Mousse dessert
Hej där!
En dessert är ju aldrig fel, eller hur?Idag använde jag mig av lite halvfabrikat...
När det blir så gott som här är det ju ok.Eller hur?
Hallonochcitronmousse
Själva tillblandningen gör du enligt anvisningar på paketet.
Här har jag varvat hallonmousse-citronfromage-hallonmousse.
Toppa med lite citronfromage, hallon och de allra raraste små marängerna.
Ställ i kyl och servera dem riktigt kalla!
*
Det smakade friskt och faktiskt inte så mäktigt som man skulle kunna tro.
Gott gott
*
Nu slog det mig att chokladpudding och hallonmousse bör vara en riktig höjdarkombination!
Nattfjäril?
Den här har förirrat sig in via ett öppet fönster.
Vackert gräddvit och chokladbrun med mörkare i kanterna.
Hen satt alldeles stilla under hela fotosessionen. Sover den?
*
Den lurviga framkroppen fick mig att tänka på en bisonoxe.
*
*
Är den ovanlig? Otrevlig?
Hur får jag ut den helskinnad?
Hur får jag ut den helskinnad?
Och framförallt: vad är det för en?!
Snabba fisken
Hej hej!
Somliga dagar blir jag sugen på det här:
det är en så enkel och snabb fiskrätt att den inte ens behöver ett recept.
Självklart berättar jag ingredienserna för att detta ska kunna lagas i stugorna imorgon.
Till fisken: 2 ingredienser endast: pangasiusfiléer i en ugnsform och tapenade som du brer över.
Jag kan aldrig ta för mycket tapenade, men det är ju förstås en fråga om smak.
Det var det!
Det var det!
Eventuellt lite salt, men jag brukar spara det till serveringen.
Skjuts in i ugnen 175 grader, 20 minuter eller så, beroende på filéernas tjocklek.
Idag serverades fisken med bulgur med körsbärstomater (konserv)
som gav det hela en lite såsigare karaktär.
*
SÅ enkel var söndagsmiddagen i detta hus!
MEN, icke sämre för det!
*
Kaffestickning
Hej hej!
Hur många koppar ska jag duka fram?
på torsdag, 1 augusti
är du välkommen hem till mig kl 16-18
Sticka lite, virka lite eller annat valfritt bärbart pyssel du kan ta med.
Mejla mig: [email protected]
så får du min adress.
Välkommen!
Chocolate Chip Cookies
För några år sedan blev jag bjuden på dessa chokchips.
Fina U, var au pair i USA (på 80-talet?) och tog med sig receptet hem.
Sonen är gärna med och bakar dem. Våra favoritkakor!
Lite mjuksega med den rätta touchen av sälta.
Lite mjuksega med den rätta touchen av sälta.
Chocolate Chip Cookies
175 grader 10-12 min
200 gr rumsvarmt smör
2 1/2 dl brun farin
1 1/2 dl strösocker
Rör poröst.
Tillsätt 2 ägg och blanda ihop väl.
*
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Blanda ihop detta och rör ner i äggsmeten.
*
Grovhacka 200 gr choklad och blanda ner.
Klicka ut på plåtar.
Grädda i mitten av ugnen.
Låt svalna lite på plåten innan de flyttas över på galler för att kallna.
Virkad grytlapp - tutorial
När jag var barn hittade jag dessa grytlappar inklusive mönster, och tyckte att de var så fina
och lite annorlunda eftersom de virkas på diagonalen.
Dessvärre slet jag mitt hår eftersom jag inte förstod mönstret.
Min virkande, duktiga mamma frågade gång på gång om hon skulle hjälpa mig.
Ack nej. Kan själv...!
Inte...
Efter flera timmars hårt prövande utan att lyckas fick jag till slut be henne visa mig.
Det tog nog inte mer än två minuter innan hon läst och förstått och visat mig.
Snopen, och nästan ännu argare för att det var så lätt blev jag besviken för att jag inte förstått själv.
Nu besparar jag dig detta.
Har virkat och skrivit så jag hoppas allt blivit rätt. Hittar nämligen inte originalbeskrivningen.
Tror säkert att du förstått om jag bara skrivit ner mönstret, men har tagit några bilder oxå.
*
Garnförslag: dubbelt av 8/4 merceriserat bomullsgarn
Lägg upp 6 lm. Gör 1 st i 4e lm från nålen. Virka 2 st till i de 2 återstående lm=4 st. Vänd.
*
Lägg upp 6 lm. Gör 1 st i 4e lm från nålen. Virka 2 st till i de 2 återstående lm=4 st. Gör en sm i den första av lm från föregående varv. Virka 3 lm, 1 st i samma m, 2 st i de 2 m=4 st. Nu har du 2 "trappsteg". Vänd.
*
*
Fortsätt nu som varv 2, där du utökar en st-grupp= 1 trappsteg för varje varv tills du tycker att grytlappen blir lagom stor. I detta fall 12 varv. Vänd.
*
Nu startar varven med 3 sm i föregående varvs st. * 3 lm, 3 st i maskorna av föregående varvs 1a lmst. 1 sm i 4e lm på föregående varv.* Fortsätt *-* resten av varvet.
