saker. Har inte förändrat ett så gott recept, bara dubblat satsen, till 2 formar.
Serveras förstås med vispad grädde!
Flygande Jakob
Om du ska ha många gäster och göra det enkelt för dig är Flygande Jakob ett bra tips! Denna rätt går ju bra att förbereda dagen innan om du behöver det. Detta blir 2 plåtar för vanlig ugn. Här kommer min variant:
Flygande Jakob 20 port
10 dl okokt ris
2 kg kyckling
3 pkt bacon
3-5 bananer (beroende på storlek)
3-5 dl jordnötter (hur glad du är i dem)
Sås: 1,2 lit grädde av valfri sort
1/2 flaska chilisås
4 msk tomatpuré
1 1/2 msk grovmalen svartpeppar
1/2 msk salt
Gör så här: Starta ugnen på 200 grader. Koka riset enligt paketets anvisningar. Skär kycklingen i bitar, du kan bryna dem i ugnen på plåt istället för stekpannan. Du slipper oset och kan göra annat under tiden. :-) Ställ en klocka på 5 min så du kan röra om. Klipp bacon i gova bitar och kör in på ny plåt (eller stekpannan). Bryn dem lätt. Blanda såsingredienserna i en bunke. Smaka av. När riset är kokt läggs det i botten av en/två plåtar. Lägg stekta kycklingbitarna över och därefter baconet. Skiva bananerna och fördela över. Avsluta med att strö jordnötterna på toppen. Häll såsen överst. Hit kan du förbereda. Ställ kallt om du vill spara godsakerna. Annars gräddar du direkt i ugnen ca 20 min. Är det kallt tar det nog ca 30 min.
Så här ser det ut före besök i ugnen.
God spis! Trevlig lördagkväll!
Kort och intensivt
Planen var en löprunda, men var osugen på det när det regnade alldeles för mycket... Hade inte mycket tid, men bättre lite än inget alls. Istället lite styrka:
"Bord-bro" 10/ben
Flyes 5,5 kg 10 reps
x2 varv
Benindrag på pilatesboll 10 reps
Bicepscurl 5,5 kg 10 reps
x2 varv
Squats med KB 8kg 10 reps
Armhävningar på knä 7 reps
x 2 varv
"Bord-bro"= ligg på rygg på golvet med hälarna på soffbordskanten. Kroppen rak som en planka. Händerna utmed kroppen, handflatorna i golvet. Sänk ner en fot i taget och upp igen. Växla hela tiden.
När jag blir ännu starkare och har mer tid på mig kan jag göra fler varv. Nu blev det totalt 6 varv.
Vet inte vad "bord-bro" heter egentligen. Någon annan som vet?
Jeansgarn
En gammal, randig knapp i vitt, rött och blått fick vara utgångspunkt för en väska. Virkad i vanligt, mercericerat bomullsgarn, dubbel garn. Det kändes lite marint, så handtaget blev ett band med små, vita ankare på.
K, en god vän, blev förtjust i den och sa: - Den vill jag ha! Den kommer passa perfekt till min marinblå kappa och röda skinnhandskar! Tror jag det!
Nu har jag ett bomullsgarn med jeanseffekt som har legat till sig, och nu tror jag det kommer bli en sådan väska, fast med långt axelband så man kan bära den diagonalt över axeln.
Vad tror ni?
(Jobbar på att lära mig en annan kamera, som enligt bruksanvisningen kan ta fantastiska foton... Jojo, men det kommer ju an på den som håller i kameran oxå...)
Färssoppa
I förra inlägget skrev jag om dubbel sats på desserten. När jag lagar varmrätter är det 20-25 portioner som gäller.
Tillägg: Glömde nämna att jag använder 15 liters gryta.
Färssoppa
1 kg färs
2 gula lökar
3 palsternackor
1 rotselleri
1,5 kg potatis
8 tärn grönsaksbuljong
1 tub tomatpuré
1 msk salt
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
5 lit vatten
smör att bryna i
Gör så här: Hacka löken. Tärna övriga rotfrukter i ca 1 cm tärningar. Bryn färsen så den blir smulig. Lägg i alla övriga ingredienser. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka. Smaka. Krydda mer om du tycker det behövs.
Variant: Byt ut buljongen mot köttbuljong. Byt ut en del mot andra grönsaker, t ex morötter.
Total mängd ca 2,5 kg.
Dagens dessert
I mitt arbete, i köket, ingår att laga dessert till onsdagar och söndagar. Igår fick jag lite hjälp av bärplockerskan att göra en paj, eller 2 blir det alltid för att det ska räcka. Dubbel sats av pajdeg alltså. Här är länken till ett bra recept hos Tasteline. Även denna ananaspaj har lagats ett antal gånger. Den är mums! Använd denna pajbotten eller valfri favorit. Eftersom jag gör i 2 springformar använde jag sedan drygt 1,5 liter lingon och blåbär och gräddade i ugnen 20 min i 200 graders värme.