*
När du gjort den st-grupp som är jämsides med föregående varvs 1a st-grupp Vänd.
*
*
3 sm *-*. Fortsätt så här, varv på varv, medan det minskas en st-grupp varje varv = 1 "trappsteg".
När du efter sista "trappsteget" på sista varvet har en kvadratisk grytlapp kan du själv välja avslutningsvarv och hängare. Exempelvis ett varv med fasta m och hängare av 20 lm.
*
*
Det som ser ut som dalar är rätvarven.
Det som ser ut som toppar är avigvarven.
*
Lycka till!
Påpeka gärna när/om du hittar fel i mönstret.
*
För övrigt kan vem som helst väcka mig när som helst och be mig virka detta.
För nu kan jag!
Sommarkompott med vitchokladgrädde
En sommardag som denna ville jag bjuda på en dessert som hör årstiden till.
Det blev en rejäl laddning!
Beräknade till ca 25 port, men räcker nog till 35!
Börjar med ett hett tips om du ska smälta choklad:
oftast ska den ju grovhackas innan och det tycker jag är kladdigt och tråkigt göra.
Ta INTE ut chokladkakan ur pappret utan däng den x antal gånger i bänkkanten
så du känner att det blir småbitar.
Sen öppnar du pappret och häller småbitarna i kastrullen.
Nu kan du smälta ner chokladen.
Snabbt och lätt!
Sommarkompott med vitchokladgrädde
2,5 kg rabarber i bitar
ca 3 lit jordgubbar
2 dl mörkt muscovadosocker
Koka upp frukten och lägg sedan i sockret.
Koka så det blir lite mosigt och "kompottaktigt".
Låt allt svalna.
*
Grädden:
200 gr vit choklad
1 lit vispgrädde
Vispa grädden medan chokladen smälter. Blanda ihop dem och klicka över kompotten.
*
Kompotten i sig är inte så söt, men det är chokladgrädden så det smakar väldigt bra i kombination.
*
Desserten färdig!
*
Jag åt för mycket...
Nypremiär på stickcafé i Huskvarna i augusti
Så har då semestrar tagit slut (min i alla fall), kroppar har solats och badats.
Kött har grillats och glassar har ätits.
Emellanåt (ganska ofta) har handarbeten pysslats med, och nu är det dags igen:
Huskvarna bibliotek
måndagen 5.e augusti
kl 17-19
samlas vi
Valfritt fika tar du med dig, men det finns en kaffeautomat (10.-)
Det vore att roligt om du kommer dit!
Visst gör du?
Visst ses vi?
*
Välkommen!
Pressgurka
Tänk så länge sedan jag åt pressgurka!
Ett riktigt söndagsmiddagstillbehör.
Det går även väldigt bra på en vanlig tisdag.
Det går ju så fort att fixa till det oxå.
Ofta pratar man om att använda mandolin för att kunna hyvla t.ex. gurka riktigt tunt.
Tycker att det går PRECIS lika bra med vanlig osthyvel.
Tycker att det går PRECIS lika bra med vanlig osthyvel.
Jajamen.
*
Ingredienser:
1 slanggurka
1 msk 12% ättika
2 msk socker
1/2 dl vatten
salt o peppar
hackad persilja efter smak, kanske 1/2 kruka
(hade frusen och använde 1/2 pkt)
*
*Blanda alla ingredienser utom persiljan.
* Hyvla ner gurkan.
* Låt stå och dra till sig en liten stund.
* Rör ner persilja.
Klart för servering!
Att göra sushi själv
Sushi tycker jag är makalöst gott!
Dessutom är det inte så svårt att göra som man kan tro.
Det tar lite tid, men det är SÅ värt det!
En av fördelarna är bland andra att du kan förbereda, vilket även gör sushi till perfekta utflyktsmaten!
På dessa nigiri är det en skaldjursröra med gurka eller avokado på.
*
Det man behöver är:
det speciella riset,
en bambumatta att rulla på (såvida du inte bara gör de runda kuddarna),
risvinägern,
risvinägern,
noriark (de gröna tunna plattorna av torkade alger som du rullar in ris och fyllning i)
soja,
wasabi (den gröna krämen/pastan på tub som är stark i två intensiva andetag, men sen försvinner)
smaken på wasabi är lite som ingefära eller pepparrot, fast ändå inte
Övriga ingredienser är allt vad du kan tänkas lägga i eller på riset
*
Ofta använder jag rökt eller gravad lax. Dels för att jag är osäker på hur färsk den färska är,
dels för att jag tycker det ger lite god smak.
På dessa nigiri är det morotsstrimlor, caviar, räkor och gravad lax.
*
Här är det makirullar med skaldjursröra med morot-och gurkstrimlor i.
Nigiri med röra toppat med räkor.
Nigiri med röra toppat med räkor.
*
Serveras med soja, wasabi och den inlagda ingefäran!
*
Detta är ju även en maträtt lätt att göra vegetarisk för den som vill.
*
Eftersom jag på intet sätt anser mig vara sushikock värd namnet får nån annan visa bättre hur man gör!
Middagstips på resa
Helgen blev ju fantastisk på alla sätt och vis!
Familjen. Vädret. Båten.
Fredagens sena middag intogs på Vätterhästen. En restaurang i Hästholmen, nära Ödeshög.
*
Bilden tyvärr suddig, men det är snitzel man ska äta där.
Den bankas efter beställningen och tar sin lilla stund. Men SÅ värt det!
Tillbehör stekt potatis.
(å så jag som får skämmas som köper en yttepytte liten skål med - sås- till.
Det ska ju inte vara det egentligen, men är man såsmänniska som jag, så är man!
Gott!
Solnedgången var vacker. Vackrare än jag lyckas förmedla.
*
Lördagen kom vi till Fingals hamn. En liten pärla till hamn, med vedeldad bastu!
*
*
I sanning en njutbar helg på alla vis!
Att fylla på garnstashen
Jepp!
Nu har det hänt igen: att jag inte kunde låta bli nåt som var: Orange. Mjukt. Handarbetsvänligt.
Inte för att jag vet vad det ska bli. Färgen är dock helt oemotståndlig.
Helt magisk färg.
Om du frågar mig.
Ny köksleksak
Jag har tittat. Suktat. Läst bruksanvisningar. Tyckt att de varit för omständiga. För dyra.
Men nu har jag gjort det: köpt en glassmaskin!
Mums!
Tänker att det kan vara mindre onyttigt om man gör själv. Från grunden.
Javisst, en massa grädde och socker.
Men inget konstgjort så långt ögat når!
Den här var bra. Bara att vispa kalla ingredienser och ner i den förfrysta behållaren
som sen kan jobba för sig själv och göra GLASS!
Effektiv arbetstid av mig (eller Sonen som gjorde det mesta) max 10 minuter.
+ tiden maskinen jobbar själv
Glass på gång!
*
Det är ju så här det ska vara.
Grädde, ekologiska ägg, socker och jordgubbar plockade från egna trädgården!
Grädde, ekologiska ägg, socker och jordgubbar plockade från egna trädgården!
*
Nu väntar vi på att björnbären ska mogna.
En kul-visp
Har passerat några loppisar på semestern.
Hittade en grej som jag fingrade på en stund innan jag kom på vad det skulle användas till.
Har aldrig sett en sån förut.
Slog till och nu är den testad.
Att se på den från "fel" håll påminner om de gamla lamporna med lysdioder i ändarna som vajade
och skiftade färg hela tiden...
*
*
Vad tror du att det är?
*
En visp.
Har provat både kall majonnäsliknande i skål och varm sås i stekpanna.
Gillar den jättemycket!
Kulorna skramlar lite, men vispen är bra!
Den vispar snabbt ihop och kommer åt i alla kanter.
*
Toppbetyg från mig.
Ett fynd!
Intet nytt under solen
Under semestern passerade vi Motala.
Där, i hamnen, finns en jättestor loppisboklada.
Jag köpte både ditten och datten, bland annat gamla veckotidningar.
Husmodern från 1973-4 och Svenska Journalen från 1943.
När jag var liten, och tillbringade hela sommarlov hos mormor och morfar,
När jag var liten, och tillbringade hela sommarlov hos mormor och morfar,
läste jag FickJournalen och jag saknar att de inte är sparade...
Båda dessa är riktigt snygga på olika vis och jag funderar på att göra den högra, fast i grönt.
DIY fanns redan på 1940-talet ska jag be att få tala om!
Längst uppe till vänster har man klätt en burk med blommigt chintztyg och klistrat träkula på locket.
*
Lite "makabert" eller "udda" i vår tid är det lilla dockhuvudet med en garnända som kommer ur munnen...
(En sydd tygpåse som ska hålla reda på nystan så de inte rullar ifrån en.)
*
P.S Nån som behöver LEOpiller?
Kall "äppelkaka"-dessert
Idag är det onsdag! Speciellt med den? Jag lagar och serverar dessert på jobbet!
Jippi, tänker ni. Ny efterrätt.
Jajamen!
Här kommer lite gott,
helt utan mängdangivelser eftersom du får ta vad du har hemma och göra din egen variant.
I glaset har vi nåt så enkelt som en färdig Yoggi med smaken äpplevaniljkanel.
Till detta har jag gjort ett strössel för att få lite krisp och gott tuggmotstånd.
Till detta har jag gjort ett strössel för att få lite krisp och gott tuggmotstånd.
Summa sumarum blir det lite äppelkakastuk. Fast kallt.
Passade mycket bra idag med trädgårdsverksamhet och solsken och värme.
*
I skålen finns rostade grovhackade hasselnötter, i burken finns trasiga småkakor, torkat fikabröd m.m.
Detta mortlas till ett slags smul (kan ju köras i mixer oxå).
Detta mortlas till ett slags smul (kan ju köras i mixer oxå).
*
I en stekpanna hällde jag några deciliter havregryn som fick torr-rosta. Fyllde på med lite sesamfrö
(som började knäppa roligt när de blev varma). Fortsatte med nöthacket och det mortlade kaksmulet.
Kryddade upp det med lite vaniljsocker och kanel.
Doftade väldigt smarrigt när allt blev varmt. Sen fick det svalna av.
*
Vid serveringen fylldes glasen till hälften och skedade det avsvalnade strösslet överst.