Den blev inte sötsliskig trots lite socker både i deg och ovanpå.
Kom även ihåg att strö lite potatismjöl över bären eftersom de saftar sig.
Serverat med vispad grädde!
Salsa till maten
Till kvällen skulle det bli lax i ugn. Blev sugen på en salsa till den. Originalet kommer
från ICA Buffé tidningen.
Receptet har flera år på nacken, och jag har lagat den ett antal gånger.
Jag har modifierat receptet lite:
4 skivor ananas (liten burk, 200 gr)
2 msk mango chutney (skedar, inte mått :-) )
1 tomat, gärna plommontomat
1/2 grön paprika
1 liten rödlök
2 tsk vit balsamvinäger (funkar ju med äppelcidervinäger oxå)
1 klyfta vitlök
4 msk olivolja
2 krm sambal oelek
Finhacka grönsakerna. Blanda alltihop i en skål. Gör salsan först så den hinner stå och dra ett tag.
Ber om ursäkt för den suddiga bilden.
Voila!
Många sjalar blir det...
Sjalar kan man aldrig få för många av, säger min goda vän och Göteborgssällskapet A, som är ännu snabbare i vändningarna än vad jag är. Hennes syster har ett toppenmönster på en s k gladsjal. Man kan ju säga att den är en mormorsruta på diagonalen, i kolossalformat. Under semestern virkade jag min första gladsjal av ett garn som inte finns längre, tror jag. Varianter hette Flame och Fidji om nån kommer ihåg? Bomull och lite lin.
Min är alltså av återbrukat garn.
Och nu, av Göteborgsfyndat garn, har jag påbörjat en i dimrosa Semilla grosso. 100% ull. Virknål nr 5.
Jag själv kan vara lite känslig för "stickiga ullarner", men det här är mjukt och gott.
Dessutom är den inte till mig...
Fast vem vet...? Jag kanske ändrar mig och vill behålla den.
Götlaborrrrrg
En hel toppendag tillsammans med god vän i Göteborg. Där strosade vi och besökte butiker som vi båda har en slags förkärlek till. Några fynd blev det förstås. Bland annat garn från STRIKK.
Tack A för att du ville följa med!
En svartvit idé
Tänkte, och ritade att en sån här väska kan man väl virka? Jo, det kunde jag!
Även om jag ändrade lite under arbetets gång så blev jag riktigt, riktigt nöjd!
Den lilla knappen är svart med vita prickar.
Fodret har små fickor på ena sidan och är pepitarutigt.
Fredagsstyrka!
Inleder helgen med ett gött styrkepass! Håll till godo!
KB=KettleBell (min väger 8kg)
Enhandsrodd med KB 15 reps
Flyes 4kg hantel 15 reps
Tricepshantelpress bakom nacken (båda händerna) 5 kg hantel 15 reps
Bicepscurl med KB 5 reps
Dips 10 reps
/3 varv
Benindrag på pilatesboll 10 reps (ansiktet vänt nedåt)
Plankan 45 sek
Benindrag på pliatesboll 10 reps (ansiktet vänt uppåt)
/3 varv
Till kvällen blir det hemgjord pizza där botten är Libabröd. :-)
Kettlebellstyrka
Japp! Dagens träning såg ut som följer:
Enhandsrodd 30/arm
Squats 40
Swing runt kroppen 20 varv/håll x 2
Enhandsswing 75/arm
Step-up 30/ben
+ en runda till av allt med ytterligare 10 reps
Avslutade med bicepscurl 8/arm
Alla övningar med min 8 kgs kettlebell. Skönt mjölksyredarr i armarna.
Undrar om jag klommer orka lyfta nånting tungt - alls - i jobbköket imorgon :-)
Libbsticka
Libbsticka är en kryddväxt som till utseende påminner om bladpersilja och kirskål. Den ingår ofta i färdig buljong. Tyvärr har jag aldrig sett den som växt att köpa, men har fått tag på torkad nu. Det är så gott! För ett mumsigt kryddsmör gör du så här:
smör
pressad vitlök
salt, gärna flingsalt
libbsticka
Blanda ihop till en jämn smet.
Lägg på plastfolie och forma en korv. Snurra ihop ändarna.
Lägg i kyl eller om du vill spara, frysen.
Njut till kött!
Tack till seglarkompisarna L och A för denna smaknyhet!
Björnbär
Detta är trädgårdens stolthet! Egentligen inte rätt växtzon, men björnbärshäcken fanns när vi köpte huset. Vi vårdar den ömt. Förra året plockade vi 45 liter. Nej, inget skrivfel 45 liter blev det! Denna sommar har inte varit så varm, det är väl uppe i ca 10 liter och vi hoppas förstås att de små ska mogna också.
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.