Om det händelsevis skulle bli lite strössel över kan du:
- äta mer Yoggi
- äta mer Yoggi
- ta äppelmos istället
- äta detta som müsli till frukost
- strö det över en fruktsallad
- kanelsteka äpplen och vaniljglass till
- ta en näve och knapra rakt av, som det är, utan nåt annat till
*
Hur skulle du göra?
Liten, men stor
Den här boken är liten till formatet, men stor i sitt innehåll.
Den handlar om de japanskor som efter brevväxling med sina blivande makar åker båt över till Amerika
och sina nya liv där. Makarna har de aldrig träffat innan. De kallades postorderbrudar.
Tiden är 1920-tal och jag känner lite likhet med alla de svenska familjer som försökte pröva lyckan "over there".
Skillnaden är att sedan kom Andra Världskriget och vad det gjorde mot dessa inflyttade japaner...
Det finns ingen huvudperson. Mycket annorlunda, men ger berättelsen ett speciellt driv.
Mycket bra bok som stannar kvar.
Oerhört läsvärd!
På vatten
Vi har färdats i flera veckor på vatten.
Det går i långsammare takt än om man färdas i bil eller med tåg.
Vi har hunnit SE så mycket under tiden.
*
Det här var en alldeles särskilt vacker kväll. Spegelblank, lugnt och stilla.
(Då får vi gå för motor och inte segla alls, men ändå)
(Då får vi gå för motor och inte segla alls, men ändå)
*
Det blev till och med en spegelbild av båtens för!
*
*
Man får binda fast sig vid en pollare medan man väntar på sin tur i en av slussarna.
Doften av tjära är lite sommar.
*
Medan man väntar kan man sysselsätta sig med lite.
*
*
Sonen byggde en barkbåt.
*
Den här gynnaren bor i biblioteket på Håskö.
Vilket kunnande!
Att måla så naturtroget! Imponerande!
*
Här är vanliga bilder på vanligt vatten och vanliga svanar.
Men jag tänker på alla dem som aldrig har tid, tar sig tid, att se och njuta av detta som vi har omkring oss.
Sverige och den svenska sommaren är fantastisk och vacker!
*
Semestermat i båten
Mat är halva nöjet när man är på semester.
När vi är på semester med båten kan vi laga mat rätt så likt den vi gör hemma. Om vi vill.
Här visas några varianter vi gör. Kanske kan det inspirera?
Vi har en spis med 3 plattor och ugn. Gasol.
Gillar gasol och skulle gärna vilja ha det hemma också.
En kylbox, som man packar väl, så klarar vi oss 3-5 dagar utan att handla igen.
Man kan leva på helkonserver, men det har vi lite mer som nödproviant, om vi på grund av dåligt väder
inte skulle kunna ta oss till affär för att bunkra (=handla mat på "sjöspråk").
Pannkakor är lätt att svänga ihop.
Här förgyllda med spraygrädde och sylt, samt bananskivor med chokladkross.
Här förgyllda med spraygrädde och sylt, samt bananskivor med chokladkross.
Att handla frysta varor är helt ok. De tinar sakta i botten på kylen och håller flera dagar.
Det här blev en Thailiknande gryta, med extra lök.
Riktig "fast food", som bara tog så lång tid som nudlarna behövde, och det andra att bli varmt,
eftersom kycklingen var stekt före nedfrysningen.
Pizza är mat som kan göras i princip utan kylvaror.
I princip, säger jag, för osten är ju svårt att klara sig utan!
Den här gången användes bacon och några chorizoskivor, lite tacosås, färsk lök, tomater
Den här gången användes bacon och några chorizoskivor, lite tacosås, färsk lök, tomater
och champinjoner (japp, på burk). Men du kan ju ta t ex burkräkor,-musslor, picnicbog (=burkskinka...)
Här kavlas degen på en bricka med ett glas. Funkar alldeles utmärkt.
Vi åt direkt från plåt i lagom hålla-i-handen-bitar.
Nu ser jag att vi saknade oregano...
Nu ser jag att vi saknade oregano...
Varm choklad med "tillbehör" är ju också väldans gott en kylig sommarkväll.
Lista på bra att ha saker som inte kräver kyla:
* och här skriver jag KONSERVER!
(Jag vet att jag i början av inlägget skrev att vi använder dem som nödproviant...
Men det är färdiga köttbullar med sås, köttfärssås o likn.)
BRA konserver är t ex bönor, majs, ärtsoppa, Bullens Pilsnerkorv (denna goda lilla snutt)
* TORRVAROR, pasta, ris, havregryn, mjöl, socker o dyl
* GRÖNSAKER som klarar sig hyfsat; lök, morötter, gurka, tomater, paprika
(färskpotatis är känsliga och möglar tyvärr ganska fort, gamla potatisar håller lite bättre)
* FRUKT; bananer, äpplen, melon (nektariner och persikor är lite som färskpotatis)
* ÄGG! Kan vara i kyl, men håller mycket bra ändå! Ägg är toppen för det kan användas till så mycket.
* SENAP, KETCHUP, SYLT o likn behöver inte vara i kyl (sånt kan bo i ett svalt stuvfack eller kölsvin)
(kölsvin är håliga utrymmen i durken. Durken=golvet)
* BRÖD; knäcke har vi i plastpåse. De förlorar sin knastrighet ganska fort annars. Vacuumpackat bröd håller ju länge och är riktigt gott att värma!
Och så KYLVAROR då:
naturligtvis efter dina vanor, men:
* laktosfria mejeriprodukter kostar lite mer, men håller längre
* Vacuumförpackad potatisgratäng. Faktiskt helt ok. Den tillagas dessutom lite snabbare än om man skulle laga från scratch. Vilket inte är helt lätt med färskpotatis...
* BACON är bra, platta paket som tar liten plats och kan användas till mycket
* RÖKT skinka (som bacon)
* KÖTTBULLAR, frysta eller vacuum.
* KORVAR, finns ju en hel uppsjö (kul) att välja efter tycke och smak
* VACUUMFÖRPACKAT KÖTT, håller bra. Även FÄRS.
* FRYSTA matvaror, som den färdiga kycklingen ovan (Köper du fryst, rå kyckling bör du vara noga med att packa in den ordentligt så inte det sipprar ut på annat när det tinar). Att linda in frysvaror i tidningspapper håller riktigt bra också.
* FRUKOST, vad man gillar. Naturell yoghurt kan ju användas både vid frukost och till kalla såser.
Vad som är bra numera är att många mejerivaror har skruvkork! Gillas!
*ÖVRIGA GODSAKER som små kakor, eller godis har jag inte glömt,
men sånt brukar alltid kommas ihåg ändå ;-)
Jaha, det var den listan.
Säkert har jag glömt en hel del, men kanske ni fått några tips.
Enligt mig funkar detta inte bara för oss båtfolk, utan även både för tältare och husvagns-bils-semestrare.
(Fast jag tippar att på land har man närmare till mataffärer än när man är på sjön.)
Här en bild på vårt lilla underverk!
Vi har inte alltid tillgång till landström och då gäller det att hitta andra lösningar.
Minst lika gott som från en vanlig brödrost!
*
Det är väldigt gott att äta i båten.
ALLT smakar bra!
*
Diska är oxå ok. Lite meditativt sådär.
Stickpicknickcafé
Rara Trixi har tipsat mig om ny öppen stickpicknick:
Eftersom jag inte har FB är hon så snäll och tittar in hos mig här så jag ändå får veta och inte missar nåt! :-)
NÄR? På onsdag, 17:e juli kl 16
VAR? I Jönköping, vid Vätterstrandens volleybollplan
HUR? med valfritt handarbete och kanske nån fika om du är sugen
OBS! OBS!
Om det är dåligt väder är det Johans Café på Barnarpsgatan samma tid!
*
Kanske jag ska ta med den här så den blir klar innan sommaren är slut...
Vi ses väl?!
I love Hjo
Puh!
Goa brorsfrun frågade om jag ville hänga med till Hjo idag.
Och nu har vi varit där...
Hela parken, under varenda gran står utställare och hantverkare av alla de slag.
Några lika samma, finns det också.
Glasfusingsmycketillverkare fanns det en handfull av.
Tomtar, både dessa mjuka och andra i keramik.
Halmhästar till vänster med yvig man.
Halmbockar, till höger har satt sig på bakhasorna.
Å dessa fantastiska klot! Hon hade även gjort fåglar i denna mosaik.
Allt lika snyggt och välgjort.
Allt lika snyggt och välgjort.
Ringar som fyllde hela handryggen!
Många som hade även gjort smycken av gamla silverbestick.
Dalkullan som gjorde grejer av människohår fanns det bara en av.
Brudkronor och stringtrosa.
Jag uppskattar skickligheten och kunnandet, men tycker att det är lite - läskigt -
Jag uppskattar skickligheten och kunnandet, men tycker att det är lite - läskigt -
att det är gjort av hår...
*
Köpte jag nåt då?!
Dessa origamikuvert till presenter, små örhängen...
...trådbollar i metall...
... och några böcker (ej på marknaden utan i en bokhandel).
*
*
Hade en toppenfint och hoppas att C hade det lika gott idag som jag!
*
Mässan håller på t o m söndag om du är sugen.
Ja visst ja: 80-talet ringde till en utställare och ville ha sina trätulpaner tillbaka!
Små lätta moln
När man tar sig fram i sakta mak med segelbåt har man gott om tid att se det som finns runt omkring.
Moln till exempel.
Mitt på dagen, mitt ute på Vättern.
Kväll i Stegeborgs hamn (ostkusten).
Eller regnbågen.
Eftermiddag i kanalen i Söderköping.
Kycklingröra
Till picknick, när man åker till badet
eller andra tillfällen du behöver ha matsäck med dig kommer nu här:
Kycklingröra med curry ca 4 port
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 msk curry
1 tsk dijonsenap
2 msk majonnäs
en nypa socker
salt och vitpeppar efter smak
ca 400 gr rensad grillad kyckling
1-2 äpplen, t ex Golden
*
Börja med att i en skål fylla på med alla ingredienser från creme fraiche till och med vitpeppar.
Blanda väl.
Skala ev äpplet och tärna ner det.
Skär kycklingen i samma storlek som äppelbitarna och blanda ner.
Smaka av.
Smakerna sätter sig efter en stund så gör röran och låt stå lite innan du bestämmer om det är färdigkryddat.
Fyll valfritt bröd och njut!
Kan säga att just denna gång blev den ganska fast i konsistensen för jag hade lite för mycket
(ja, faktiskt) kyckling i.
Egentligen vill jag ha den lite lösare.
Kunde ju fyllt på med gräddfil och så, men familjen smakade av åt mig och var nöjd så det fick vara så.
Kunde ju fyllt på med gräddfil och så, men familjen smakade av åt mig och var nöjd så det fick vara så.
... och solen lyste och badtemperaturen var ok även för en badkruka som jag,
så vem var jag att opponera mig?
Vindspöke
Idag, när det för ovanlighetens skull denna sommar, ösregnat mest hela tiden gick jag i exil.
Ända upp på vinden!
Länge har dammråttor och julpynt trängts med allehanda saker som bara hamnat där,
utan att någon i familjen vet hur...
Dessutom har alla min tyger, hamnat UTANFÖR den stora korgkistan där de egentligen hör hemma.
Idag har jag sorterat, klappat, vikt tyg och lagt i högar.
Och tillbaka i kistan i färglådor.
Ok, tänker ni. Det här är ju helt ointressant för mig som tittar in här.
Du kan gott stanna på vinden.
Jo. Kanhända. Fast jag skulle vilja ha tips och råd.
Utan att jag tänkt på det förut står dessa två däruppe.
*
*
Vad ska jag göra med dem?!
Harstena 2013
Tidigare har jag visat er Håskö. Nu är turen kommen till Harstena.
Ön ligger lite längre ut i skärgården och är ganska stor.
Harstena har en lång historia och fortfarande året-runt-boende.
Om du har klickat på länken så får du se hur det ser ut till största delen. Vi låg inne i en vik och då får man gå ett par kilometer i skogen för att komma till "centrum". Bland annat för att komma till...
...det lilla bageriet...
...där du kan lägga pengar i den röda burken när du packat ner det du vill köpa!
Under handdukarna ligger bullar av olika slag och frallor, både fina och grova.
I en sötvattentäkt på ön finns även något sällsynt och vackert.
Röda näckrosor!
*
*
Även om du inte har egen båt kan du med turbåtar från Fyrudden ta dig ut dit.
Gör det!
Glass I Stora Lass
Den sista stora "orten" på väg ut till kusten är Söderköping (ett par mil från Norrköping).
Och den första när man kommer tillbaka in i kanalen ;-)
Söderköping är en pittoresk småstad, en riktig pärla!
Där finns alla bekvämligheter som en gästhamn ska ha (även om det i år var lite tjall i tvättstugan...).
Utmed kanalen ligger butiker och restauranger.
Ett ställe som vi brukar gå till heter:
Har man aldrig haft beslutsångest för något någon gång förut är risken stor att du drabbas av det här!
En stor pärm med så många varianter och snygga uppläggningar att man hisnar!
Sonen blev nästan lite blek när hans Rock´n Roll kom fram på bordet!
I botten 4 kulor glass med vispgrädde mellan, en ordinärstor munk med 1 kula till ovanpå!
I botten 4 kulor glass med vispgrädde mellan, en ordinärstor munk med 1 kula till ovanpå!
Ingen av oss hade fattat att det var så mycket...
Storseglarens var lite mer modest i storlek, med dajmglass och kolasås.
Min till höger var en frisk fläkt. "Citronbris" tror jag den heter. I min blandades björnbär, citronglass, maränger, vaniljsås, vispad grädde och flarn. Mycket nöjd med valet!
*
Ja, alla glassar har namn.
Nej, Sonen orkade inte äta upp.
Håskö 2013
Håskö på ostkusten. En fantastisk plats, med badtunna, bastu, liten kiosk
(att kunna köpa glass på en ö!)
och bibliotek!
I hörnet finns böcker. Lämna en du läst och byt mot en annan. Det finns DVDfilmer också. Vår båt är den närmast i bild.
Icke att förglömma utsikten från utedasset! De vita kossorna gick där med sina kalvar (och jag missade att få dem på bild!)...
På norra delen av ön har de gjort en snitslad bana på ca 3,5 km som gick över stock och sten.
Då passerade vi även hönor som sprätte runt i det fria.
Den fina tuppen hade några stycken att hålla reda på.
*
Väl värt ett eller flera besök!
Båtsemester med slussning till/från ostkusten
Vår första övernattning skedde på Visingsö.
Vättern är en tuff sjö att segla på. Hela 70 distans lång.
Seglar man på ostkusten gör de många öarna att det inte bygger sjö med höga vågor,
som det kan göra (ofta gör) på Vättern.
Jag är inte såååå förtjust i det... och var följaktligen lite orolig för lilla trippen på ca 9 timmar mellan Öa och Motala. Det är där vi börjar slussa.
Visingsborg i morgonsol.
Detta är det så kallade båtsportkortet för Vättern och Göta Kanal. Göta Kanal är verkligen ett enastående byggnadsverk, igångsatt av Balzar von Platen.
Vi har tagit oss med båt från längst ner i Vättern upp till den "arm" som går åt höger på bilden.
Vi har tagit oss med båt från längst ner i Vättern upp till den "arm" som går åt höger på bilden.
Där ramen tar slut börjar ostkusten.
När man tar sig med båt från Vättern och till ostkusten: slussar man ut och neråt.
Det är inget jag hittar på, det handlar om vattennivåerna.
Det här är en slusstrappa vid ena änden av sjön Boren.
Så här ser det ut inifrån när man slussar ner (dvs tömmer ut vattnet).
Man ser på det mörka var vattennivån börjar.
Här är nivåskillnaden inte så stor.
Här är vi på väg tillbaka hem, slussar uppåt.
Det är lite omständigare och besvärligare eftersom det släpps in enorma mängder vatten i slussen.
Trycket är hårt. Därför är det bra med tyngre båtar längst fram som kan dämpa.
Den vita främst väger ca 6 ton och vår orange ungefär 3,5 ton.
Ibland skämtar vi om att vi som går kanalen med våra båtar egentligen skulle få betalt (istället för att betala som vi nu gör) eftersom vi trots allt ingår i Turistattraktionen Göta kanal.
Men som kanalvana väninnan L sa när vi slussade första året:
- Det är bara att le och vinka! Le och vinka!
Lördag i Jönköping
I Jönköping finns något som jag är uppvuxen med: att näst intill varje lördag åka till Västra Torget.
Där kan man handla det mesta: färsk frukt, grönsaker, ägg, fisk, kläder, garn och mängder med blommor.
Vidare finns det hembakat av skolklasser, närbakat av proffs, allsköns pyngel som servetter, plastiga leksaker och lotter av idrottsföreningar där du kan vinna kaffe.
Ibland finns det även skor och böcker.
Sa jag tyger och téer?
Nåväl, det är ett underbart ställe och idag fick jag bära armarna långa av mina inköp.
Förutom den här (ynka 25 pengar!) blev det både gott och tlll lyst.
*
*
Tycker verkligen att du som kommer till Jönköping en lördag ska leta dig fram till Västra Torget.
Öppet: 08 - ca 13.
*
Blev påmind när jag hälsade på hos Bittan att det var Internationell Matmarknad.
Tog med Sonen och passade på idag.
Det är underbart att strosa mellan alla tält som tar med sig världen till vår stad.
Förra året provade vi krokodilhamburgare, polska småpiroger och thaiwok.
Idag blev det grekiska gyros,
spanska ? churros ,
engelsk fudge och italiensk choklad.
Herreminje. Den chokladen fick man äta med andakt.
Den vitrosa= vitchoklad med bärmix. Helt ljuvligt god!
Den mörka= choklad med chili. God, men stark!
Fudge:
Ljus från vänster=kaffe med kokosflingor. God!
Gulbrun= bananchoklad. Helt ok, men den var Sonens val och han gav den toppbetyg!
Vit med prickar till höger= fudge, med vitchokladtäcke och krossad rosépeppar. Kunde, märk väl, säger KUNDE varit en hit OM inte hela fudgen varit indränkt i rosenvatten eller liknande. Hamnade längst ner på betygsskalan av alla i familjen... Storseglaren tyckte det smakade tvättmedel och jag parfym. Inte gott...
Dessvärre heter den stackaren "Queen Elisabeth´s Choice".
Sist, men inte minst den ljusruna läckerbiten längst ner i bild= saltkola!
Hurra!
Nu är den matmarknaden över för i år, men den är som Tomten:
nästa år kommer den igen!
Byta fönsterbräde
När vi köpte vårt hus för ett antal år sedan gjorde vi inte nån stor renovering av köket
eftersom det funkade fint som det var (och annat hade högre prio).
Men allt var 1970-tals brunt och extremt mörkt...
Dock målade vi om i klatschigt grått i två nyanser.
Då klädde jag även om en bänkskiva med självhäftande plast som ser ut som marmor.
Nöjd med detta.
Under en längre tid har jag tittat snett på fönsterbrädet...
Orka slipa och måla om det fula...
Ja! Självhäftande plast!
Dessutom finfint om man spiller när man vattnar.
(det där vet jag mycket lite om eftersom det är Storseglaren som sköter det hos oss)
Så här såg det ut. Ganska ok, tills...
...man tar bort pyntet. Flagor och ojämnheter hela vägen.
Såklart fick jag slipa och målartvätta för att det skulle bli slätt och rent för plasten att fästa.
Allt lades ut och det blev två skarvar så det mönsterpassades.
Stekspade funkade fint att släta ut eventuella luftbubblor med.
Det går bra att skära/klippa upp lite i taget av skyddspappret på baksidan.
Med vass hobbykniv skar jag åttondelar och tryckte ner i hålen. Hålen är sedan tidigare
borrade i fönsterbrädan
för att varmluften från elementet ska kunna cirkulera.
Nu känns det lite fint igen!
Brödkorg med lite glamour
Häromsistens insåg vi att det inte fanns nån brödkorg i båten.
Har haft en rund som jag hade sytt, men den blev för sladdrig och mjuk när den tvättats...
Vanliga "korgkorgar" är lite för utrymmeskrävande för att de ska vara riktigt bra.
De ska ju helst kunna stuvas undan och ta liten plats mellan användningarna.
Vad göra?
Leta, leta i gömmorna. Ibland är det bra att spara på tygbitar och diverse.
Hittade detta att sy av:
den chokladbruna utsidan är av nån slags tjock galon/låtsasläder med vävd insida
Det gör hela alltet stadigt.
det vita tyget med vävda rutor i guldlurex! Jojo! Fint ska det va!
Vardagsglamour!
Måttade på den gröna bastkorgen.
La till lite sömsmån.
Sydde ihop.
Gjorde även en snedremsa av lurextyget och sydde ett handtag.
Färdigt!
Total arbetstid ca 1 timme.
Pajskal LCHF/Glutenfri
Paj är verkligen en mjölig maträtt. men där har ju LCHFanhängarna en del tips.
LCHF pajskal 1 skal stl ca 25 cm i diameter (eller några mindre)
1 dl Pofiber
1 msk fiberhusk
1 äggula
½ tsk bakpulver
75 gr rumsvarmt smör
¾ dl vispgrädde
*Blanda de torra ingredienserna. Fördela smöret.
* Arbeta in gulan och häll sedan i grädden.
* Degen är lös och går ej att kavla. Använd baksidan av en blöt sked. Platta ut degen i en/flera formar.
* Grädda i drygt 5 minuter i 200 grader.
Det blev 4 enportionsformar.
Gjorde en jättegod ostfyllning, men ooops. Den har jag redan ätit upp...
Det smakade riktigt bra!
Men det kan ni ju googla på vilken ostpaj som helst hur det ser ut.
Stickcafe
Fick ett , tyvärr anonymt, sms igår om Stickcafe på sön i Stadsparken i Jönköping. Det slår jag gärna ett slag för!! Exakt plats vet jag ej, men alla glada lär synas. Klockan 13.00 var det sagt! Hinner jag hem från Göta Kanal kommer jag oxå!
Nyckeln till frihet
Om din semester håller på att regna bort är den här "gamla rullen" perfekt!
Den bygger på en bok av Stephen King.
Hela familjen kan se den tillsammans.
Vet inte hur många gånger jag själv har sett den..
För er som inte vet handlingen:
Tim Robbins spelar en man som åker in i fängelse för mordet på sin fru och älskaren.
Tim är en lugn och tystlåten man, som inte gör mycket väsen av sig.
Hans uppgifter går från tvätteriet till att ta hand om fängelsebiblioteket, göra plitarnas deklarationer
och fängelsedirektörens bokföring...
Morgan Freeman, sitter också inne. Han är en fixare. Efter ett tag blir de vänner.
Kanske fel ordval, men filmen som helhet är helt ljuvlig.
Tror det beror på huvudpersonens förmåga att Aldrig Ge Upp!
Se. Filmen. Nu!
Extra lyxlyxig semesterdag!
Igår fanns planer på att sitta inne vid symaskinen och vara kreativ, men vädret var alldeles för trevligt.
Däremot hade penséerna sett sina bästa dagar...
Handlade lite nytt.
Till höger i krukorna syns Dagens Fynd!
Till höger i krukorna syns Dagens Fynd!
Solcellsbelysning som jag köpte för 10 svenska kronor styck!
Nu väntar jag bara att på att solen lyser så de kommer till användning.
*
När jag ändå håller på med fynd och tips å sånt så blev lunchen detta:
Jönköpingsområdets Godaste Sushi i mina ögon min mun!
Samurai Sushibar Hos Billy o Johanna.
*
*
Kvällen avslutades med min egen räkmacka och vitt vin i gott sällskap av härliga N!
*
Dessutom:
min största last i matväg just nu:
Bästa! Godaste! Glassen!
*
*
Punkt.
Tonfiskröra
Nu är det semestertider, snabblagat är bra. Snabblagat är gott.
Om man vill ha en matig macka är denna mycket mumsig.
Speciellt om du tycker om tonfisk.
Jag trodde verkligen att jag hade delat med mig av detta, men jag mindes fel.
Så här kommer receptet:
Hårdkoka 3 ägg, skala dem och klyv dem på 2 ledder i äggskäraren
Grovriv (eller om du är duktig på finhack) 1 liten gul lök
Öppna 1 burk tonfisk (i olja smakar mer, men det väljer du själv)
Blanda dessa ingredienser i en skål
Fyll på med gräddfil tills du får god konsistens
Klicka i nån matsked majonnäs
Krydda med aromat och vitpeppar
Ev salt
Rör om. Smaka av.
Om du kan hålla dig och lägga röran på en macka och inte har ätit allt direkt ur skålen
(det är nämligen lätt att smaka av igen och igen...)
så rostar du 2 brödskivor av valfritt slag, ljust är gott,
smöra lite på ena skivan.
Klicka på rejält med Tonfiskröran och toppa med skiva nummer 2.
Funkar bra utan att rosta brödet, men det är nåt med det knapriga, krispiga som gör ét!
Valfri dryck; men kall mjölk, té eller ett glas öl är gott till.
Tyvärr är detta en lite blek anrättning.
Men det tar man igen på smaken!